• Camere Live link="camereLive"
  • Iată cum se stabilește prognoza meteo pentru litoral

    0 Shares

    Zile la rând, cei care au afaceri pe litoral au transmis râuri de fiere meteorologilor români, dar și creatorilor de aplicații meteo. Adevărul este că, uneori, ceea ce vezi pe ecranul telefonului mobil nu are nicio legătură cu condițiile meteo reale, iar turistul român are o conexiune veșnică doar cu soarele.  Îmi aduc aminte de ceea ce scria Răzvan Dobre despre ploaie și cum îmi povestea că sunt turiști care cer reduceri pentru că în timpul sejurului lor a început să plouă. Nu vreau să fiu avocatul celor de la Administrația Națională de Meteorologie pentru că tocmai eu, nemulțumit uneori de prognoze, am decis să creez o pagină cu camere LIVE de pe litoral. Imaginile nu au cum să mintă și sunt dovada cea mai simplă dacă la mare plouă sau nu.

    Progonoze speciale pentru coastă și litoral

    Într-una dintre zilele în care litoralul era sub avertizare de cod portocaliu de furtună, iar ISU Dobrogea lansa mesaje prin RO ALERT, dar afară era cald și bine, am decis să le solicit celor de la ANM detalii privind colectarea datelor din județul Constanța și dacă există prognoze speciale pentru coastă și pentru zona de nisip (a se citi litoral).

    A durat ceva până când am primit răspunsul, dar iată ce am aflat. ”În cadrul rețelei Naționale de Stații Meteorologice a Administrației Naționale de Meteorologie există 7 (șapte) stații meteorologice, amplasate la Mangalia, Constanța, Constanța Dig, Gura Portiței, Jurilovca, Sf. Gheorghe și Sulina. În fiecare zi sunt elaborate prognose meteorologice specializate, cu anticipație de 4 zile, pentru zona litoral, în care se specifică aspectul vremii, nebulozitatea, viteza vântului, temperaturile maxime și minime precum și temperature apei mării”, transmite dr. Elena Mateescu, directorul general al ANM.

     Cu alte cuvinte, prognoza se bazează pe date colectate de pe litoral și nu din zona continentală așa cum reclamau hotelierii.  Rămân inexplicabile situațiile în care turiștii sunt bine mersi la plajă, dar pe ecranele telefoanelor mobile apar fulgere și ploi torențiale, desi aplicațiile colectează informații tot de la ANM.

    Avatar
    Adrian Gorpin

    Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar 18 ani am lucrat la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit