• Camere Live link="camereLive"
 • Mersul trenurilor în limba română la Târgul de Turism din Polonia

  CFR Călători
  0 Shares

  Hora românească de la Târgul de Turism de la Varșovia

  Până să ajungem la povestea din titlu, vă las aici ultimele date prezentate de Organizația Mondială a Turismului pentru anul 2022. De ce încep cu cifre? Pentru că reflectă adevărul sec, uneori dureros, al acestui sector economic, cel puțin pentru România. 

  “Se estimează că 700 de milioane de turiști au călătorit internațional între ianuarie și septembrie, mai mult decât dublu (+133%) față de numărul înregistrat pentru aceeași perioadă din 2021. Aceasta echivalează cu 63% din nivelurile din 2019 și pune sectorul pe cale să atingă 65% din nivelurile pre-pandemie, în conformitate cu scenariile UNWTO. Rezultatele au fost stimulate de cererea puternică, nivelurile de încredere îmbunătățite și ridicarea restricțiilor într-un număr tot mai mare de destinații”, menționează Organizația Mondială de Turism

  Iar UNWTO nominalizează România ca una dintre destinațiile care au înregistrat creșteri notabile ale încasărilor din turismul internațional în primele șapte-nouă luni ale anului 2022. Aici sunt incluse Serbia, România, Turcia, Letonia, Portugalia, Pakistan, Mexic, Maroc și Franța.

  Hora românească de la Târgul de Turism de la Varșovia

  Târgul Internațional de Turism de la Varșovia se desfășoară în perioada 24-26 noiembrie. Standul României este deja clasic, dar, de această dată, se adresează unei piețe obișnuite cu litoralul românesc, dar și cu stațiunile montane. Totul este ca agențiile și Ministerul Turismului să-i convingă pe polonezi să revină pe meleagurile noastre. Potrivit Institutului Național de Statistică din cei 6,7 milioane de turiști străini înregistrați în 2021 în România, doar 201.000 au fost polonezi. Înregistrarea de mai jos este de astăzi, din standul României, unde mai mulți oficiali polonezi, dar și un secretar de stat din Ministerul Turismului din România au încins o horă împreună cu un ansamblu tradițional.

  Filmarea suprinde însă un detaliu din seria filmelor Cascadorii Râsului. Pe unul dintre monitoarele din târg rulează imagini cu Mocănița, iar mersul trenurilor este în limba română. Păcat! Mocănița este o experiență în sine și trebuie promovată cât mai bine. Puteau măcar să folosească limba engleză!

  CFR Călători
  Târgul de Turism de la Varșovia

  Reacția CFR Călători

  Așa cum am scris la finalul articolului, i-am rugat pe cei de la CFR să vină cu o poziție oficială. Au venit cu un drept la replică prin care susțin că nu ei nu au fost prezenți la Târgul de Turism. Conform legii, voi publica integral dreptul la replică cu tot “veninul” îndreptat spre www.funkytravel.ro Sper ca la fel să-și îndrepte atenția și spre această informație, publicată de digi24.ro 

  Drept la replică

  “Acest articol reprezintă o reală dezinformare despre CFR Călători, denigrând astfel activitatea și imaginea companiei! Facem precizarea că CFR Călători NU a participat la Târgul Internațional de Turism din Polonia ce a avut loc în luna noiembrie 2022 și nici la edițiile din anii precedenți, și nici nu i-a fost solicitat vreun material de prezentare pentru acest târg. În acest context, afirmațiile dumneavoastră sunt false și tendențioase, fapt pentru care dorim să subliniem că ne exprimăm regretul pentru modul în care aţi procedat pentru documentare înainte de publicarea materialului. Printr-o simplă căutare pe pagina web a CFR Călători, chiar și pe pagina facebook a companiei, ați fi fost la curent cu activitatea CFR Călători desfășurată în ultima perioadă. Având în vedere faptul că CFR Călători operează zilnic peste 1000 de trenuri și dispune de o serie de servicii/programe/oferte de călătorie, ar fi fost imposibil ca într-o prezentare precum cea surprinsă în clipul video pe care l-ați redat în articol, despre standul României, să rezumăm circulația trenurilor CFR Călători la doar anumite luni și zile, și doar în limba română.Imaginea cu ,,Mersul Trenurilor” care ilustrează articolul se referă cu siguranță la programul de circulație a unei mocănițe şi nu are legătură cu prestaţia CFR Călători. Pentru a nu crea confuzie în rândul cititorilor dumneavoastră, vă informăm că pe calea ferată din România îşi desfăşoară activitatea mai mulți operatori de transport feroviar de călători, dar și firme de transport de agrement turistic cu trenuri de epocă – celebrele mocănițe. Folosirea în acest articol a unor informații și imagini care nu au legătură cu CFR Călători, induce în eroare în mod voit opinia publică și aduce prejudicii de imagine CFR Călători.”

  Ca urmare a Informațiilor oferite de CFR Călători, mă văd în situația de a mă îndrepta din nou spre Ministerul Turismului. Nu vă supărați cine a venit cu mersul trenurilor pentru Mocănița în limba română la Târgul de Turism din Polonia ?

  Avatar
  Adrian Gorpin

  Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar 18 ani am lucrat la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit