• Camere Live link="camereLive"
  • #Christmas Market Challenge! Sibiu, experiență și culoare 

    Târgul de Crăciun de la Sibiu
    0 Shares

    În cazul în care ne-ați urmărit pe www.funkytravel.ro sau pe Instagram și Facebook, ați văzut că am plecat într-o călătorie prin România în încercarea de a realiza un #christmasmarketchallenge. Prima destinație a fost Craiova, apoi Bogdan a scris despre Iași, iar acum a venit rândul să vă povestim despre experiența de la Sibiu. 

    Ca și în cazul relatării de la Craiova, la final voi lăsa detalii și despre cazarea aleasă. Urmează informații despre târgul de la Brașov, cele două din București și singurul din Constanța. Proiectul este realizat din bugetul propriu și nu este sponsorizat. 

    Sibiu, primul târg de Crăciun care mi-a adus aminte de Vestul Europei

    Am explicat că nu vom compara târgurile de Crăciun din România cu cele din străinătate, dar acesta a fost primul gând când ne-am apropiat de Piața Mare din Sibiu. Ursuleții albi, care împodobeau un bar aflat la doar 50 de metri de târgul de Crăciun, ne-au teleportat pentru câteva secunde la Colmar. 

    Târgul de Crăciun de la Sibiu
    Târgul de Crăciun de la Sibiu

    Păcat că era singurul loc, cel puțin descoperit de noi, care avea astfel de ornamente. Cu cât ne-am apropiat de târg, clădirile care înconjoară piața te introduceau în atmosfera de Crăciun. Pe pereți erau proiectate motive de Crăciun (tradiționale și internaționale), culori calde care transformau totul într-o scenă dintr-o ilustrată de la un târg din Germania. 

    Târgul de Crăciun de la Sibiu
    Târgul de Crăciun de la Sibiu

    Imaginea era completată de marea de lumină care inunda Piața Mare din Sibiu. 

    Târgul de Crăciun de la Sibiu
    Târgul de Crăciun de la Sibiu

    Meșteri populari, bucate tradiționale, producători locali și dulciuri cât vedeai cu ochii

    De la intrarea în târgul de Crăciun de la Sibiu s-a schimbat complet și oferta comercianților. Dacă la Craiova, micii, pastramă de oaie și porumbul fiert câștigaseră mai mult de 80% din căsuțe, în Transilvania târgul înseamnă mai mult decât un food market așa cum este greșit înțeles la șes (voi reveni cu acest aspect la București și Constanța). Căsuțele decorate în spiritul Crăciunului abundau cu produse locale: brânzeturi, preparate din carne (multe din mangaliță), dulciuri de casă. Apoi, meșteri populari și producători locali pictau pe loc obiecte specifice Crăciunului. De exemplu, nouă ne-a plăcut mult căsuța unor producători de globuri din sticlă. 

    Târgul de Crăciun de la Sibiu
    Târgul de Crăciun de la Sibiu

    Se observă cei 15 ani de experiență ai organizatorilor Târgului de la Sibiu. Nimic nu este aruncat întâmplător! Ești cumva condus de culori, mirosuri și atracții spre toate zonele târgului. Pe un frig și o umezeală, specifică depresiunilor, eu cu Loredana am petrecut aproape patru ore în târg fără să simțim nevoia de a lua o pauză la cald, într-un local. 

    Târgul de Crăciun de la Sibiu
    Târgul de Crăciun de la Sibiu

    Deși nu am făcut un mercurial al prețurilor și nu am vrut să spun că sunt mari sau mici nici la Craiova, las aici doar câteva prețuri. Vinul fiert îl poți cumpăra cu 8 sau chiar 15 lei, mai scump dacă îl vrei într-o cană inscripționată cu Sibiu. Apoi, un lángos simplu era 10 lei, iar cel cu umplutură 20 de lei. Un glob de sticlă pornea de la 50 de lei și putea ajunge și la 300 de lei, în funcție de dimensiune și de complexitatea picturii. 

    Un sfat important – dacă mergi cu mașina la Târgul de Crăciun de la Sibiu, încearcă să ajungi înainte de șase. După, este o adevărată aventură să găsești un loc liber de parcare. Noi am avut noroc și, după câteva minute de așteptare, am găsit aici. 

    O noapte la conac

    Cazarea este cea mai mare problemă dacă intenționezi să vizitezi Târgul de Crăciun de la Sibiu. Noi nu am găsit nicio cameră liberă deși am dus bugetul pentru o singură noapte chiar și la 150 de euro. Toate cazările din oraș erau rezervate. Dar, cum nimic nu este întâmplător, așa am ajuns la Conacul Maria Theresa, situat în comuna Orlat, la 18 kilometri de Piața Mare din Sibiu.  

    Călătorim destul de mult și avem o regulă clară. Atunci când alegem un loc de cazare citim părerile lăsate de turiști. Căutăm cel mai mic review, unul la mijloc și unul care laudă. Așa ne putem face o părere despre cât de rău sau bine poate fi. Uneori cei care lasă review-uri sunt rău intenționați, dar regula celor trei comentarii nu ne-a lăsat baltă niciodată. Și ajungem la conac! O clădire impozantă din bușteni îți iese în cale imediat ce ajungi în curtea interioară. O liniște de te dureau urechile învăluia și mai mult misterul în preajma conacului. Lipsa unui indicator spre recepție ne-a debusolat puțin și am decis că vom intra în restaurant. Abia înăuntru am descoperit că tot acolo este și recepția. Recomandare- nu este rău un astfel de indicator pentru turiști sau dacă există, noi nu l-am văzut. 

    În comentariile lăsate de turiști, personalul conacului avea cele mai bune recenzii. Confirm că așa este! Un angajat cu o voce caldă, extrem de primitor, ne-a preluat și ne-a indicat camera. Pe drumul spre locul de cazare, ne-a fugit privirea spre obiectele tradiționale care umpleau spațiul. Deși extrem de multe, nu aveai senzația de sufocare. Apoi am citit că restaurantul și hotelul sunt amenajate chiar de proprietară, designer de interior. 

    Conacul Maria Theresa Sibiu
    Conacul Maria Theresa Sibiu

    Iar camera era de fapt un apartament pe două etaje. Și aici intrai într-o altă lume.

    Conacul Maria Theresa Sibiu
    Conacul Maria Theresa, Sibiu

    Dacă ajungi la Conacul Maria Theresa vino pregătit să mânânci. Și aici revin la recenziile, uneori rău intenționate, lăsate de anumiți turiști. Preparatele pregătite provin, cel puțin din spusele angajaților, în mare parte din Mărginimea Sibiului. Noi am ales să mâncăm aperitiv format din jumări din porcul tăiat pe 1 Decembrie, șorici, care nu provenea din același porc 🙂 (era fiert), pomana porcului și piept de porc fiert și rumenit. Festinul a fost asortat cu murături de casă și limonadă cu soc. 

    Tot ceea ce v-am descris mai sus a costat 148 de lei și a fost extrem de gustos. Iar digestia am făcut-o prin pivnițele conacului! Clădirea, fostă temniță, garnizoană transformată de comuniști în depozit de brânzeturi, se întinde pe 1.000 mp subterani. Una dintre pivnițe este transformată și integrată în circuitul turistic. Restul, care sunt ferite de ochii publicului, adăpostesc murăturile și proviziile de iarnă. 

    Conacul Maria Theresa Sibiu
    Conacul Maria Theresa, Sibiu

    La final, vă las acest conac ca recomandare de cazare. Un singur aspect te poate deranja: pentru că totul este construit din bușteni vei auzi pașii tuturor vecinilor. Noi am dormit “buștean”! 

    În căzul în care ai ratat relatarea despre Craiova o găsești AICI. Iar recenzia despre Iași, AICI. 

    Adrian Gorpin

    Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar 18 ani am lucrat la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit