Miercuri, 13.07.2022, ora 7.30, a treia zi după Neversea. Abia astăzi am reușit să-mi încarc bateriile pentru a așterne pe foaia digitală a tabletei experiența trăită la Neversea. Pentru mine, festivalul înseamnă multă muncă, dar și distracție. Este momentul în care mă reîntâlnesc cu o sumedenie de prieteni din toată țara, cu colegii de muncă de la București, dar am ocazia să cunosc și oameni noi ( https://www.instagram.com/tata_golan_og76/?hl=en este doar unul dintre ei). La fel ca și mine, acei zeci de mii de oameni, unii de la mii de kilometri distanță de Constanța, vin la Neversea nu doar pentru artiștii invitați, ci pentru experiența în sine.
Artiștii invitați de Neversea au promovat Constanța, Mamaia, România
Dacă te întrebai unde stau artiștii invitați si staff-ul lor, îți dezvălui eu – în anumite hoteluri din Mamaia. Unde au mâncat cei mai mulți – în Mamaia, la restaurante alese chiar de ei, iar în cadrul festivalului au avut catering de la un restaurant din Constanța. Și cum au promovat stațiunea și orașul? Păi au postat imagini pe paginile lor de socializare care au milioane de urmăritori. De exemplu, grecii Dimitri Vegas și Like Mike au mâncat grecește la un restaurant din Mamaia. Uite dovada!
Olandezul Don Diablo a primit de la organizatorii Neversea cel mai românesc cadou posibil: un mileu și un pește de sticlă.
Iar Steve Aoki este deja de-al casei. Cunoaște atât de bine zona festivalului, Constanța și Mamaia încât nu mai are nevoie de șofer.
Să atingem și zona de “hate”- cozi la mâncare, gunoaiele aruncate pe plajă, mii de pași pe nisip
Să le luăm pe rând! “Domne, se stă la coadă la mâncare”/”Gunoaiele se ascund în nisip”/”A sărit plexiglass-ul vecinului de la bas” și comentariile cu hate pot continua. Nu vreau să mă arunc într-o dezbatere cu cei care nu erau la fața locului și doar se uitau pe rețelele de socializare la pozele și story-urile de la Neversea, pentru ca apoi să tasteze cu ură comentarii, pentru că este timp pierdut.
Vă spun experiența mea de la fața locului ca să vă faceți singuri o părere! Da, se stă la coadă la mâncare! Și eu am stat – în medie cam 10 minute și apoi încă cinci/zece minute am așteptat produsul comandat. Cine nu a fost la niciun festival în viața lui și se crede la un restaurant a la carte, mai bine mănâncă acasă înainte de a merge la distracție. Iar aici, îți dau un pont. Mergi în zona de food când la scena principală a intrat deja un artist consacrat. Va fi liber peste tot! Același lucru îl poți face ca să eviți și cozile la toaletă!
Ce faci cu mucurile de țigări și alte deșeuri! Dacă ești fumător, te pregătești cu un pachet gol în care să pui mucurile. Atât de simplu este! Apoi, restul deșeurilor le arunci frumos la sutele de containere amplasate din zece în zece metri pe tot perimetrul festivalului. Și dacă ești la scena principală și nu vrei să ieși din marea de oameni, le aduni frumos într-o grămăjoară pe care apoi o duci la gunoi când vei pleca de acolo. Oricum pe plajă vor rămâne deșeuri, dar, crede-mă, că nisipul este curățat temeinic după fiecare noapte de festival. Aici aici un before & after!
„Puteau să facă și ei mai multe drumuri că este greu de mers pe nisip”. Am râs cu lacrimi când am văzut acest comentariu postat de o domnișoară de 23 de ani, din București. Da, este greu de mers pe nisip pentru că festivalul se organizează pe plajă. Nu poți intra cu mașina până la scena principală, cum nu poți avea benzi rulante prin festival!
La final, aș vrea să ating un subiect sensibil: de ce se face Neversea vara și nu toamna. Pentru că artiștii au propriul lor program care este stabilit chiar și cu doi ani înainte de eveniment, pentru că toamna la mare șansele de ploaie sunt foarte mari și pentru că în septembrie încep școlile, iar perioada de vacanțe este încheiată.
Este de ajuns sau mai spun ?