Având în vedere tot ce s-a întâmplat în ultimele luni am zis să încep cu ceva la care mă pricep cât de cât. De aceea și întrebarea din titlul articolului: Mai are vreo șansă litoralul românesc? Cu siguranță nu găsiți răspunsul mai jos (asta pentru cei care așteaptă verdicte clare) însă încerc să analizez la rece și în mare situația din această vară de pe litoral. Nu intru în amănunte până la cot pentru că vreau să mai păstrez material și pentru alte articole.
Chiar așa, mai are vreo șansă litoralul românesc? Voi ce credeți?
Întrebarea apare cumva firesc în urma ultimelor articole pe care le-am scris. Am citit cu atenție toate comentariile și de pe blog și din social media și am zis să scriu acum și despre asta. Chiar așa, mai are vreo șansă litoralul românesc? Voi ce credeți? Dacă este să mă iau după comentariile voastre, avem câteva categorii. Majoritatea celor care au comentat, mai ales la articolul legat de compararea prețurilor de la noi cu alte țări, au râs de mine și mi-au zis că nimic din ce este în Grecia, Bulgaria, Turcia nu se compară cu România. Au început cu prețurile, apoi cu ospitalitatea locală și au terminat cu calitatea hotelurilor și serviciilor care nu se compară niciodată cu cele din România. Am presupus că fiecare dintre ei au încercat serviciile din ambele părți (România și o altă țară) și au ajuns la concluzia asta. Și atunci nu pot să-i contrazic. Sau pot?
Mai sunt cei care au încercat, la fel ca mine, să găsească totuși câteva criterii de comparație asemănătoare. Este destul de greu însă să compari pentru că fiecare țară și zonă are un tip diferit de abordare. Atunci am să trag eu câteva concluzii și vă rog și pe voi să-mi spuneți dacă este așa sau nu. Mi-a plăcut că ați comentat decent și încurajez pe fiecare să-și spună opinia păstrând însă dreptul fiecăruia de a avea o opinie, chiar dacă diferită de a altcuiva.
România nu e Grecia
Asta știm dintotdeauna. Și mai ales cei care aleg an de an să meargă în Grecia din diferite considerente. Atmosfera locală specifică, senzația că nu ești jecmănit la prețuri (deși plătești mai scump decât la noi mâncarea), apa este mai limpede, plajele mai frumoase, lumea este mai altfel (oare???, având în vedere că dai tot peste români!). Totul în favoarea Greciei.
Hai să analizăm fiecare punct de mai sus ca să vedem cât de departe suntem noi. O să dau note pentru fiecare conform opțiunilor mele (de la 1 la 5) și vedem care este scorul final. Vă încurajez să faceți și voi asta și să-mi spuneți ce v-a ieșit (vă rog să fiți sinceri, nu părtinitori):
Atmosferă locală specifică:
Grecia -5. Aici suntem toți de acord, inclusiv eu care nu am fost acolo, că Grecia are o atmosferă de vacanță. Poate și pentru că are 16.000 km de țărm de mare în comparație cu 245 km la noi (din care 163 sunt rezervația naturală Delta Dunării și Complexul Razim-Sinoe și mult mai puțini exploatați turistic).
România-1. Nu am vrut să pun 0 (zero) pentru că prin stațiunile din sudul litoralului mai găsești un petec de verdeață ca să faci o plimbare. Aglomerația și nebunia din Eforie, Costinești și Mamaia ar trebui să ducă spre minus 1 și în niciun caz la o atmosferă locală de vacanță. Sau poate că asta este atmosfera locală specifică în România.
Nici măcar Vama nu mai are atmosferă specifică. Pe noi ne mai poate salva Delta însă nu e subiectul meu azi.
Mâncare și prețuri
Grecia -4. Da, mâncarea este foarte bună în Grecia. Când te duci în Grecia știi exact ce o să mănânci (pește, fructe de mare și salate). Prețurile însă (din ce mi-au spus mulți) sunt comparative cu cele de la noi. Sunt locuri unde mâncarea este bună și foarte bună și locuri unde calitatea e mai slabă. Totul depinde însă și de mood-ul în care ești când mănânci (și la noi cam tot timpul nu ești în mood).
România-3. Nici noi nu stăm așa rău la capitolul mâncare. În primul rând la varietate. Vrei specific pescăresc? Avem. Vrei specific Grecesc? Avem. Turcesc, tradițional românesc, libanez, italian, sârbesc, burgeria … Să mai continui? Da, stăm mai prost puțin la servicii (însă lucrăm la asta) dar în general stăm bine la calitatea mâncării. În afară de niște extreme unde e clar de la început că nu o să fie bine pentru că ori e prea aglomerat, ori ai așteptări prea mari, ori sunt prețuri exagerate, (ok și atunci de ce te-ai dus acolo???) terasele noastre și mâncarea sunt decente spre bune. Dacă nu știți, vă recomand eu câteva.
Apa este mai limpede
Și mărul nu e pară. Nu am citit studii despre fiecare dintre cele două mări însă sunt convins că sunt total diferite (ca și compoziție a apei). Salinitatea mai scăzută a Mării Negre probabil că este importantă și în culoarea și claritatea ei. Am prins zile când Marea Neagră e foarte limpede. Urmăriți contul meu de instagram și o să vedeți că mai pun poze și acolo. Aici o să dau aceeași notă 5 Greciei și României. Fiecare dintre cele două mări are farmecul și specificul ei.
Plajele sunt mai frumoase
Aici de fapt este o altă problemă. La noi plajele sunt concentrate în stațiuni unde se face și aglomerație mare de aceea și senzația că plaja e mai frumoasă în Grecia. Nu, avem și noi plajă cu nisip mișto, avem zone retrase și zone largi. Trebuie doar să cauți și într-o parte și în alta plaja care îți place cel mai mult. Grecia-4 (pentru zonele cu pietre), România-3.
Am ajuns la Grecia-18 și România-12. Adică suntem undeva la -30% față de Grecia. O țară turistică în proporție foarte mare și foarte promovată în România. Da, este normal ca român să îți dorești să vizitezi altă țară și să pleci în vacanțe în alte locuri (cunoscute sau mai puțin). Și eu vreau același lucru. Dar vreau să vizitez și țara mea și știu că găsesc și aici locuri frumoase. Dacă nu aș sta în Constanța probabil aș alege, ca majoritatea dintre voi, să plec la mare în altă țară. I-aș da o șansă și litoralului românesc însă, când, din diferite motive, nu aș mai pleca afară sau mi-aș permite și o a doua vacanță (mai scurtă poate).
Despre cum e în Grecia în timpul pandemiei aflați și din seria de articole scrise de Adi pe funkytravel.ro
De ce ne plângem toți de calitatea litoralului românesc?
Hai că o spun eu dacă nu ați mai citit-o prin altă parte. Majoritatea românilor care își petrec vacanța pe litoralul nostru provin dintr-o pătură socială medie ca venituri. Nu își permit să plece în mai multe vacanțe. Vin din toate zonele țării și din toate categoriile sociale. Pentru că e singura lor vacanță ar vrea să arate ca cele pe care le văd la televizor. Au așteptări mult mai mari decât serviciile pentru care plătesc și de fiecare dată au frustari și comentarii legate de calitatea acestora. Nu știu să se comporte civilizat respectând dreptul fiecăruia la o vacanță cât mai liniștită și relaxantă. Indiferent dacă sunt pe plajă, la restaurant, pe faleză sau în mall faptul că au cheltuit bani să vină la mare (cazare, transport, mâncare) le dă sentimentul că nu trebuie să mai respecte codul bunelor maniere sau un minim bun simț. Știți că nu mă refer la toți cei care vin dar vă invit să stați 30 minute pe banca de pe faleză din Mamaia sau Năvodari sau să vă plimbați prin Eforie Nord sau Costinești. Veți înțelege atunci.
Eu nu prea mă mai uit la știri la TV. Am observat însă că sunt din ce în ce mai puține știri negative legate de comportamentul celor care oferă servicii pe litoral fie că sunt hotelieri, restaurante sau plajă. Pentru mine este un semn că majoritatea au înțeles că trebuie să facă ceva în sensul oferirii unor servicii mai bune. Ce ne facem cu cei care țipă că este mizerie pe faleză dar aruncă porumbul lângă coșul de gunoi pentru că acesta este plin. De ce nu-l cară încă câteva zeci sau chiar sute de metri până găsesc unul gol. Motivul mizeriei de pe faleze/plaje ține și de turiștii care vin, nu numai de cei care ar trebui să curețe.
Mai am câteva aspecte de lămurit. Nu o să mai fac notarea ca la Grecia vs România ci doar o să punctez câteva aspecte.
Nici Bulgaria nu e Grecia
Bulgaria are, ca și noi, câteva stațiuni consacrate, însă lungimea litoralului folosibil de la ei este aproape dublu decât la noi (nesocotind la noi rezervația naturală a Deltei). Diferența majoră este că ei, după comunism au avut o strategie de privatizare a întregilor stațiuni care au fost preluate de nemți și modernizate la un nivel de 4 stele și chiar 5 stele pentru turiștii germani de nivel mediu care au fost aduși aici să-și petreacă vacanțele. De ce a contat asta foarte mult? Pentru că nu au împărțit pe bucățele tot ce era în stațiune și le-a dat cui a fost mai șmecher. Pe lângă renovarea hotelurilor nemții au venit și cu know how-ul pe turismul de demipensiune și all inclusive pe care l-au impus hotelurilor, astfel neputându-se dezvolta în stațiuni foarte multe alte restaurante sau magazine. Au rămas suvenirurile și câteva terase. Ele sunt într-o proporție mai mică, în general lumea mănâncă la hotelul unde este cazată. Totodată, numărul mare de camere al hotelurilor și ocuparea acestora cu clienți din mai până în septembrie le-a permis să aibă tarife, să le zicem accesibile, pentru o categorie de turiști, destul de mare și la noi în țară, care au găsit acolo abundența meselor bufet, locuri de joacă mari pentru copii, mini aqua parcuri în hoteluri și entertainment în fiecare seară. Toate în aceiași bani. Acest tip de turism îl găsești în România la 3 hoteluri în Mamaia și încă vreo 4, 5 în restul litoralului. De aceea Bulgaria este în mare măsură preferată de cei care vin și pe litoralul românesc, dar care preferă all inclusive-ul bulgăresc (adică low cost).
All inclusive = Turcia
Turcia este clar departe și axată în proporție mari pe resorturi de ultra inclusive și all inclusive. Toată lumea laudă ospitalitatea și mâncarea (eterna problemă a românului în vacanță: să fie mâncare din belșug).
Aici nu avem ce compara. Sunt cu mulți ani înaintea noastră. Poate și pentru că la ei turismul a fost politică de stat și a fost sprijinit întotdeauna. La noi mai așteptăm niște plăți pentru lockdown-ul din aprilie și acum.
Oare de ce atunci când ne gândim la vacanță trebuie să punem cantitatea mâncării ca și criteriu de alegere a unui loc sau altul? Poate pentru că odată ce această necesitate fiind satisfăcută creierul transmite relaxarea de care avem nevoie? Să întreb un speaker din ăsta la modă? Sau un psiholog?
Șansa litoralului românesc
Ni s-a oferit în această vară. Vom profita de ea? Probabil foarte puțini. Doar cei care și-au dat seama ca îi pot atrage pe cei care plecau de obicei în vacanțe afară din țară și acum poate văzând că sunt hoteluri care oferă condiții bune vor petrece și aici o vacanță.
Eu cred că vara aceasta a fost conjucturala. Șansa litoralului românesc, după ce trece nenorocita asta de pandemie rămâne incoming-ul. La fel ca Grecia, Turcia și Bulgaria. Cum ei trăiesc din turiști români trebuie să găsim și noi piețe mari care să aducă turiști pe litoralul nostru. Și să le oferim ceea ce caută. Așa cum găsesc românii acolo unde aleg să se ducă.
M-am lungit mult cu articolul dar mai sunt foarte multe de spus.
Hai să reluăm topicul asta dar vreau să văd întâi reacțiile voastre. Mai dați vreo șansă litoralului nostru? Ați găsit aici ce vreți de la o vacanță? Sau sperați să găsiți pe viitor? Câteva întrebări la care vă invit să răspundem ca să îmi formez o părere despre următorul articol pe tema asta.
Mulțumesc că ați citit până aici și ne auzim curând din vacanță.
Pe Răzvan Dobre îl puteți citi AICI.