• Camere Live link="camereLive"
 • Ținutul Buzăului nu este un loc, este o experiență

  0 Shares

  Ținutul Buzăului este un teritoriu de dezvoltare durabilă format din 18 comune din zona de deal și munte a Buzăului. Este un proiect pornit din  dorința și necesitatea comunităților de a se dezvolta economic și  social, și de a-și pune în valoare patrimoniul natural și cultural. Este  o inițiativa care vizează dezvoltarea economică, socială și educațională  a unei zone în care locuiesc aproape 40.000 de oameni, menținând în  același timp un echilibru cu dezvoltarea și protecția mediului. Una  dintre principalele directii de dezvoltare a Ținutului este turismul de  descoperire, fiind una dintre zonele cu cel mai mare potențial turistic  din România. Este o inițiativă pornită de la firul ierbii, derulată din  mediul civil și academic, cu susținerea mediului public-administrativ.

  Răzvan-Gabriel Popa, 31 de ani, este geolog specializat în vulcanologie  și pe lângă această activitate profesională coordonează inițiativa Ținutul Buzăului  încă din 2013. Face asta din pasiune pentru această zonă, pe care a  descoperit-o în 2009 și de care nu s-a putut despărți nici atunci când  s-a relocat în străinătate. Răzvan este pasionat de fotografie și de literatură (science fiction și fantasy cât cuprinde), și cu ceva noroc,  va deveni și autor în curând.

  Răzvan Gabriel Popa
  Răzvan Gabriel Popa

  Răzvan, ce înseamnă pentru Ținutul Buzăului obținerea statutului de geoparc UNESCO ?

  Statutul UNESCO ne oferă trei lucruri: vizibilitate, recunoaștere și  oportunități. În primul rând, în urma obținerii acestui statut Ținutul Buzăului va deveni parte a Rețelei Europene și Globale a Geoparcurilor.  Vom beneficia de promovare internațională, dar în același timp ne vom  putea asocia cu acest brand: Ținutul Buzăului va deveni “Geoparcul  Global UNESCO Ținutul Buzăului”. Putem folosi asocierea pentru a spori  percepția vizitatorilor asupra teritoriului nostru: nu orice zonă poate  deveni Geoparc UNESCO – e clar că aici avem ceva interesant, care merită vizitat, și că oferim o experiență care merită trăită. Ajungem așadar la  partea de recunoaștere: prin acordarea acestui statut, UNESCO certifică  pe de o parte faptul că Ținutul are valori naturale și culturale de  interes international, iar pe de altă parte faptul că aceste valori sunt  deja folosite activ în dezvoltarea comunităților și în dezvoltarea  turismului. În egală măsură, această recunoaștere poate deveni un  atractor pentru investiții, atât din partea antreprenorilor care au  multe oportunități în zonă, cât și din partea mediului  public-administrativ, care poate susține dezvoltarea zonei prin proiecte  de infrastructură. Statutul UNESCO dă tuturor mai multe motive de a investi în zonă, și așa ajungem la partea de oportunități. Totul ține de abilitatea noastră și a partenerilor noștri de a folosi  acest context. Dacă suntem pasivi, statutul UNESCO nu va însemna mult.  Însă fiind conștienți de cele menționate mai sus, cu o echipă dedicată  și activă vom face ca Geoparcul să fie cel mai bun lucru care s-a  întâmplat vreodată Ținutului.

  Focul viu- sursa foto https://tinutulbuzaului.org
  Focul viu- sursa foto https://tinutulbuzaului.org

  Cum va ajuta comunitatea din zonă acest statut? Care este plusul?

  Sunt multe plusuri, o mulțime de beneficii directe și indirecte. Încă o  dată, depinde de cât de activi vom fi cu toții, inclusiv membrii comunității. Ținutul Buzăului este o inițiativă “la firul ierbii”, proiectele pornind din interiorul comunităților, pentru beneficiul comunităților. Până acum, prin proiectele Ținutului am reușit să atragem  vizitatori, să promovăm zona, să creăm câteva locuri de muncă, să  construim oportunități economice comunităților, să investim în educație  și să protejăm valorile locale. Cred că valorează mai mult câteva  exemple concrete. De exemplu, în comuna Bozioru am desemnat “Babele de la Ulmet” ca arie protejată de interes local, împreună cu primăria. În  urma acestui demers, primăria a putut angaja o persoană care să fie  custode în sit, dar a putut să și taxeze bilete de vizitare. Cu banii  strânși din aceste bilete, comunitatea a creat două locuri de muncă: custodele sitului și fochistul de la grădiniță și școală, care asigură  căldura pe timpul iernii. Acum am atras investitori care vor să se  implice în dezvoltarea zonei pe termen lung. Împreună cu grupul Green  Ideas (România Frumoasă), construim în școala de la Colți un laborator  de științe naturale pentru copii cu miscroscoape, senzori, echipamente  digitale, și multe altele. Am reușit în ultimii ani, cu ajutorul  comunităților să construim 4 puncte de vizitare. Unde în 2013 Ținutul  avea doar 2 muzee/expoziții destinate turiștilor, acum are 8: la cele 4  inaugurate de noi, se mai adaugă încă 2 deschise de parteneri din comunitate. Pot continua cu exemple, dar mai relevant este site-ul nostru, tinutulbuzaului.org, unde am vorbit despre o mare parte dintre acestea.Cum va ajuta comunitatea acest statut în viitor? Vom continua să facem  aceleași lucruri, dar într-un ritm mai rapid, cu mai multe resurse, și  mai susținut. La fiecare patru ani trebuie să demonstrăm către UNESCO că  suntem în continuare activi în dezvoltarea comunităților, atât prin rapoarte, cât și specialiștilor UNESCO care vin în teren pentru evaluări  perioadice. Altfel, pierdem staututul. Cu alte cuvinte, atât timp cât vrem să fim Geoparc UNESCO, trebuie să muncim și să dezvoltăm teritoriul  într-un mod sustenabil.

  Așezările rupestre, sursa foto https://tinutulbuzaului.org
  Așezările rupestre, sursa foto https://tinutulbuzaului.org

  Care sunt pașii pe care îi mai aveți de făcut?

  Pașii nu se vor termina niciodată. Concret însă, până la vizita de evaluare a specialiștilor UNESCO, vom munci susținut pentru a aduce zona  cât mai aproape de standardele internaționale de turism. Pregătim  indicatoare rutiere și de hiking către obiective, pregătim trasee de  hiking și de ciclism, lucrăm la noi puncte de vizitare, la noi arii protejate pe care comunitățile le pot gestiona și căutăm alte valori  locale mai puțin cunoscute pe care le putem fructifica turistic (ruine  medievale și multe altele). Pe partea de promovare, lucrăm la site-ul  zonei în limba engleză, ca să ne adresăm turiștilor internaționali, și  mergem puternic pe realizarea de materiale video și fotografice pentru promovarea Ținutului. Avem în acest moment în echipă profesioniști  extrem de talentați atât pe realizare de filme documentare, cât și pe  fotografie de natură. Vom face lucruri nemaipomenite în viitorul  apropiat: aruncați din când în când o privire pe site-ul nostru, pe canalul de youtube și pe paginile de facebook și Instagram.

  Ce va câștiga România prin obținerea acestui statut pentru Ținutul Buzăului?

  Un nou teritoriu recunoscut internațional, multă reclamă pozitivă și un aflux de turiși din afara granițelor. Consolidăm poziția țării noastre  pe lista destinațiilor Europene. Mai mult, va câștiga un model de  dezvoltare durabilă. Încă de când am început acest proiect, scopul nostru a fost să dezvoltăm acest teritoriu și să creăm un model care  poate fi adaptat și replicat și în alte zone. Arătăm că putem face  lucruri foarte solide prin parteneriate și colaborare, atât timp cât  există comunităti active, specialiști care se dedică unei cauze, și politicieni deschiși către schimbare și progres.

  De ce aș alege eu ca turist să vin în Ținutul Buzăului. Cum mă convingeți?

  Am putea scrie pagini și pagini despre asta, motivele sunt nenumărate.  Dar pe scurt, în Ținut putem vedea multe atracții naturale rare în lume:  patru zone cu vulcani noroioși, focuri vii, domuri de sare cu cele mai  spectaculoase reliefuri de karst din România, chihlimbarul roșu care  este unic în lume, cenuși vulcanice, trovanți, izvoare de petrol, pietre  cărate și modelate de ghețari, și multe altele. Aici se adaugă valori  culturale și istorice, printre care așezările rupestre care datează din antichitatea târzie. Nu mai menționez unul dintre cele mai sălbatice  peisaje naturale din România… Putem cunoaște oameni nemaipomeniți, putem  descoperi o mulțime de povești, putem afla secretele longevității  dintr-o “zonă albastră” a României. Ținutul Buzăului nu este un loc, este o experiență.

  Ținutul Buzăului, sursa foto https://tinutulbuzaului.org
  Ținutul Buzăului, sursa foto https://tinutulbuzaului.org

  Câte geoparcuri UNESCO mai sunt în România?

  Avem un singur Geoparc acreditat UNESCO în acest moment: Geoparcul  Global UNESCO Țara Hațegului. Există de asemenea o inițiativă puternică,  Geoparcul Aspirant Oltenia de sub Munte, cu șanse mari să aplice în  viitorul apropiat.

  Cărui tip de turiști vă adresați?

  Ne adresăm vizitatorilor care vor să descopere locuri noi, să se imerseze în natură și cultură, să trăiască experiențe autentice. Celor  care apreciază frumosul, și care se simt atrași de valorile naturale și tradiționale ale unei zone.

   

  Avatar
  Adrian Gorpin

  Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar 18 ani am lucrat la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit