• Camere Live link="camereLive"
  • O casă, o familie, o destinație – Sarichioi

    Comuna Sarichioi
    0 Shares

    Funkytravel.ro susține inițiativele care promovează turismul românesc

    Casa familiei Filip și-a deschis oficial porțile în vara anului 2019 după câteva luni intense de renovare. Construită în urmă cu un veac, în vatra satului Sarichioi și la câțiva pași de malul Lacului Razim, casa a fost cumpărată în februarie 2018 de Alex și Alina Filip cu ambiția de a-i reda stilul tradițional lipovenesc și de a o introduce în circuitul turistic românesc de nișă. Pe Alex l-am cunoscut înainte ca pensiunea lor să facă înconjurul internetului. Când cred că nici măcar el nu bănuia ce succes va avea. 

    Casa Filip din Sarichioi

    La scurt timp de la inaugurare, Casa Filip a primit trofeul pentru secțiunea dedicată restaurării, reabilitării și reconversiei, dar și premiul special al presedintelui OAR Dobrogea la Anuala de Arhitectură ce a avut loc pe 19 noiembrie 2019 la Constanța.

    Casa Filip a devenit locomotivă pentru întreaga comunitate

    A trecut primul sezon turistic, iar acum casa Filip se pregătește de noi oaspeți. Alex și-a dat seama că nu este de ajuns o singură casă pentru a dezvolta întreaga comunitate și într-o seară a pus Sarichioiul pe harta internetului. Dacă aveți curiozitatea de a accesa comunasarichioi.ro veți descoperi experiențele pe care le puteți trăi în micul sat din Delta Dunării. Funkytravel.ro a decis să-l ajute pe Alex să promoveze comunitatea de lipoveni din Sarichioi și să vă prezintă obiectivele turistice din zonă. 

    CASELE LIPOVENEȘTI

    Cu tencuiala albă din var natural, cu acoperișul din stuf, de cele mai multe ori ros de trecerea timpului, cu geamurile și ușile albastre, cu florăria lucrată meticulos și cu frontoanele îmbracate în lemn, casele lipovenești din Sarichioi sunt veritabile bijuterii arhitecturale. Unele dintre ele au mai bine de un secol de existență.

    Casă tradițională
    Casă tradițională

    SFAT: explorați la pas zona istorică a satului Sarichioi pentru a putea remarca numeroasele case tradiționale, unele mai mult sau mai puțin într-o stare agreabilă

    VECHIUL PORT PESCĂRESC

    Despre bătrânul port din Sarichioi, în care se odihnesc lotcile pescarilor din sat, putem spune că este unul dintre cele mai fotografiate locuri din Dobrogea. Pontoanele din lemn, bărcile și luciul apei sunt ingredientele unui cadru de excepție. Cum soarele își face apariția fix dinspre lac, la răsărit portul se transformă într-unul de poveste. Și ar fi păcat să nu vă bucurați și voi măcar o dată de spectacolul acestui loc. În plus, veți putea observa și pescarii satului cum își pregătesc ustensilele și pleacă dis de dimineață la muncă.

    Răsărit la Sarichioi

    SFAT: la fel de spectaculos rămâne portul și-n zilele cețoase de toamnă, o atmosferă mistică învălurind tot acest loc.

    CETATEA ENISALA

    Cetatea Enisala a fost construită pe o culme calcaroasă în a doua jumătate a secolului al XIV-lea de către puterea genoveză (controla M.Neagră), având sprijinul puterii bizantine (stăpâna regiunii din acea perioadă). Zidul de incintă al cetății are o grosime de aproape 2 metri și este flancat de turnuri de apărare de câte 3, 4 și 5 laturi. Cetatea Enisala este astăzi singura fortificație medievală din Dobrogea!

    Cetatea Enisala
    Cetatea Enisala

    SFAT: vizitați acest loc la apus pentru un moment care vă va lasa efectiv fără cuvinte!vizitare: miercuri-duminică 10:00-18:00tarife: 8 lei/adult si 4 lei/copil, student și pensionar
    telefon: +40240515866

    ANSAMBLUL ARHITECTURAL „MIHAIL MORUZOV”

    Pe 8 noiembrie 1887, s-a nascut la Zebil, într-o familie de cazaci zaporojeni, Mihail Moruzov. El a fost creatorul și directorul Serviciului Secret de Informații al Armatei Române din 1924 (anul fondării) până în anul 1940 (anul în care a decedat). Dincolo de preocupările sale profesionale, Moruzov a desfășurat o vastă activitate obștească. O istorie aparte o are școala monumentală pe care a construit-o în doar 7 luni și care a devenit cea mai mare școala din județ. Tot el a construit din fonduri proprii o școală agricolă și o vilă în stil venețian destinată serviciilor publice.

    Școala Mihail Moruzov
    Școala Mihail Moruzov

    SFAT: cele trei clădiri care alcătuiesc ansamblul arhitectural se află în centrul satului Zebil, însă nu pot fi vizitate, ci doar admirate de la exterior.

    MĂNĂSTIREA VISTERNA

    Poate că Mănăstirea Visterna nu e vreo mare capodoperă arhitecturală, însă acest loc rămâne special grație măicuțelor care au luat sub aripile lor șapte copii orfani. Totuși, lăcașul este amplasat într-un cadru natural privilegiat, fiind înconjurat de păduri. Chiar merită să ajungeți aici pentru câteva momente de liniște și pace sufletească.

    Mănăstirea Visterna
    Mănăstirea Visterna

    SFAT: daca vă propuneți să vizitați locul și vă doriți să faceți o fapta bună (o mică donație, niște dulciuri sau câteva cadouri pentru copii), întrebați de Stareța Frevonia când ajungeți la mănăstire.

    BISERICA „NAȘTEREA MAICII DOMNULUI”

    Biserica lipovenească „Nașterea Maicii Domnului” din satul Sarichioi este un lăcaș de cult Creștin Ortodox de Rit Vechi. Aceasta a fost ridicată din piatră, în anul 1866, pe locul unei foste biserici de lemn care a ars într-un incendiu declanșat intenționat și care avea să provoace schisma locală a staroverilor (adepții vechii credințe). Superba biserică este dominată de albastrul atât de specific comunității de ruși-lipoveni și totodată de turlele aurite ce strălucesc în bătaia soarelui.

    Familia Filip
    Familia Filip

    SFAT: îi puteți admira pe localnicii îmbrăcați în haine populare în fiecare duminică dimineață, iar dacă va doriți să intrați în biserică, ar fi bine să purtați haine adecvate.

    BISERICA „SF. VASILE CEL MARE”

    La doi ani distanță, în anul 1868, staroverii satului Sarichioi au construit tot din piatră o nouă biserică lipovenească, aceasta purtând hramul „Sf. Vasile cel Mare”. Acest lacaș de cult este Crestin Ortodox de Rit Străvechi și este subordonat Mitropoliei de la Moscova, bucurându-se de multe ori de prezența Patriarhului Alexandr sosit din Rusia. Dacă biserica „Nașterea Maicii Domnului” este dominată de culoarea albastră, la aceasta predomină galbenul și frescele exterioare recent restaurate.

    Biserica Sf Vasile cel Mare
    Biserica Sf Vasile cel Mare

    SFAT: veșmintele tradiționale purtate de adepții cultului străvechi sunt diferite de cele ale rușilor-lipoveni de la cealaltă biserică și merită să vă încântați privirile și cu aceste observații.

    Lipovenesc, un alt proiect care merită toată atenția

    Un alt proiect pe care funkytravel.ro îl urmărește este Lipovenesc. În acest moment, casa familiei Sterea este în curs de amenajare și așteptăm momentul când restaurarea va fi finalizată. 

    Proiectul Lipovenesc

    Avatar
    Adrian Gorpin

    Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar 18 ani am lucrat la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit