Rezervă camera pentru anul viitor este un îndemn! Pentru că în decembrie 2020 e mai bine să ne gândim la planuri de viitor decât la ce a fost anul ăsta. Putem să dăm skip la 2020 fără să înregistrăm nimic important în memorie. A fost un an în care am stat mai mult pe acasă și ne-am făcut griji pentru sănătatea noastră și a celor din jur.
Așa că hai să ne facem planuri pentru anul viitor. Și este momentul cel mai bun în care poți să-ți faci planuri pentru că pe unele poți să le pui sub pomul de Crăciun (ca cerință către moșu sau ca și cadou pentru cei dragi). O să urmeze o perioadă când stăm mai mult prin casă, ne vedem cu familiile și ne putem plănui vacanțele de la anul.
Și pentru că o să fiu imediat înjurat de unii (cum am mai fost) care îmi atrag atenția că nu mai au job și cu ce să-și hrănească familiile și eu îi pun să-și planifice vacanțele, o să le spun să renunțe la abonamentul de internet și la stat și citit articole pe bloguri și să caute să-și rezolve problemele în viața reală. Nimeni nu vă împiedică să vă faceți planuri de vacanță chiar dacă nu reușiți să mergeți peste tot sau unde vreți voi. Face bine la psihic.
Să visăm la vacanțe
Credeți că eu voi reuși să merg peste tot pe unde aș vrea? Anul ăsta am fost de două ori la Sinaia, atât. Adică acasă la părinții mei, pentru cine nu mă cunoaște. Chiar așa, dacă ați ajuns direct aici și nu mă cunoașteți găsiți mai multe amănunte în pagina despre mine. Nu mi-e rușine să recunosc că nu am fost în vacanță. Că se pare că unora le este. Am fost în lock-down, apoi ocupat cu munca toată vara și apoi cu frica plecării undeva după creșterea numărului de cazuri Covid.
Acum însă vreau să-mi fac planurile pentru la anul. Măcar aici online. Pot să visez că voi pleca și eu în vacanțe la anul, nu? Și dacă ajung, promit ca vă povestesc lucruri frumoase despre locurile pe care le vizitez. Și o să fac și niște vloguri că s-a cam pus praful pe drona mea în 2020. Până atunci voi abonați-vă la canalul meu de youtube ca să fiți pregătiți.
Situație actuală vacanțe și rezervări
Hai să vedem cum stăm acum. Și când mă refer cum stăm, trec de partea cealaltă a baricadei și vă scriu în calitate de hotelier. Deși mulți mă cunoașteți, pentru cine nu mă știe încă, am 20 de ani experiență în turism numai la hoteluri de 4 și 5 stele. Am lucrat și trăit și la munte și la mare (da, știu, sunt un norocos). Știu câte ceva despre piața internă de turism și nu mi-e frica să dau sfaturi și să discut despre turismul din România și mai ales cel de pe litoral. Gata cu introducerea.
Turismul este la pământ
Hotelierii, ca multe alte domenii din țară sunt foarte afectați de pandemie. Nu mai e cazul să vă spun și eu, vedeți în fiecare zi la știri. Noi, cei de la mare, și în special cei sezonieri, am fost mai puțin afectați decât colegii noștri din țară sau din orașele mari care trăiau mult din turismul de business și conferințe. Și noi am pierdut un procent important din business, dar putem spune că am trecut anul la limită. Celor care au însă hotelurile deschise permanent le este foarte greu să își țină personalul angajat pentru că lipsa turiștilor și mai ales a evenimentelor se simte foarte tare acum. Ce să mai zic de hotelurile mari din orașe care sunt la pământ cu 3, 4 camere pe zi. Despre măsurile luate de cei care ne conduc nu vreau să vorbesc acum. Nu o să exprim însă aici opinii politice, în cazul în care o voi face va fi în mod excepțional și va fi într-un articol separat.
Hotelierii români vor trebui să gândească strategia lui 2021 cu tarife atractive pentru turiști
Să revenim. Spuneam că situația hotelierilor din țară nu este una bună. Toți încearcă să-și facă planuri de revenire pentru anul viitor. Asta înseamnă că speră că-și vor putea reangaja oamenii trimiși în șomaj, că vor putea acoperi cheltuielile și vor încerca să recupereze ceva din pierderea mare de anul ăsta. Însă, cu siguranță, cei mai pricepuți dintre ei înțeleg că anul viitor vor trebui să lupte pentru a recupera turiștii. De ce spun asta? Vedem cu toții că vaccinul e pe aproape. Treaba cu pandemia se va liniști până la vară. Oamenii vor dori să călătorească în vacanțe din nou. Și vor dori să plece din țară. Așa că hotelierii români (și de la munte și de la mare) vor trebui să gândească strategia de la anul cu tarife atractive pentru turiști.
Acum vorbesc despre litoral. Cine se gândește că la anul va fi la fel ca înainte și lumea va veni la mare oricum, se înșeală. La anul vor fi mulți care vor pleca, din nou, către Grecia, Turcia, Bulgaria și alte destinații externe. Și foarte bine fac. Și eu vreau să plec din țară la anul în vacanță. Vă scriu mai jos unde îmi doresc. Așa că anul următor cei care visează că vor da lovitura și măresc tarifele ca să recupereze tot ce au pierdut anul ăsta își vor lua o mică țeapă.
Turismul serios și așezat nu se face fluctuând tarifele în fiecare an și încercând să profiți (de genul nesimțit pentru că a profita este normal) de o oportunitate pentru că vei fi taxat. Da, cu lecțiile bine făcute, se poate anticipa fluxul de turiști și îți poți stabili politica de vânzare în funcție de perioade și gradul de ocupare.
Mai călătorim anul viitor?
Sigur că da. După cum vă spuneam și mai sus, odată cu venirea vaccinului se va elibera presiunea fricii de a călători și mulți vor vrea să plece în vacanțe. Și eu visez că închiriez o vilă mică în Grecia și să merg cu toată familia acolo. Nu neapărat pentru mare, ci pentru a descoperi lucruri noi și pentru a ne relaxa. Și mai visez la multe drumeții prin România. Anul 2020 l-am petrecut călătorind virtual prin multe locuri din România. Fraților, avem niște locuri fabuloase la noi în țară care bat de departe multe destinații din Europa.
Eu deja am început să-mi schițez planul de vacanțe pentru la anul. Chiar dacă nu le reușesc pe toate. Visez să plec undeva la munte. Nu la Sinaia că acolo oricum o să merg și o știu cu ochii închiși. Vreau să închiriez o cabană undeva prin Apuseni, să plec în drumeție la 6 dimineața, să respir aer curat și să descopăr locuri extraordinar de mișto. Mai visez, după cum vă spuneam mai sus, și la o vacanță în Grecia în toamnă, într-o zonă cu munte și mare.
Visez și la un city break în Europa. Las asta însă la special wishes pentru că mai mult ca sigur nu-mi prea va ieși. O să-mi iasă totuși câteva ieșiri de o zi la bulgari pentru că vreau să vă arăt ce puteți face într-o zi dacă stați pe litoralul românesc și vreți să vizitați ceva din Bulgaria. (ăsta e un proiect clar pentru la anul și va fi pe blog și pe youtube).
Oferta Early Booking
De ce Early Booking? Pentru mult mai multe motive decât înainte. V-am spus că sunt hotelieri care înțeleg că la anul vor trebui să fie atractivi. Și au început deja cu reducerile de acum. Însă acum, pe lângă reducerile speciale, la unii chiar și de 40-50%, găsiți și politici speciale de anulare și modificare a rezervării. Condițiile Early Booking s-au mai îmblânzit puțin. Este posibil să fie pentru o perioadă scurtă de timp până își va reveni piața, probabil un an sau maxim doi, așa că este un bun motiv să rezervi de pe acum camera.
Pe lângă reduceri, la unele hoteluri ai politica de anulare gratuită mult mai aproape de data sosirii la hotel ca înainte. În anii trecuți, după 31 Martie nu mai puteai să faci nimic cu rezervarea fără să pierzi banii (nu mai putea fi modificată, anulată). Acum termenul acesta s-a dus spre vară. Chiar sunt unele hoteluri care îți permit anularea până în mai-iunie cu transformarea în vouchere a banilor achitați. Așa este și cazul hotelului unde lucrez.
Când este vorba despre Early Booking mai toată lumea se gândește la litoral. De ce nu Early Booking și la munte? Eu nu am văzut până acum. Dacă aș fi hotelier la munte eu aș face o ofertă de Early Booking pentru la vară sau toamnă. Mai primești niște bani acum pe care-i poți folosi în perioada asta grea chiar dacă îți afectează puțin ADR-ul de la vară. Sau poate nu ți-l afectează deloc dacă ai un departament bun de vânzări care știe să facă un mix bun de tarife.
Revin cu îndemnul de la început. Da, asta este concluzia mea principală.
Alte ponturi oferite de Răzvan Dobre, unul dintre cei mai profesioniști hotelieri de pe litoral, găsești AICI