• Camere Live link="camereLive"
  • Prima drumeție a unor pasionați de călătorie: “o bucățică din normalitatea cu care eram obișnuiți”

    0 Shares

    Yvette este fostă jurnalistă, pasionată de mâncare, natură și fotografie. Soțul ei este inginer electronist, pasionat de motociclism și filmări aeriene și evident fotografie. Adoră drumețiile și turele offroad (light), iar atunci când se opresc într-o destinație încearcă preparatele culinare chiar dacă nu sunt tot timpul pe placul lor.  Până acum au vizitat 30 de țări și aproape 100 de orașe.  Japonia și China sunt pe primele locuri în topul locurilor vizitate, iar următoarea destinație externă este Vietnam. Până atunci au dat o fugă prin Apuseni, iar Yvette ne spune ce temeri au avut, cum au ales cazarea și cum s-au descurcat cu mâncarea. 

    Călătorului îi stă bine în “drumeție”, iar tu ești printre primii care au pornit cu declarație spre munții patriei. Cum a fost prima călătorie în timpul pandemiei de Covid 19 ? 

    A fost ca o gură de aer proaspăt, ca o bucățică din normalitatea cu care suntem sau cel puțin eram obișnuiți, dar și oarecum ciudată pentru că am stat mai bine de 60 de zile acasă, într-un apartament cu 3 camere și ieșeam o dată la 4-5 zile la cumpărături. Să vezi mașini, oameni pe strada și peisajele cu care ai fost obișnuit poate weekend de weekend sau cel puțin o dată la câteva săptămâni, a fost ceva minunat.

    Cum ați ales destinația ?

    Alegerea destinației a fost foarte simplă. Eu sunt oradeancă și locuiesc în Constanța de 4 ani, asta înseamnă departe de familie și prieteni. Pe 7 mai, tata a împlinit 60 de ani și eu nu am putut fi alături de el, așadar mini vacanța trebuia clar să includă 2 zile, acasă la Oradea. Relaxarea măsurilor, adica 15 mai, a coincis și cu ziua soțului meu, iar cateva zile mai tarziu, de  Sf Constantin și Elena, ziua nașului nostru. Așadar, am hotărât să plecăm cu nașii noștri, mai ales că nu îi văzusem de mai bine de 2 luni. Pe perioada stării de urgență, am respectat cu strictețe regulile, am stat cu toții acasă și am decis să nu ne întâlnim.

    Cum ați ales cazarea? Ce criterii ați luat in calcul? Cum v-ați protejat într-o altă “casă” ? 

    Ne-am gândit destul de mult cum să facem, să fim cât mai protejați, să nu intrăm în contact cu multe persoane. Am plecat din Constanța spre Sighișoara, unde am dormit la niste prieteni foarte apropiati, prieteni care, la randul lor, în perioada aceasta au pus lacătul pe afacerea lor și au stat acasă. Ziua următoare ne-am îndreptat spre Arieșeni, munții Apuseni. Aici am căutat o cabană/pensiune unde am mai stat și am zis ca am fi safe pentru că nu este foarte mare. Am sunat, ne-au spus inițial că nu deschid și nu ne pot primi. Am zis să mai sunam și să mai încercam. 100 de metri mai sus de pensiunea respective, știam că mai este una foarte ok, am sunat, oamenii au zis că ne primesc, însa vom fi doar noi 4, nu ne pot oferi mâncare, ci doar un gratar și cu mâncarea trebuie să ne descurcam noi. A fost perfect, exact ce cautam. Ne-a așteptat o doamnă ( cu mască și mănuși) care ne-a dat cheile de la camere, apropo am primit cele mai frumoase apartamente 🙂 ne-a lasat niște farfurii și întreaga pensiune a fost a noastră. Spre surpinderea noastră, în momentul în care ne îndreptam spre această pensiune, am trecut pe langă cea la care sunasem prima dată și am văzut că era plină și parcarea și curtea. Zero distanțare socială, ba mai mult ne-au mințit că nu deschid, dar nici nu mai conta, noi eram safe și bine. 

    După Arieșeni, am mers acasă la Oradea unde am stat la parinții mei, iar la întoarcere am urmat tot drumul prin Apuseni pentru că nașii nostri nu mai fuseseră acolo. Nu planificasem să rămânem înca o noapte acolo, însa, în timp ce ne îndreptam spre o cascadă, am vazut o pensiune superbă, cochetă, din lemn, în mijlocul pădurii și am zis că trebuie să dormim acolo. Am sunat, proprietara a fost ca pâinea lui Dumnezeu 🙂 A zis că ne face și de mancare și că respectă toate condițiile de igiena. Așa a și fost! În mijlocul pădurii, fără semnal, unde auzeai doar râul și ciripitul păsărilor, oamenii aveau spirt la fiecare colț al pensiunii, dezinfectant, o singură angajată, care avea mască și mănuși, gatea într-o bucatărie amenajată afară, super curată. Aici mai erau patru turiști, toți din Constanța, însă nu am intrat în contact deloc. Pensiunea avea doua terase și mai multe mese. Practic, fiecare era cu bucățica lui.

    Au mai urmat doua nopti, una la Păltiniș, unde am avut noroc și am găsit singura pensiune care era deschisă, proprietarii locuiau acolo și nu mai primiseră turisti din 17 februarie. Și aici, întreaga pensiune a fost a noastră, proprietarul a baut o palinca alături de noi și s-a retras. Ultima noapte la Zărnești, o pensiune superbă care este alcatuita din mai multe cabane/casuțe din lemn.

    Fiecare căsuță are terasa ei și gratarul ei, nu am intrat în contact cu absolut nimeni, proprietarul ne-a arătat camerele, am socializat puțin ( evident cu distanța de rigoare) și ne-am văzut de treabă.

    Și cum ați comandat delivery în vârful muntelui ? 

    Exceptând pensiunea unde ni s-a oferit de mâncare și unde a fost curat și a gătit în fața noastră și am avut încredere să mâncăm, peste tot am folosit grătarul și ne-am cumpărat de mâncare. Ne opream pe drum, în diferite orașe, la câte un hypermarket și ne luam tot ce ne trebuia pentru cină și mic dejun.

    Sunt pregătiți proprietarii de pensiuni să primeasca din nou turiști ? Plusuri și minusuri pe unde ați fost acum. 

    Proprietarii de pensiuni sunt pregătiți, cel puțin asta am simțit noi. Am fost totusi în patru locuri și am cunoscut patru proprietari diferiți. Toți ne-au primit cu amabilitate, dar cu distanța și măsurile de siguranță și igiena. În cele 7 zile ne-am simțit extraordinar în toate locurile unde în care am fost și nu am ce să le reproșez. Îi felicit și le mulțumesc.

    Câte vacanțe ai ratat în timpul stării de urgență ? 

    Am ratat o vacanță de 8 martie, cu fetele la Milano. Am plătit tot, avion, cazare, trip la Lake Como, însă, evident, am renunțat înainte cu 4 zile de plecare. Am reușit să ne recuperăm banii de la AirBnB și Trip Advisor, încă așteptam banii sau un voucher de la compania aeriană.

    Planuri pentru o calatorie peste graniță ? Unde și de ce? 

    La sfârșitul lui iunie, în cazul în care se va putea și nu se vor impune din nou restricții, am vrea să plecăm în Grecia, la Kavala și în Thassos. Este relativ aproape de Constanța, 8 ore de mers cu mașina. Am descoperit Kavala și Thassos acum 3 ani și mergem în fiecare vară, un weekend prelungit. De obicei dormim o noapte la Kavala, obligatoriu mâncăm acolo, avem o terasa preferată 🙂 iar a doua zi cu feribotul spre Thasos, unde  de asemenea avem un loc preferat. Ne place foarte mult peisajul, munte și mare, mâncarea grecească și oamenii. Obișnuim să mergem cu mașina de offroad și să străbatem insula în lung și-n lat.

    Temeri privind zborul ( dacă este cazul) ?

    Nu aș putea să zic că am temeri, dar deocamdată nu ne facem planuri de vacanță cu avionul. Dacă voi fi nevoită să fac niște drumuri in interes de serviciu sau un city break în toamnă, cred că masca și mănușile vor fi nelipsite și cred că voi fi în siguranță.

    Un sfat pentru cei care pleacă, în această perioadă, în drumeții.

    Să nu le fie teamă, există locuri frumoase și sigure, proprietarii de pensiuni sunt și ei oameni care se păzesc și se tem pentru sănătatea și viața lor și totul va fi în regulă dacă păstrează distanța și regulile de igienă.

    Adrian Gorpin

    Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar 18 ani am lucrat la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit