Experiențe: unde am ales să mergem în vacanță în Delta Dunării

Șapte zile de concediu, multe planuri date peste cap, costuri calculate și recalculate, căutat zboruri, nemulțumiri față de anumite autorități (nu doar din România) care decid să schimbe regulie în timpul jocului și să anunțe restricții peste noapte.  Cam așa a arătat prima zi de concediu! Recunosc că am vrut inițial să plecăm la Nisa, dar ne-a „trecut” în momentul în care am văzut că două bilete dus-întors ne costau 1200 de euro. Am “zburat” apoi cu gândul la Mykonos unde am găsit cazare la prețuri decente în locuri în care găseai camere libere doar în luna ianuarie. Am renunțat când ne-am dat seama că vom sta stresați cu privire la primirea la timp a rezultatelor pentru testele PCR. Și atunci am decis- Delta Dunării scrie pe noi. Așa cum am scris în descrierea acestui blog, deși trăim la mal de mare, ne planificăm vacanțele tot în locuri cu multă apă.

Suprinși de profesionalismul angajaților, deși aceasta ar trebui să fie normalitatea

Am ales să mergem la  un resort de cinci stele din Delta Dunării și la unul de cinci margarete, ambele din zona Crișan, convinși că au fost luate toate măsurile de siguranță sanitară. Rezevările au fost făcute direct la hotel (prețuri mai mici cu cel puțin 15% mai mici față de booking.com). Nu am găsit camere libere în weekend, ci doar în cursul săptămânii și nu ne-a părut rău.

Călătoria pe apă a început de la Murighiol unde am lăsat mașina într-o parcare păzită și monitorizată cu camere de supraveghere. Parcarea a fost inclusă în prețul vacanței, dar în zonă găsiți și alte alternative private, iar costul este de 10 lei/zi. Transportul pe apă până la Crișan a fost asigurat de angajații resortului de cinci stele și a costat  100 de lei de persoană (dus-întors). Prima supriză plăcută a fost momentul întâmpinării pe cheu. Un angajat al hotelului ne-a primit cu servețele dezinfectante, apoi am fost răcoriți cu câte un pahar de prosecco.

Un alt angajat al resortului ne-a prezentat facilitățile, măsurile de siguranță, traseele pentru micul dejun, dar și posibilitățile de distracție. Iar dacă ești de acord, staff-ul hotelului te introduce într-un grup de comunicare și astfel ești la curent cu toate informațiile, iar contactul cu angajații este minim. Nu mai are rost să vă spun că peste tot aveai la dispoziție dezinfectant.

Să ajungem și la zonele comune, care, prin noile măsuri de siguranță sanitară, nu prea mai sunt  comune. Un lucru bun în această perioadă! De exemplu, șezlongurile din zona piscinei erau aranjate de fapt într-o grădină de mii de metri pătrați unde erai servit de ospătari. Cu alte cuvinte, nici vorbă de aglomerație. Btw, prețurile pentru băuturi ca la o terasă din Mamaia, iar dacă ți se făcea poftă de o gustare, o pizza margherita a fost 27 de lei (de ajuns pentru două persoane).

Și tot în grădină, un designer a amplasat mai multe paturi rotunde agățate cu funii de crengile unor copaci. Recunosc că aici trebuia să stai la coadă pentru a prinde unul liber pentru că erau preferate de cei mici.

Nu mânca prea mult toată ziua dacă alegi să mergi seara la Cherhana

Cum resortul este pe o insulă, singurele terase disponibile sunt cele ale complexului. Prima cu vedere spre canalul navigabil Sulina este cu meniu internațional. Noi am plătit, în medie, 220 de lei pentru aperitiv și fel principal, plus băuturi. În cea de-a doua seară, am ales să ne facem rezervare la Chernaha- terasa cu specific pescăresc. Da, ai nevoie de rezervare pentru cină pentru ambele terase, tocmai pentru a evita aglomerația. La prânz nu am avut nevoie de rezervare pentru că erau, în permanență, mese libere.  La Cherhana este sistem bufet cu taxă de 150 de lei doar pentru mâncare, iar băuturile le plătești separat. Dacă îți plac produsele pescărești recomandarea mea este să nu mănânci prea mult în timpul zilei. Într-o cameră dedicată vei găsi aperitive cu și din pește, toate pregătite local, brănză de oaie de la producători din Delta Dunării și pâine de casă.

Și dacă nu îți umpli farfuria cu aperitive și păstrezi loc și pentru fel principal, ai la alegere captura zilei și alte specii de pește de Dunăre sau din Marea Neagră.

Un boutique de cinci margarete integrat perfect în peisajul Deltei

În lumina dimineții, ne-am mutat peste drum de canalul Sulina, tot la Crișan, într-un loc în care un bucureștean și sora lui din Bragadiru s-au încăpățânat să fie un exemplu pozitiv. 2,5 milioane de euro, din care 400 de mii fonduri europene, au fost necesari pentru a ridica două boutique hoteluri. Și-au dorit din tot sufletul ca noile construcții să se integreze perfect în natură, iar albastrul deltaic, lemnul, florile și verdeața au fost piesele cu care arhitecții s-au jucat frumos.

În cameră veți descoperi alte bucați de natură, iar pereții poartă un secret- tapetul este din stuf. Linia naturală este respectată oriunde te-ai uita. Clasicul foișor este de fapt o casă de lemn colorată în alb și albatru, iar acoperisul de stuf asigură răcoarea. Arhitectii au vrut sa exprime în constructie un singur cuvânt – liniște. Și da, piscina ascunsă bine în spatele celor două boutique hoteluri te trimit cu gândul la peisaje rupte de pe alte continente.

Dacă vorbim despre mâncare, bineînțeles că meniul abundă de preparate cu și din pește. Ca să vă faceți o idee despre prețuri, o ciorbă de pește a fost 48 de lei pentru două persoane, dar puteau mânca liniștite patru la ce cantitate primești.

După ce am publicat pe Instagram mai multe fotografii din ambele locuri în care am fost cazați, mulți prieteni mi-au transmis că nu au mai găsit nici măcar o zi liberă până la finalul lunii august. Vă recomand să încercați în septembrie și octombrie pentru că Delta este spectaculoasă și toamna, iar dacă vreți liniște rezervați în cursul săptămânii.