• Camere Live link="camereLive"
  • Date oficiale Eurostat: 2020 anul caselor de vacanță și al campingurilor

    0 Shares

    Datele publicate de Eurostat confirmă noul trend european în materie de cazări. Turiștii s-au ferit de hoteluri și au preferat “izolarea” în case de vacanță sau campinguri. Bineînteles că cifrele primului semestru al anului 2020 trebuie privite prin prisma pandemiei de coronavirus, dar am convingerea că noile structuri de cazare individuale vor fi preferate mulți ani de acum încolo.

    La începutul anului 2020, industria turismului a suferit ca urmare a restricțiilor de călătorie puse în aplicare ca răspuns la pandemia Covid-19. Numărul de turiști a scăzut brusc în perioada martie și aprilie 2020, în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent.

    Din iunie 2020, majoritatea țărilor UE au început să relaxeze restricțiile de călătorie. Cu toate acestea, alte restricții legate de Covid-19 au rămas în vigoare, cum ar fi carantinarea la întoarcerea din anumite destinații străine. Acestea au determinat o preferință pentru turismul intern, care și-a revenit mai repede.

    După o scădere de 93% în aprilie 2020, comparativ cu aceeași lună a anului precedent, până în iulie 2020 turismul intern din UE aproape a revenit la nivelul anului precedent. În iulie 2020, nopțile petrecute de rezidenții UE în cazările turistice din propria țară au fost cu doar 22% mai mici decât în ​​iulie 2019, în timp ce nopțile petrecute de nerezidenți au fost cu 64% mai mici decât anul precedent.

    Cifrele colectate de Eurostat arată că în luna iulie a acestui an, considerată în vârful sezonului de concedii, în cazul României avem un minus de 37,8 % turiști rezidenți și de 88,9 % nerezidenți. Situația pentru luna august nu este încă gata, dar presupun că minusul în cazul turiștilor rezidenți va fi mult mai mic, tot din două cifre, dar prima cred că unu.  Și tot pentru țara noastră, cifrele Eurostat arată că s-a stat și mai puțin în concediu față de aceeași perioadă a anului 2019. Am avut cu 44,7 % mai puține înnoptări în luna iulie, iar dacă ne raportăm la primul semestru din 2020 vs 2019 atunci cifra ajunge la minus 62%.

    Adrian Gorpin

    Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar 18 ani am lucrat la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit