• Camere Live link="camereLive"
  • Organizația Mondială a Turismului: cresc cheltuielile pentru vacanțe

    turism
    0 Shares

    “Turismul internațional continuă să dea semne de redresare puternică și constantă de la impactul pandemiei, în ciuda provocărilor economice și geopolitice în creștere semnificative”

    Comparație ianuarie-mai 2022 cu aceeași perioadă din 2021:

    + 350% Europa

    + 157% Orientul Mijlociu

    + 156% Africa

    + 112% America

    + 94% Asia și Pacific

    Așa arată datele celui mai recent Barometru Mondial al Turismului UNWTO. Experții susțin că turismul internațional a înregistrat o redresare puternică în primele cinci luni ale anului 2022, cu aproape 250 de milioane de sosiri internaționale înregistrate. Aceasta se compară cu 77 de milioane de sosiri din ianuarie până în mai 2021 și înseamnă că sectorul a recuperat aproape jumătate (46%) din nivelurile pre-pandemie din 2019. „Recuperarea turismului a luat ritm în multe părți ale lumii, depășind provocările care îi stau în cale”, a declarat secretarul general al UNWTO, Zurab Pololikashvili. În același timp, el recomandă prudență, având în vedere „vânturile economice în contra și provocările geopolitice care ar putea afecta sectorul în restul anului 2022 și ulterior”.

    Europa și America conduc redresarea

    Europa a primit de peste patru ori mai multe sosiri internaționale decât în ​​primele cinci luni ale anului 2021 (+350%), stimulată de cererea intraregională puternică și de eliminarea tuturor restricțiilor de călătorie într-un număr tot mai mare de țări. Regiunea a înregistrat o performanță deosebit de robustă în aprilie (+458%), reflectând o perioadă aglomerată de Paște. În America, sosirile s-au dublat (+112%). Cu toate acestea, revenirea puternică este măsurată în raport cu rezultatele slabe din 2021, iar sosirile rămân în general cu 36% și, respectiv, 40% sub nivelurile din 2019 în ambele regiuni. Același model este observat în alte regiuni. Creșterea puternică din Orientul Mijlociu (+157%) și Africa (+156%) a rămas cu 54% și, respectiv, cu 50% sub nivelul din 2019, iar Asia și Pacificul aproape au dublat sosirile (+94%), deși cifrele au fost cu 90% mai mici. 2019, deoarece unele frontiere au rămas închise călătoriilor neesențiale. Aici, recenta relaxare a restricțiilor poate fi observată în rezultate îmbunătățite pentru aprilie și mai.

    turism
    Raportul Organizației Mondiale a Turismului

    Privind subregiuni, mai multe și-au recuperat între 70% și 80% din nivelurile lor pre-pandemice, în frunte cu Caraibe și America Centrală, urmate de sudul Mediteranei, vestul și nordul Europei. Este de remarcat faptul că unele destinații au depășit nivelurile din 2019, inclusiv Insulele Virgine SUA, St. Maarten, Republica Moldova, Albania, Honduras și Puerto Rico.

    Cresc cheltuielile pentru turism

    Creșterea cheltuielilor turistice de pe piețele sursă majore este în concordanță cu redresarea observată. Cheltuielile internaționale ale turiștilor din Franța, Germania, Italia și Statele Unite sunt acum la 70% până la 85% din nivelurile pre-pandemie, în timp ce cheltuielile din India, Arabia Saudită și Qatar au depășit deja nivelurile din 2019. În ceea ce privește încasările din turismul internațional câștigate în destinații, un număr tot mai mare de țări – Republica Moldova, Serbia, Seychelles, România, Macedonia de Nord, Sfânta Lucia, Bosnia și Herțegovina, Albania, Pakistan, Sudan, Turcia, Bangladesh, El Salvador, Mexic, Croația și Portugalia – și-au recuperat complet nivelurile de dinainte de pandemie.

    Harta realizată de Organizația Mondială a Turismului

    Scenarii regionale pentru 2022

    Scenariile de perspectivă ale UNWTO arată că, în 2022,  sosirile internaționale vor atinge 55% până la 70% din nivelurile pre-pandemie. Rezultatele depind de circumstanțe în evoluție, în principal modificarea restricțiilor de călătorie, inflația continuă, inclusiv prețurile ridicate la energie și condițiile economice generale. , evoluția războiului din Ucraina, precum și situația sanitară legată de pandemie. Provocări mai recente, cum ar fi lipsa de personal, congestionarea severă a aeroporturilor și întârzierile și anulările zborurilor ar putea avea, de asemenea, un impact asupra numărului de turism internațional.

    Turiști români în Aeroportul Cancun

    Scenariile pe regiune arată că Europa și Americile înregistrează cele mai bune rezultate turistice în 2022, în timp ce Asia și Pacificul sunt de așteptat să rămână în urmă din cauza politicilor de călătorie mai restrictive. Sosirile de turiști internaționali în Europa ar putea atinge 65% sau 80% din nivelurile din 2019 în 2022, în funcție de diferite condiții, în timp ce în America ar putea ajunge la 63% până la 76% din aceste niveluri. În Africa și Orientul Mijlociu, sosirile ar putea atinge aproximativ 50% până la 70% din nivelurile pre-pandemice, în timp ce în Asia și Pacific ar rămâne la 30% din nivelurile din 2019 în cel mai bun scenariu, datorită politicilor și restricțiilor mai stricte.

    Avatar
    Adrian Gorpin

    Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar 18 ani am lucrat la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit