• Camere Live link="camereLive"
  • Școala de bune practici în turism, dar cineva trebuie să le și aplice 

    0 Shares

    www.funkytravel.ro devine un reper atunci când vorbim despre media specializată în turism, iar articolele publicate aici de specialiștii din domeniu, sunt preluate de unele dintre cele mai importante site-uri din România. Poate că de aceea am și fost invitat la “Școala de bune practici în turism”, organizată joi, 17 noiembrie 2022. 

    O sală cu multe scaune goale, semn că indiferența este de ambele părți

    Inițial, am crezut că voi participa la o ședință plictisitoare, iar prima pauză va fi și momentul în care îmi voi vedea de drum. La discuție au fost reprezentanți ai autorităților locale, delegați ai Ministerului Turismului, șefi ai instituțiilor care coordonează fondurile europene pentru Regiunea Sud Est, manageri de unități hoteliere, primari din localități cu potențial turistic și cadre universitare. 

    Și când sfertul academic acceptat pentru întârziere s-a transformat într-o oră, am decis că și această întâlnire va fi doar o bifă într-o agendă a unor funcționari publici Dar, iată că m-am înșelat, iar informațiile aflate în timpul școlii de turism mă vor ajuta să dezvolt această platformă și să lupt, atât cât pot, ca acest sector economic să se dezvolte cât mai corect în Dobrogea. 

    sala
    Multe scaune goale deși sala ar fi trebuit să fie arhiplină

    Ce am remarcat cu amar este că mulți factori implicați în turism, probabil sătui de unele întâlniri sterpe și fără conținut, au ales să nu ajungă la Școala de bune practici în turism. Dacă vor citi acest articol, poate voi reuși să le schimb părerea, iar la proxima întâlnire sala va fi arhiplină și dezbaterile constructive se vor transforma în  proiecte reale. 

    9 rute turistice doar în județul Constanța, dar fără infrastructură pentru a le descoperi

    Cred că puțini dintre dobrogeni știu că în județul Constanța sunt acreditare nouă rute turistice recunoscute si certificate in sistemul european la nivel regional, iar alte cinci  certificate in sistemul european la nivel national. Nici eu nu am reușit să le descopăr pe toate și tocmai de aceea las AICI lista completă. 

    Frumoase locuri, interesante obiective, dar infrastructura lipsește cu desăvârșire. Nu există toalete, nu există locuri de parcare necesare autocarelor și autoturismelor, nu există zone pentru a îmbia turiștii cu preparate și băuturi locale. Aceste aspecte le-am dezvăluit și eu în călătoriile mele prin Dobrogea. 

    Zorii zilei de 15 noiembrie ne-au prins cu câte o bucată de plăcintă dobrogeană (cu brânză sărată) la micul dejun, o cafea fierbinte și cu un mare chef de ducă. Nu știu...

    Continuă să citești

    Cum vara târzie, a se citi toamna cu temperaturi de iunie, nu se dă dusă din Dobrogea, am decis ca, în fiecare sfârșit de săptămână, să vizităm cât mai multe localități din...

    Continuă să citești

    Aspectul pozitiv al întâlnirii a fost faptul că instituțiile, care trebuie să se ocupe de infrastructură, au recunoscut problemele, dar și propria vinovăție. Dacă nu vor veni și cu soluțiile necesare, atunci nu mai au dreptul să ridice capul din pământ și să se plângă de lipsa turiștilor. Să nu uităm însă că sunt politicieni și am rezervele mele! 

    Litoralul românesc nu se poate compara cu cel din zona Mediteranei sau din alte zone ale lumii, sezonul cald este prea scurt la noi!

    Nu o spun eu, ci conf.univ.dr. Ion Dănuț Jugănaru, conferențiar universitar la Facultatea de Științe Economice, din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța, titular al cursurilor Economia Turismului; Turism Internațional; Politici în turismul mondial (Master); Managementul destinațiilor turistice (Master). 

    Și atunci care este soluția? A spus-o cadrul universitar, extrem de respectat la malul mării. 

    Soluții pentru extiderea sezonului

    Acum cine are ochi să citească poate înțelege de ce am tot scris că evenimentele, culturale și/sau sportive, pot transforma destinația Constanța-Mamaia. 

    Și tot profesorul Jugănaru le-a dat și soluția celor care ar trebui să transforme turismul din Dobrogea.

    turism
    Soluții propuse

    Iar la final, mesajul către toate patronatele din turism și autorități a fost simplu: 

     Preţurile – sunt factorul determinant al evoluţiei turismului. Datorită complexităţii activităţii turistice, influenţa preţurilor şi tarifelor se desfăşoară pe mai multe planuri. Acţiunea acestora poate viza ansamblul produsului turistic sau numai una (ori mai multe) dintre componentele sale : transport, cazare, alimentaţie, agrement.

    Ca să închei într-o notă optimistă, sper ca la anul pe vremea aceasta, adică în noiembrie 2023, în www.funkytravel.ro să descoperiți lista evenimentelor din extrasezon, iar măcar o parte din infrastructura necesară descoperirii rutelor turistice din Dobrogea să fie gata. 

    Adrian Gorpin

    Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar 18 ani am lucrat la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit