• Camere Live link="camereLive"
  • INS spulberă declarațiile optimiste ale ministrului Economiei

    litoral
    0 Shares

    Cifrele Institutului Național de Statistică îl contrazic pe ministrul Economiei care a anunțat că turismul “a fost la cele mai ridicate cote”.  INS anunță un MINUS de 44,7% la capitolul înnoptări  în luna iulie, prima lună a vârfului de sezon.

    Dis de dimineață, citesc pe tomisnews.ro cum sectorul turistic a duduit în acest an marcat de pandemia de coronavirus. Văd că în articol apare următoarea declarație a ministrului Economiei Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

    Eu vă spun că în această vară cred că turismul intern a fost la cele mai ridicate cote. Pe litoral este absolut plin, la munte e plin, în nordul Moldovei e plin, în Maramureş e plin, pe Clisura Dunării nu găseşti loc să rezervi nici în septembrie. Cred că foarte mulţi turişti români au preferat din motive de siguranţă probabil şi de sănătate să îşi petreacă vacanţele în România. De aceea cred că pe perioada aceasta de vară nu putem vorbi în turism de pierderi mari. Evident dacă adunăm din urmă per total ieşim în pierdere, dar a fost recuperată în perioada de vară o foarte mare parte din pierdere. Aştept cu foarte mare interes comunicarea statisticii aferentă lunii august ca să vedem exact unde ne vom situa. Eu cred că turismul intern în această perioadă de vară, probabil iulie, august şi cred că şi septembrie, va avea încasări mai mari decât în perioada similară a anului trecut”, a explicat ministrul în cadrul unei emisiuni televizate.

    Declarații politice vs. cifre seci și reci de la Institutul Național de Statistică

    Câteva minute mai târziu, vine comunicatul celor de la Institutul Național de Statiscă aferent lunii iulie chiar pentru sectorul turistic din România.  Primele rânduri transmise de statisticieni arată cam așa : 

    Turismul în luna iulie 2020 

    • În luna iulie 2020, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, sosirile în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au scăzut cu 44,4%, iar înnoptarile cu 44,7%. 
    • Comparativ cu luna iulie 2019, în luna iulie 2020, la punctele de frontieră, sosirile vizitatorilor străini au scăzut cu 69,0%, iar plecările în străinătate ale vizitatorilor români cu 63,8%. 

    Cu alte cuvinte, un minus pe toată linia, așa cum știam toți cei care avem cât de cât habar de sectorul turistic din România. Lunile mai și iunie au fost cele mai slabe din istoria turismului românesc din cauza pandemiei de coronavirus. Pe de o parte, turiștii se temeau să călătorească, pe de altă parte hotelierii nu știau cum să deschidă unitățile de cazare pentru a îndeplini condițiile de siguranță sanitară. Abia în luna iulie, plajele s-au aglomerat, hotelurile au funcționat la 80-90 % din capacitate. 

    Să mergem mai departe în cifrele seci și reci de la INS. 

    Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în luna iulie 2020 au însumat 917,8 mii, în scădere cu 44,4% faţă de cele din luna iulie 2019. Din numărul total de sosiri, în luna iulie 2020, sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 96,7%, în timp ce turiştii străini au reprezentat 3,3%. 

    În ceea ce priveşte sosirile turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (88,7% din total turişti străini), marea majoritate fiind din ţările aparţinând Uniunii Europene. 

    Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în luna iulie 2020 au însumat 2436,5 mii, în scădere cu 44,7% faţă de cele din luna iulie 2019. Din numărul total de înnoptări, în luna iulie 2020 înnoptările turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 97,3%, în timp ce înnoptările turiştilor străini au reprezentat 2,7%. În ceea ce priveşte înnoptările turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (88,1% din total turişti străini), marea majoritate fiind din ţările aparţinând Uniunii Europene. 

    Poate că îmi veți spune că cei mai mulți turiști au stat în unități de cazare neacreditate și de aceea nu apar în statistică. Nu cred așa ceva, mai ales în anul în care pandemia de coronavirus ne-a făcut pe toți mai atenți la sănătatea noastră și la locurile de cazare pe care le alegem. 

    PS. Săptămâna viitoare vor veni și cifrele oficiale oferite de hotelierii de pe litoral pentru sezonul 2020. Îi recomand ministrului Economiei să-și pregătească de acum o altă declarație mai ales că cifrele hotelierilor arată un minus de două cifre, iar prima este 3. 

    Avatar
    Adrian Gorpin

    Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar 18 ani am lucrat la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit