• Camere Live link="camereLive"
  • #CazinoConstanța/ Printre ziduri au fost găsite documente ascunse de deținuți

    0 Shares

    Lucrările de restaurare au intrat în linie dreaptă, iar vechea clădire de la malul mării a fost îmbrăcată în schele. O imagine pe care am așteptat-o de 15 ani. Iar cei care lucrează la refacerea Cazinoului descoperă în fiecare săptămână câteva dintre secretele ascunse strajnic în pereții clădirii. Inițial, a fost găsită o fereastră în formă de scoică, zidită la ultimele lucrări de renovare. Arhitecții vor să o repună în valoare și caută soluții pentru a păstra fereastra cu vitralii la vedere. Autoritățile au făcut acum un alt anunț: muncitorii au găsit, tot în ziduri, documente ascunse de deținuții care au lucrat la renovarea Cazinoului din anii 1950.

    Radu Cornescu, arhitectul desemnat de Primăria Constanța pentru a supraveghea lucrările, susține că, în interior,  există o scară construită după anul 1986 și aceasta va fi desființată pentru că nu s-a respectat stilul Art Nouveau și a astupat fațada Cazinoului, cea dinspre mare. Decizia a fost luată împreună cu arhitectul companiei care lucrează la refacerea clădirii. ”O echipă de experți, specializați în clădiri monument istoric clasa A, a testat tencuielile iar probe de parament, tencuială, finisaje și ornamente au fost trimise în laboratoare din Austria și Germania pentru a se stabili exact ce fel materiale trebuie folosite la restaurare. Așteptăm rezultatele. Aici vor fi utilizate cele mai bune materiale cu o calitate și o compoziție care să respecte toate normele actuale, inclusiv rezistența la cutremure de gradul 7-8 și la aerul sărat al mării. Aici vor lucra mai multe echipe. Prima echipă a montat schelele pe toate cele 4 fațade, a doua echipă se ocupă cu organizarea de șantier, urmează echipele care vor executa lucrările de instalații electrice, sanitare, termice, instalații de ventilație” mai spune arhitectul Radu Cornescu.  

    Vor avea loc remodelări ale spațiilor interioare

    Arhitecții regândesc și spațiile interioare ale Cazinoului astfel încât să poată fi folosite mai multe camere pentru evenimente culturale. Cel mai probabil, la intrarea în clădire va funcționa și o expoziție permanentă cu istoria acestei clădiri. ”Nu există parte ușoară în restaurarea acestui monument. După ce se va lucra la partea de rezistență și arhitectură, vor fi realizate picturi murale și va fi adus un mobilier de epocă, creat după modelele de acum 100 de ani”, a anunțat arhitectul Radu Cornescu.

    La rândul său, inginerul Marius Stan, cel care coordonează toate lucrările de consolidare, susține că, în acest moment, se execută operațiuni de demolare și desfacere a elementelor introduse ulterior construcției inițiale, pentru a aduce fațada la forma originală din 1910.  “Vor fi efectuate recompartimentări, conform autorizației de construire emisă de Primăria Constanța, pentru funcțiunile noi pe care le va avea Cazinoul.  La ultima restaurare au fost introduse elemente care nu corespund și acestea vor trebui desființate”.  

    Autoritățile din Constanța anunță că, după finalizarea lucrărilor, care vor dura aproximativ 24 de luni, Cazinoul va fi redat circuitului public.

    Adrian Gorpin

    Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar 18 ani am lucrat la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit