• Camere Live link="camereLive"
 • Creștere de doar 3% a numărului de turiști în sezonul estival 2019 vs. 2018

  Creștere de doar 3% a numărului de turiști în sezonul estival 2019 vs. 2018 Funky Travel Blog Analize Turism Romania Litoralul Romanesc
  0 Shares

  Bugetarii folosesc tichetele de vacanță în luna august, cea mai scumpă din tot sezonul estival

  În timp ce pregătesc sezonul estival 2020 și apar oferte unicat pe piața românească ( reduceri la reducerile early booking), cei mai mari hotelieri de pe litoral au realizat o analiză a verii 2019. Au tras linie, au confruntat cifrele din excel și iată ce a ieșit.

  Prețuri mai mari cu 4% în 2019 față de 2018

  Analiza este realizată de Federația Patronatelor din Turismul Românesc, organizație în care sunt înscriși cei mai mari hotelieri din țara noastră. Potrivit datelor colectate de FPTR, în 2019, pe litoral s-a înregistrat o ușoară creștere a numărului de turiști, respectiv 3 %, față de 2018. În urmă cu doi ani, hotelierii de la mare au dat lovitura cu ajutorul tichetelor de vacanță și au raportat cifre mai mari cu 22% față de 2017. La capitolul prețuri, litoralul s-a scumpit cu 4% față de sezonul trecut.

  Deoarece datele statistice aferente lunii septembrie 2019 nu sunt inca disponibile , studiul se bazeaza pe datele INSSE in perioada mai-august si pe baza datelor obtinute de la membri FPTR care au estimat o scadere de 5 % a numarului de turisti in luna septembrie 2019

  Conform datelor prezentate de FPTR, în sezonul estival au fost înregistrați oficial  1.208.999 turiști, cu 40.890 mai mulți față de anul trecut. Atunci când au analizat naționalitatea turiștilor care au ajuns pe litoralul românesc, hotelierii au observat că românii redescoperă stațiunile estivale, în timp ce pe străini îi pierd printre degete. În 2019, au fost înregistrați cu 1.476 mai puțini turiști străini față de anul trecut.    Topul celor 10 ţări de provenienţă a turiştilor străini care au sosit pe litoralul românesc, potrivit datelor Institutului Național de Statistică pentru luna iulie, a fost condus de Germania, urmată de SUA, Israel, Franţa, Polonia, Regatul Unit, Italia, Belgia, Austria, Republica Moldova.

  Bugetarii folosesc tichetele de vacanță în luna august

  Gradul de ocupare pe litoral în luna iunie a fost putin peste 50% datorită programului special “Litoralul pentru toți” și a biletelor vândute prin sistemul early booking. ”În ultimii ani, din cauza ploilor abundente din întreaga țară, la inceputul lunii iulie gradul de ocupare era scăzut. Anul acesta, în primele trei luni ale sezonului, s-a înregistrat o creștere a numărului de turiști sosiți pe litoral cu 8,6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Chiar dacă vremea bună a revenit, începând cu luna august, numărul turiștilor nu a mai crescut spectaculos ca anul trecut, procentul fiind cu doar 5% in crestere față de aceeași lună a anului trecut” susține Dragoș Răducan, vicepreședinte executiv FPTR.

  Analiza FPTR mai arată că cele mai multe tichete de vacanță eliberate de instituțiile publice din România au fost valorificate în luna august când prețurile sunt cele mai mari. „Modificarea structurii anului școlar a facut ca multe dintre hotelurile de pe litoral să se închidă înainte de jumătatea lunii septembrie, odată cu începerea şcolilor”, mai spune Răducan.

  Mamaia, Eforie Nord şi Venus au fost staţiunile cu cea mai mare cerere, iar la polul opus s-au situat Olimp, Cap Aurora şi Eforie Sud

  Conform site-ului oficial al Ministerului Turismului, în  septembrie 2019, în staţiunile de pe litoralul românesc, inclusiv Constanța, Eforie şi Mangalia erau 2082 structuri de cazare clasificate,  care aveau 61.736 spaţii de cazare şi puneau la dispoziţie un număr de 132.217 locuri de cazare, cu 10.937 mai multe decat anul trecut. Cele mai multe locuri de cazare sunt reprezentate de locuri în hoteluri, aproximativ 75.001, iar restul de 57.216 de locuri de cazare sunt în vile, campinguri, hosteluri.

  sursa foto: telegrafonline.ro

  Potrivit FPTR, spaţiile de cazare din hotelurile de 1 – 2 stele s-au vândut în procent de 60% prin agenţii de turism şi 40% prin alte canale de rezervări. Spaţiile de cazare în hotelurile de 3, 4 şi 5 stele s-au vândut în procent de 45% prin agenţii de turism şi 55% prin alte sisteme de rezervări. Cele mai căutate stațiuni au fost Mamaia, Eforie Nord şi Venus, iar la coada clasamentului s-au situat Olimp, Cap Aurora şi Eforie Sud.

  Rezervările comunicate oficial de platforma airbnb au crescut cu 298% în 2019 vs 2018

  Revin la o analiză prin care demonstram că datele colectate de INS nu arată de fapt realitatea. Iată că pe lângă temerile marilor jucători din sectorul turistic, vin acum datele oficiale comunicate de platforma airbnb.com Potrivit anunțului oficial, țara noastră se află pe locul 5 la nivel mondial ca număr de rezervări fiind înregistrată o creștere cu 298% în 2019 față de 2018. Platforma airbnb.com este folosită de turiștii străini care vor să ajungă nu doar pe litoralul românesc, ci în toată România.

  “Constatăm că și România se adaptează rapid tendinței mondiale de sharing accommodation. 20% din locuinţele private din staţiunile şi oraşele de pe litoral, se închiriază în timpul sezonului estival, ceea ce generează un număr foarte mare de persoane cazate. Nu se știe care este volumul exact al turismului nedeclarat şi necuantificat în miile de apartamente neclasificate care operează în regim de închiriere hotelier (Mamaia, Navodari), în casele și apartamentele oferite de localnici (Constanța, Eforie, Vama-Veche, 2 Mai, Mangalia) sau în alte stucturi de primire turistica neclasificate, valorificate online” susține Dragoș Răducan.

  Urmăreşte funkytravel.ro şi pe instagram

  Creștere de doar 3% a numărului de turiști în sezonul estival 2019 vs. 2018

  Avatar
  Adrian Gorpin

  Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar 18 ani am lucrat la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit