• Camere Live link="camereLive"
  • În Deltă încă mai există pensiuni ilegale, mascate sub acoperirea caselor de vacanță

    În Deltă mai există Pensiuni Ilegale Mascate Case de Vacanță Funky Travel Blog Peste 7234 de locuri de cazare sunt inregistrate oficial in Delta Dunării
    0 Shares

    Este greu de explicat turiștilor onești de ce este posibil ca indivizi aflați sub influența alcoolului să conducă bărci puse la dispoziție, cu lejeritate, de proprietari inconștienți ai unor astfel de “case de vacanţă”.

    Peste 7234 de locuri de cazare sunt inregistrate oficial in Delta Dunării, iar datele statistice arată că în perioada ianuarie-octombrie 2018 s-au cazat în județul Tulcea 136.017 turiști români, față de 68.590 în aceeași perioadă a anului anterior, înregistrându-se o creștere de 98%. De asemenea, 25.273 de turiști străini, în comparație cu 22.430 în același interval al anului 2017, creșterea fiind de 12%.

    Totalul numărului de turiști români și străini care au vizitat județul Tulcea în perioada ianuarie-octombrie 2018 este de 161.290, față de 91.020 în primele zece luni ale anului anterior, înregistrându-se o creștere de 77%. În luna noiembrie au mai vizitat județul Tulcea 3.672 turiști români și 247 turiști străini, iar creșterea anuală a ajuns la 67%, față de anul 2017.

    De ce am înşirat aceste date?

    Delta Dunării poate fi promovată ca un paradis cu un turism “liniştit” unde motoarele de sute de cai putere să fie folosite doar pentru transportul public şi nu pentru agrement. Delta a început să atragă ca un magnet turişti străini dornici să cunoască un loc unic. Creşterea numărului de turişti străini se datorează campaniilor de promovare pe care Asociaţia Rowmania, condusă de Teodor Frolu şi Ivan Patzaichin, şi Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării le-au gândit şi coordonat.

    Pe data de 9 mai, în Delta Dunării a avut loc un incident regretabil și, din păcate, deloc izolat. Un grup de turiști străini, ornitologi, care se aflau în deltă pentru a observa păsările din zonă, a fost hărțuit și agresat de către alți turiști, din categoria celor care cred că totul se rezumă la bani, bărci mai puternice și cam atât.Incidentul a fost filmat de către ghidul turiștilor germani, Eugen Daniel Petrescu, iar scenele au devenit virale.

    Din păcate, astfel de episoade nu sunt o raritate în Delta Dunării. Și, tot din păcate, de cele mai multe ori acest model de agresori scapă nepedepsiți. Nu a fost cazul acum, fiind deja vorba despre un dosar penal, dar, de obicei, nu se ajunge nici măcar la acest stadiu.

    Turismul de două zile distruge Delta Dunării

    Într-o serie de reportaje pentru Pro TV,  am filmat câteva zile alături de Ivan Patzaichin în Delta Dunării. Încă de atunci, Ivan îmi spunea aşa :  “Cel mai important este sa mergi cu o barcă cu vâsle.  Să simţi delta! Dacă stai puţin atent auzi şi cântecul păsărilor.  Altfel te primesc, atfel te apropii de ele dacă vii cu barcă cu vâsle. Când vii cu un motor rapid atunci se sperie şi fug şi nu apuci să vezi mai nimic”

    Ivan nu este singurul care luptă pentru un altfel de turism în Delta Dunării. Oricât de greu ar fi de digerat, turismul de două zile distruge acest paradis

    “Este greu de admis că în Deltă încă mai există pensiuni ilegale, mascate sub acoperirea „subțire” a caselor de vacanță. Este greu de explicat turiștilor onești de ce este posbil ca indivizi aflați sub influența alcoolului să conducă bărci puse la dispoziție, cu lejeritate, de proprietari inconștienți ai unor astfel de pensiuni. Nu putem spera decât că autoritățile abilitate își vor lua în serios atribuțiunile și că astfel de incidente vor dispărea, împreună cu toate activitățile care încă împiedică dezvoltarea unui turism responsabil în Delta Dunării” susţine Cătălin Ţibuleac, preşedintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării.

    Cătălin Ţibuleac, preşedintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării

    Urmăreşte funkytravel.ro şi pe instagram

    În Deltă încă mai există pensiuni ilegale, mascate sub acoperirea caselor de vacanță

    Adrian Gorpin

    Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar 18 ani am lucrat la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit

    Lasă un răspuns