Odorheiu Secuiesc este un oraș care ne-a plăcut. Micuț, curat și foarte primitor. Am descoperit magazine mici, de familie, foarte nișate. Oare poți găsi în București un magazin fizic care să vândă numai scutece? Sau altul de unde poți cumpăra doar perne? Exclus. Nu ar supraviețui. Dar aici am văzut asta și a fost o surpriză plăcută. Librării drăguțe și brutării cu tot felul de bunătăți.
Oamenii vorbesc maghiara, dar, după ce trec de mirarea inițială că te aud vorbind românește, sunt foarte amabili și prietenoși.Noi ne-am plimbat prin centru, am admirat clădirile vechi și stăduțele liniștite. Pentru că ceea ce ne-a plăcut aici a fost liniștea. Mașini puține și oameni mult mai calmi parcă.Seara ne-am plimbat pe malul Târnavei și am admirat rățuștele. Surpriza a fost la un loc de joacă. Nu am văzut plastic și celebrul tartan cu care suntem obișnuiți în parcurile bucureștene. Cele mai multe jucării sunt făcute din lemn, iar copiii aleargă liniștiți prin frunze.
Parcul Mini Transilvania - Mini Erdély Park
Parcul, aflat în Băile Szejke, în apropierea orașului Odorheiu Secuiesc a fost conceput ca o Transilvanie în miniatură. Vei vedea peste 90 de machete ale unor localități istorice și cetăți medievale din Transilvania: Castelul Peleș, Castelul Poenari, Biserica Fortificată de la Viscri, Cetatea Rupea, Complexul Balnear de la Ocna Sibiului, Băile Herculane, Cetatea Alba Iulia, Sighișoara, Oradea, Sibiu sau Cluj-Napoca, pentru a numi doar câteva dintre ele.
Plimbarea printre machete îți va face poftă să le vezi în realitate și probabil vei face planuri de vacanță în gând. Noi așa am pățit!
Ne-am simțit ca niște Gulliver-i printre micuțele clădiri. Sau într-un film de groază atunci când am văzut insecte ce păreau gigantice pe clăririle micuțe. Dacă vi se face foame este bine să știți că există un restaurant la care puteți mânca hamburgeri, piept de pui la grătar, ceafă de porc, cârnați sau mici. Sau puteți sta la o cafea sau un suc, în timp ce copiii se joacă în apropiere.
La locul de joacă, copiii găsesc personajele din serialul de animație Legendarium
Acesta este un proiect prin care se dorește prezentarea într-un mod distractiv a legendelor din Ținutului Secuiesc. Serialul poate fi urmărit și în mini-cinema-ul deschis în cadrul parcului. Dacă cei mici prind drag de aceste personaje, pe site-ul parcului puteți cumpăra jocuri, mascote, cărți, căni, magneți, ceasuri și tricouri.
Tot la locul de joacă puteți face o cursă cu melci: un sistem prin care puteți vedea cine are cel mai rapid melc. Noi ne-am distrat!
O mini-cetate vă oferă o panoramă asupra parcului și va fi un loc bun de explorat
La intrare există un afiș care anunță deschiderea unui parc tematic cu insecte. Pe o pajiște din parc există câteva insecte gigantice, dar nu am înțeles dacă sunt doar câteva din cele care urmează să apară sau acestea sunt toate. Un „must” este plimbarea cu mini-mocănița. Traseul mocăniței, unică în țară, trece printre clădirile miniaturale, ba chiar printr-un tunel și un pasaj. Copiii se vor distra cu siguranță!
Prețurile pentru intrarea în parc:
Bilet pentru adulți: 30 lei
Bilet pentru copii (gratuit pentru copiii sub 3 ani): 15 lei.
Pentru mocăniță vei plăti:
Bilet pentru adulți: 10 lei
Bilet pentru copii: 5 lei.
"Babusgató" din Subcetate Zetea
Un parc în care să vezi animale, să le atingi, să le hrănești este ceva ce copiii nu ar refuza prea ușor. La “Babusgató” găsești câini, pisici, iepuri de toate felurile, șinșile, căprițe pitice, găini diverse, curcani, căprioare, struți, porci, măgăruși, ponei, lame și… un cangur pitic. Alexa a hrănit pe toată lumea, a mângâiat fără restricție, a fugărit și a vorbit cu fiecare animal.
Iată lista tuturor ponturilor date de Parentropolis: