Sea Status App este prima aplicaţie GRATUITĂ găndită pentru a veni în sprijinul salvamarilor de pe litoral. Am scris proiectul acestei aplicaţii în urmă cu trei ani şi de atunci am tot căutat finanţare. Nu o primeam pentru că nu avea utilitate economică, ci doar publică! Vorbind pe şleau – nu producea venituri/profit!
36 de turişti şi-au pierdut viaţa prin înec în 2018
Poate că nu vi se pare mare cifra 36! Dar faceţi un calcul simplu: sezonul estival are maximum 90 de zile pe litoralul românesc. Da! O dată la trei zile un copil sau un adult se îneacă deşi plajele sunt supravegheate de sute de salvamari. Explicaţii am căutat an de an, ştiri despre aceste tragedii am facut în fiecare sezon şi totuşi, de la an, la an, numărul celor care îşi pierdeau viaţa pe litoralul românesc prin înec creştea.
În conformitate cu statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste 400.000 de persoane se îneacă anual în lume, aceasta fiind ca importanţă a doua cauză de deces accidental.
În sezonul estival 2019, 17 turişti s-au întors acasă în coşciuge
Cum aplicaţia a apărut, înseamnă că am găsit în cele din urmă cei 15 mii de euro necesari pentru dezvoltare, implementare şi funcţionare. Turistul o foloseşte GRATUIT, primeşte informaţiile GRATUIT. Iată ce spunea la lansare reprezentantul Asociaţiei Nationale a Scafandrilor Profesionişti şi a Salvamarilor din România. “Aplicaţia SEASTATUS este, în primul rând, un instrument de ajutor şi, pe langă serviciile de salvamar, aplicaţia pune la dispoziţia tuturor celor care vor să se bucure de plajă şi mare un instrument rapid de informare şi raportare a situaţiilor critice din zonă. Daca permiteţi ca aplicaţia să vă localizeze, veţi primi informaţii în timp real despre semnificaţia steagului arborat de salvamari în zona în care vă aflaţi, dar şi diferite alerte pentru a semnala starea de siguranţă sau de pericol. De asemenea, prin intermediul aplicaţiei, se poate apela la 112 în momentul în care utilizatorul este martorul unui incident ce necesită prezenţa salvamarilor, a paramedicilor SMURD şi a scafandrilor de la ISU Dobrogea”, a declarat Gabriel Bălan.
În 2019, în primul an când aplicaţia salvamarilor a funcţionat pe litoral, ISU Constanţa a anunţat că numărul celor care şi-au pierdut viaţa prin înec a scăzut cu mai bine de 50%.
Aplicaţia SEA STATUS reprezintă un instrument de ajutor, în primul rând!
Ce informaţii utile puteti gasi in aplicatia SEA STATUS?
- Semnalistica steagurilor arborate pe plajă de către salvamari;
- Locaţia bazelor de salvamari în funcţie de zona în care te afli;
- Informaţii despre temperatura aerului, viteza şi direcţia vântului, temperatura apei, înăltimea valurilor şi starea mării.
- Sfaturi pentru salvarea unei persoane de la înec;
- Pregătirea procesului de salvare a unei persoane şi procedura de salvare;
- Echipamentul de salvare;
- Sfaturi pentru turişti şi localnici;
- Sfaturi pentru cei care supraveghează copiii aflaţi la malul mării;
- Pregatirea de îmbăiere;
- Distanţa sigură de înot faţă de malul mării;
- Echipamentul necesar pentru înot.
In sezonul 2020, aplicaţia Sea Status va include toate plajele supravegheare de pe litoralul românesc.
Descarcă GRATUIT aplicaţia de aici – seastatus.ro
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.