• Camere Live link="camereLive"
  • Din 15 iunie: scufundări gratuite la vestigii arheologice subacvatice

    0 Shares

    Turiștii și constănțenii care vor ajunge de luni, 15 iunie, în Constanța sunt așteptați să participe la un eveniment în premieră absolută în România: Urbe Submersi. Proiectul a fost conceput de actrița Georgiana Rusu și este finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național.  Încă din denumire îți dai seama că scopul este unul clar-  promovarea pentru publicul larg a vestigiilor scufundate ale portului antic al cetății Tomis, precum și educarea publicului în spiritul protejării patrimoniului arheologic scufundat al Constanței, ca parte integrantă a patrimoniului cultural național. Practic, în cadrul proiectului, 200 de persoane, echipate în costume de scufundare și însoțite de ghizi / scafandri instructori vor avea ocazia să viziteze în mod gratuit vestigii scufundate ale portului antic Tomis aflate în zona Cazino Constanța – dig Poarta 1 Port Constanța. Organizatorii asigură că vizitarea va fi inofensivă pentru situl arheologic și se va desfășura în mod responsabil și neinvaziv, tururile subacvatice desfășurându-se sub coordonarea și supravegherea instructorilor de scufundare. Aceștia au competența necesară de a însoți grupurile de vizitatori: sunt scafandri profesioniști, brevetați în specificul arheologiei submarine și instruiți în legislația de patrimoniu național, având o bogata experiență în expediții de scufundări și proceduri de urgență specifice, beneficiind de toate calificările în conformitate cu standardele și legislația UE in acest domeniu. „Am creat acest proiect pentru a contribui la dezvoltarea potențialului municipiului și județului Constanța în ceea ce privește turismul cultural și turismul de aventură”, a declarat Georgiana Rusu, organizatoarea evenimentului.

    Afișul oficial al proiectului

    Înainte de începerea turului ghidat, vizitatorii vor beneficia de un instructaj specific pentru scufundare din partea ghizilor – scafandri. Plecarea in tururile ghidate se va face la intervale de cate 10 minute, pentru preîntâmpinarea aglomerației la obiective si pentru o cat mai buna gestionare a grupurilor. Pe lângă instrucțiunile privind modul de comportament în timpul scufundării, vizitatorii vor primi informații privind istoricul obiectivelor pe care le vor vedea sub apă, dar li se vor prezenta si date generale despre istoria și obiectivele de patrimoniu ale orașului antic Tomis din partea unui specialist în domeniu, iar la întoarcere vor primi informații privind importanța și necesitatea protejării și conservării patrimoniului.

    Iată și programul scufundărilor gratuite la obiectiv:  15 iunie – 27 iulie 2020, în fiecare zi de luni, în limita locurilor disponibile (aproximativ 30/zi de scufundare).

    Înscrierile se vor putea face pe formularul ce va fi publicat pe pagina de Facebook „Urbe Submersi”.

    Harta comorilor acvatice de pe litoralul românesc 

    Deşi Marea Neagră nu este peste tot clară ca în cărţile poştale, sunt locuri, spun cunoscătorii, care rivalizează cu insulele greceşti sau cu cele din Adriatică. Mulţi dintre turiştii pasionaţi de scufundări aleg centrele din sudul litoralului. Aici vizibilitatea este mult mai bună pentru că fundul mării este stâncos. O oră de scufundare cu instructor costă 130 de lei, iar pentru cursurile de iniţiere se plăteşte în medie 1300 de lei. Echipamentul de scufundare se închiriază cu 60 de lei pe oră.  Din păcate, cei mai mulţi turişti români prefera litoralul bulgăresc pentru scufundări – pe vecini îi ajută relieful stâncos subacvatic care se traduce printr-o vizibilitate foarte bună.  Pe de altă parte, tot la vecinii bulgari autorităţile au scufundat intenţionat în zona portului Varna avionul oficial al fostului lider comunist Todor Jivkov care s-a transformat într-un recif artificial cu o mare biodiversitate. 

    După ce, anul trecut, harta epavelor şi a celor cinci trasee de scufundare a fost întocmită de specialiştii de la Institutul de Cercetări Geologice şi Marine, ajutaţi de arheologi, tot mai mulţi turişti sunt curioşi să o parcurgă.  Fiecare după puterile şi pregătirea lui. Toate rutele submarine pleacă din Portul Tomis. Cele mai multe epave, aflate între 20 şi 40 de metri adâncime şi o distanţă de maximum 40 de mile marine de ţărm, pot fi explorate.

    Prima rută porneşte chiar din zona Cazinoului din Constanța şi este considerată cea mai uşoară. La doar 100 de metri de Cazino veţi descoperi prima epavă, iar alte două sunt în zona digului de larg.  Epava You Xiu este doar una dintre cele aproape 40, câte există pe teritoriul românesc al Mării Negre. Vasul, sub pavilion Hong Kong, ascunde o poveste cutremurătoare. S-a scufundat în urmă cu 23 de ani şi nici unul din cei 27 de membri ai echipajului nu a supravieţuit. În adâncuri, scafandrii pot vedea şi epave din al Doilea Război Mondial. 

    Pentru cei care nu au experienţă, sunt centre specializate în fiecare staţiune de pe litoral şi epave la doar 14 metri adâncime care pot fi vizitate. Aceleași centre oferă cursuri pentru obţinerea brevetelor de scafandru amator, document care va permite să vă scufundaţi la adâncimi mai mari.

    Adrian Gorpin

    Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar 18 ani am lucrat la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit