Istanbul. Ora locala 17.00. Suntem plecați de mai bine de 20 de ore din hotelul din Los Angeles, iar oboseala își spune cuvântul. Mai avem un singur zbor spre casă și parcă totul se desfășoară într-un univers paralel. Nu ne ies din minte peisajele din Hawaii, deși am schimbat continentul, fusul orar, iar miresmele florale insulare au fost înlocuite cu cele orientale. Noroc că, și de această dată, cei de la Turkish Airlines au avut grijă de noi și ne-au selectat din nou pentru un upgrade gratuit în zona business.
Poate că nu aș fi fost în stare să scriu aceste rânduri, dacă cele 13 ore de zbor nu le-aș fi petrecut într-un fotoliu care se transformă în pat. Despre experiența de la business la Turkish Airlines am scris AICI, la primul zbor.
Verificați, verificați și iar verificați condițiile de călătorie
Am început cu condițiile de călătorie pentru Hawaii pentru că în urma primului articol am primit mai multe mesaje de la români care aveau vacanțe plătite în insule. Mulți au fost suprinși de condițiile de intrare despre care am scris eu, mai ales că unele agenții de turism îi asigurau că este de ajuns vaccinul anticovid. Sfatul meu este să folosiți doar informații oficiale, pe care le găsiți pe https://safetravelshawaii.com/, ca să nu vă treziți că la ruta București-Istanbul-San Francisco-Hawaii veți plăti 250 de dolari de persoană pentru un test PCR care va fi eliberat într-o oră și jumătate. Pentru moment, statul Hawaii recunoaște doar vaccinarea din SUA, iar toți călătorii sunt obligați să fie testați PCR negativ la un laborator acreditat de Hawaii pe teritoriul SUA.
The beginners sau capcana în care pică turistul venit pentru prima dată în Hawaii
Localnicii îi numesc turiști începători pe cei ca noi, care ajung pentru prima dată în insulele care aparțin statului Hawaii. “The beginners” se cazează în Waikiki sau Honolulu și explorează mult zona urbană a insulei. Acesta este turismul tipic pentru americani, recunoscuți ca fiind extrem de comozi. Nu consider că am făcut o greșeală, dar după ce am descoperit zona sălbatică a insulei parcă mi-a părut rău că am fost cazați în partea urbanizată.
În zona urbană, aflată aproape de plajă, cu greu vei găsi cazare. Noi am plătit în jur de 120 de dolari pe noapte într-un bloc de apartamente de vacanță situat la trei minute de malul oceanului. Rezervarea a fost făcută în urmă cu aproape nouă luni. Deși apartamentul era clasificat la 4 stele, mai mult de trei nu ar fi primit în România sau în Uniunea Europeană.
Fiind împreună cu doi prieteni canadieni, am optat să închiriem o mașină. Din nou am întâmpinat aceeași problemă despre care am scris AICI. Costul autoturismului a fost dublu față de cel din Los Angeles, dar îți recomand mașină pentru că nu te vei descurca cu transportul în comun dacă vrei să explorezi insula. Și dacă tot ai autoturism închiriat, caută o cazare care să-ți asigure și parcarea pentru că altfel în timpul zilei vei achita un dolar pe oră pentru zonele publice, iar noaptea în jur de 50 de dolari în zone special amenajate.
Plaje urbane, magazine de designeri și lanțuri de restaurante
Waikiki și Honolulu sunt destinații de maximum două zile din punctul nostru de vedere. Mai degrabă sunt doar puncte de vizitat și mai puțin destinații în sine. Clădirile de zeci de etaje, transformate în hoteluri sau blocuri de apartamente de vacanță, formează granița dintre lanțul muntos al insulei și plaja urbană. Deși noi am nimerit în anotimpul uscat, când temperatura aerului ajunge zilnic la 30 de grade Celsius, iar câțiva stropi de ploaie te vor răcori zilnic, am avut norocul să surprindem și vestitele curcubee hawaiiene.
- În rest, pe marile bulevarde vei întâlni magazine de designer, cu prețuri mai mici pentru că taxele insulare sunt mici, celebre lanțuri de restaurante americane, noi am mâncat bine la Cheesecake Factory, și sute de turiști care fac un du-te-vino pe toată promenada. În zona costieră ai mai multe restaurante cu vedere la ocean, iar dacă vrei cu adevărat să ai parte de o seară de neuitat atunci nu rata apusul, cam în jur de 18.30.
Sătui însă de porțiile mari de mâncare americană, extrem de sărată oriunde am încercat, am căutat preparate gătite local. Mare ne-a fost supriza să constatăm că cel mai recomandat “restaurant” local este de fapt o rulotă unde gătea unul dintre cei mai cunoscuți bucătari hawaiieni. Produse locale, dar și preparate mediteraneene.
Dacă ajungeți în Waikiki, vă recomand să vă luați mâncare de aici și să faceți un picnic pe plajă, la apus.
Peisaje de vis, o stare de bine și o zonă sălbatică ce îți rămâne întipărită pe retină
Restul vacanței din Hawaii ne-am petrecut-o pe plaje sălbatice, cu peisaje incredibile. Am savurat nuci de cocos prospăt culese din palmieri, am mâncat cel mai gustos ananas de până acum, dar și unele dintre cele mai bune fructe de mare gătite de o chinezoaică naturalizată în Hawaii.
Dar cum schimbarea fusului orar își spune din nou cuvântul, promit să aștern amintirile într-un articol viitor.
Pingback: Cele mai bune destinații pentru 2022, recomandate de Tripadvisor