• Camere Live link="camereLive"
 • În 2022, aproape 40 de milioane de turiști au vizitat Marele Bazar din Istanbul

  Grand Bazar Istanbul
  0 Shares

  Cel mai celebru centru istoric de cumpărături din Istanbul a fost vizitat de 39.766.801 de persoane în 2022, anunță Agenția de Promovare a Turciei în România. Ca să vă dați seama ce înseamnă această cifră, vă spun că în toată România, în intervalul ianuarie – noiembrie 2022, au fost înregistrați 10,4 milioane de vizitatori. 

  Agenția nu a dezvăluit câți români se află printre cei 39,7 milioane de turiști numărați, dar cu siguranță ne aflăm pe primele locuri dacă s-ar realiza un top. Iar pentru noi, cei din Constanța, Istanbulul a devenit o destinație tradițională de city break. Cu mașina faci la fel ca până la Sibiu, iar dacă vrei să ajungi în doar 50 de minute, ai la dispoziție cursele Turkish de la Mihail Kogălniceanu. 

  Total de acord cu noua campanie de promovare a metropolei care pare că se transformă la fiecare vizită pe care o facem. Călătoria spre Vietnam a pornit de la Constanța, de la...

  Continuă să citești

  În medie, anul trecut, bazarul din Istanbul a atins circa 100.000 de vizitatori pe zi

  Marele Bazar este construit sub forma unui labirint în care se găsesc peste 4.000 de magazine care comercializează nenumărate produse, de la textile și antichități la delicatese dulci și bijuterii,  și a servit timp de secole la rând drept una dintre cele mai importante destinații de cumpărături din lume.

  Structura Marelui Bazar aduce cu cea a unui mic oraș în care zilnic circulă zeci de mii de angajați și cumpărători. În 2022, numărul de vizitatori a crescut cu aproximativ 56% față de cel înregistrat în 2021 (de la 25,5 milioane la 40 de milioane).

  Situat între Nuruosmaniye, Mercan și Beyazit în Istanbul, istoria Marelui Bazar datează de la mijocul secolului al XV-lea. Acesta a fost construit încă din epoca otomană în apropierea centrelor religioase și a zonelor intens circulate de oameni pentru a răspunde nevoilor de cumpărături ale acestora.

  Fundația Marelui Bazar a fost pusă în anul 1461 de Fatih Sultan Mehmet cu scopul de a aduce venituri pentru celebra moschee Hagia Sofia. Astfel, bazarul din Istanbul a devenit de-a lungul timpului cel mai important centru comercial al regiunii și a început să servească și ca centru economic în care sunt comercializate bijuterii și metale prețioase care provin din toate colțurile lumii. Considerat și definit de experți nu doar cel mai vechi, dar și cel mai mare centru comercial din lume, Marele Bazar a suferit mai multe renovări din partea unui număr considerabil de arhitecți celebri printre care și Sarkis Balyan (architect din familia Balyan care a lucrat în slujba sultanilor timp de secole la rând, construind numeroase moschei, palate sau biserici). Intervențiile fiecărui architect au fost necesare întrucât în decursul anilor au avut loc mai multe incendii și cutremure care au afectat bazarul.

  Prima regulă de cumpărături în Marele Bazar este negocierea

  În Marele Bazar lucrează aproximativ 2.500 de persoane, similar cu numărul de locuri de acum 500 de ani. Aici sunt comercializate numeroase produse, de la covoare și genți la produse textile și bijuterii din aur și argint și până la antichități. În plus, în bazar lucrează și își vând produsele aproximativ 1.200 de meșteșugari, oferind vizitatorilor șansa de a cumpăra obiecte făcute manual din mijlocul istoric la Istanbulului.  

  moschee
  Moschee din Istanbul

  Pe timpul verii, Marele Bazar se deschide la  8:30  și funcționează până la 19:30 , iar pe timpul sezonului rece se închide cu jumătate de oră mai devreme. 

  Avatar
  Adrian Gorpin

  Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar 18 ani am lucrat la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit