Prima evaluare oficială: 21.000 de delfini în apele românești ale Mării Negre

sursa foto: ONG Mare Nostrum

CeNoBS, cel mai amplu proiect european privind cunoașterea abundenței speciilor de cetacee din Marea Neagră, a ajuns la final. 30 de luni voluntari și experți din 5 țări riverane Mării Negre au monitorizat din aer și de pe mare familiile de cetacee pentru primul recensământ oficial.

sursa foto: Mare Nostrum

Datele colectate în cadrul proiectului arată că în sectorul românesc al Mării Negre au fost identificate 21.0000 de exemplare de cetacee

Valentin Marcoci alături de delfini în Marea Neagră

Posibilă soluție pentru limitarea capturilor accidentale este utilizarea de pingere și plase modificate

Datele adunate de specialiști au scos la iveală și procentul capturilor accidentale de delfini în plasele pescarilor. Estimarea aproximativă arată că între 11.000 – 20.000 de marsuini pot fi prinși anual în plasele pescărești la nivelul întregului bazin. Procentual, înseamnă că nivelul capturilor accidentale este de până la 21,2% din abundența totală a acestei specii, cu mult peste 1,7% acceptat.

sursa foto: ONG Mare Nostrum

Specialiștii recomandă și o posibilă soluție pentru limitarea capturilor accidentale: utilizarea de pingere și plase modificate. Cu alte cuvinte, montarea unor dispozitive acustice astfel încât cetaceele să poată simți pericolul. „Includerea mijloacelor acustice în programele de monitorizare reprezintă o necesitate. Concluzionez prin a spune că deja facem demersuri în aceste direcții și avem nevoie de tot sprijinul din partea autorităților, societății civile, precum și mediului de afaceri și, nu în ultimul rând, Comisiei Europene”, susține Marian Paiu, coordonator al proiectului din partea ONG Mare Nostrum.