• Camere Live link="camereLive"
  • Review de restaurant. Brass. Lecția de gastronomie.( by Emil Tatu) 

    BIFTEC TARTAR – Tartar de vită cu capere, anchois, șalotă, ou, chips-uri de cartofi, cornichon, muștar Dijon și pâine prăjită cu unt
    0 Shares

    “Conținutul acestui articol nu este plătit, acesta nu este un advertorial și reprezintă doar o opinie, a mea. Restaurantele pe care le vizitez nu știu de venirea mea înainte să se întâmple, sunt un client absolut obișnuit.

    Am pus finalul textului lui Emil în deschidere tocmai pentru a clarifica faptul că nu este vorba despre un articol publicitar. La cina cu pricina, eu am făcut un review pe Instragram, iar Emil Tatu a publicat textul pe constantatv.ro

    Următoarele rânduri îi aparțin, în totalitate, lui Emil. Vă recomand să-i citiți toate review-urile, mai ales că sunt sincere și vin și din partea un gurmand care și gătește.

    Prețul, după mine, e ultimul criteriu in alegerea unui restaurant, atunci când calitatea e reflectată fidel

    Într-o epocă în care se pare ca populismul prețului final al ceea ce ti se pune in fata pare sa vrea sa câștige public, aleg sa va scriu astăzi fără sa va vorbesc de preturi. Pentru ca preturile sunt doar unul din factori atunci când alegi sa ieși din propriul confort si sa te duci in al altora, atunci când „Chez moi” nu mai e cel mai bun restaurant si alegi sa îți încredințezi papilele, ochii si mai toate simțurile gazdelor tale. Prețul, după mine, e ultimul criteriu in alegerea unui restaurant, atunci când calitatea e reflectata fidel. Când spun calitate mă refer nu neapărat la ingrediente scumpe ci la cu totul altceva, mă refer la ceea ce eu caut, anume bucuria din farfurie. Bucuria din farfurie e un concept nedefinit încă total, pentru mine înseamnă ceva, pentru tine e posibil sa fie cu totul altceva.

     

    Regulile mele sunt mereu aceleași:

    1. Niciodată nu anunț vizita la restaurant, pentru ca așa mi se pare corect in primul rând. În al doilea, probabil orice restaurant din Constanta, neobișnuit cu astfel de activitate, ar simți ca-l doare-n…nici acolo de vizita mea de studiu. Deocamdată.
    2. Caut sa comand, gust, testez feluri de mâncare cel puțin similare la restaurantele care își aroga un specific similar iar la celelalte, comand si testez fie ce considera ei ca au mai bun in meniu, fie ce consider eu ca ar trebui sa fie reprezentativ la nivel de specific sau tehnici de gătire, gust, prezentare.
    3. Nu sunt atotștiutor, sunt doar obiectiv. Si am simțurile dezvoltate si oarecum educate.

    Brass este un restaurant deschis de prin iarna lui 2022 in zona Campus-ului Universitar, vecin de cartier cu Osteria Gioia, Sofra ‚Turkish Restaurant. Încă de la primele acorduri, Brass a încercat sa cânte notele unui stabiliment superior in materie de mâncare. Prima vizita a mea la Brass a fost in februarie, a doua acum câteva zile cu ocazia lansării noului meniu, pretins îmbunătățit si adaptat chiar unui concept de farm to table, cel puțin in parte, asta pentru ca proprietarii au înțeles sa integreze in meniu si legume din serele proprii.

    Povestea lor, relansata, suna așa: „Bistronomia îmbină rafinamentul gastronomiei cu relaxarea și accesibilitatea unui bistro. Aducem tehnici de gătire gourmet și reinterpretăm creativ feluri de mâncare specifice gastronomiei, în atmosfera relaxată și prietenoasă de bistro. Ingredientele locale, de producție sezonieră, întâlnesc delicatese și condimente de excepție, într-un mariaj fericit între prospețime și gust.”

     

    MENIUL 9.9/10

     

    Conceput la nivel de opera literara pentru nostalgicii comentariilor dintr-a 8-a (fără ca asta sa diminueze in vreun fel povestea, ba, dimpotrivă o ridica), cu capitolele : Prefață, Expozițiune, Intriga, Desfășurarea Acțiunii, Punctul Culminant si Deznodământ. Va invit sa le citiți, pe toate, e nevoie de oarece planificare epica pentru a putea sa simți cate puțin din toata povestea frumoasa care e Brass. Am văzut destule povesti frumoase in meniuri, denumiri complicate cu subtitluri care îți fura mințile dar care dezamăgesc in momentul in care deschizi ochii si vezi, guști farfuria din fata ca sa mai am încredere in texte.

    Brass, Brass nu e capcana de marketing, Brass nu e vrăjeala din meniu de tipul „din spate liceu din fata muzeu”, nu, Brass își tine promisiunea si chiar reușește, cumva, cu modestie sa si-o depășească. Nicio alăturare de ingrediente nu poate reuși, in Constanta, sa surprindă prin execuție, tehnici si texturi așa cum o face Brass, prin mâinile celor doi chefi. Bistronomie? Nu, gastronomie cu tenta de creator de educație culinara, asta este Brass-The Restaurant si nu, nu folosesc cuvinte mari.

     

    Important: pe mese nu am găsit sare, piper, ulei oțet si m-am bucurat. Asta înseamnă sa ai curaj si asumare in bucătărie, sa ii spui oaspetelui tău: îți propun acest gust, al meu. Nu cereți sare, piper, ulei, oțet. Chiar nu veți avea nevoie.

     

    9.9 si nu zece doar pentru ca am găsit ciorba de văcuță in meniu. O înțeleg, e nevoie de ea, plătește curentul.”

    Urmărește Funky Travel

    Blog - www.funkytravel.ro
    Facebook - www.facebook.com/funkytravelro
    Instagram - www.instagram.com/adi.gorpin
    Funkytravel.ro
    Funkytravel.ro

    Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit.