Un medic de la Sanatoriul Techirghiol a fost desemnat să conducă Federația Mondială de Hidroterapie și Climatoterapie
Doar cine nu a beneficiat sau nu a avut nevoie de un tratament la Sanatoriul de la Techirghiol nu a auzit de conf. univ. dr. Olga Surdu, medic primar în Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie la Sanatoriul Balnear Techirghiol. Doamna doctor a fost desemnată să conducă Federația Mondială de Hidroterapie și Climatoterapie (FEMTEC) în cadrul congresului organizat la Ourense, Spania. FEMTEC este cea mai pretigioasă ascociație de balneologie și recuperare medicală din lume.
“Apa mării, climatul, masajul, kinetoterapia pot alcătui pachete de servicii balneare cu scop de relaxare”
Echipa funkytravel.ro a vrut să afle ce poate însemna această numire pentru litoralul românesc și dacă turismul medical este șansa de a avea un sezon de 12 luni la malul mării.
Ce înseamnă pentru dumneavoastră, Sanatoriul de la Techirghiol și pentru România numirea în această poziție ?
Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol este un loc minunat unde medicina se aplică folosind factori naturali 100%. Pentru mine este locul unde am descoperit calitățile vindecătoare ale naturii la o altă dimensiune, o dimensiune înalt științifică. Împreună cu colegii mei, în ultimii 15 – 20 ani am studiat impactul acestor factori terapeutici naturali asupra stării de sănătate cu metodele științei moderne. Din anul 2006, am readus România în Federația Mondială de Balneoterapie și Climatoterapie, pe scurt FEMTEC, din care lipsise în ultimii 20 de ani. De atunci 2 – 5 medici, uneori mai mulți, am participat anual cu 4 -5-6 sau mai multe lucrări de cercetare aplicată, la congresele științifice și la alte reuniuni internaționale care promovau balneoterapia și cercetarea știintifică din domeniu.
Poate România să concureze cu restul destinațiilor consacrate pentru turismul de sănătate, o nișă extrem de importantă tot timpul anului ?
Fără îndoială, da. România deține ape minerale din toate cele 11 clase descrise, în cantități care permit administrarea sub formă de băi, nu numai pentru băut. Apele minerale carbogazoase nu sunt chiar peste tot în Europa, sunt puține astfel de izvoare. In Carpații Orientali sunt atât de multe și cu debit suficient de mare încat se pot administra sub forma de baie. O vană de baie are între 160 – 220 litrii, o bază de tratament modestă, într-o stațiune modestă are cel puțin 10 vane. In fiecare vană se pot face 2 băi/oră. La un program de lucru de 7 ore în hidroterapie fiecare vană primește 14 pacienți/zi x 10 vane x 280 l x 5 zile/săpt x 40 săptămâni …. calculați dumneavoastră câtă apă minerală carbogazoasă avem. Adaugați vegetația, aerul, tradițiile locale…..
În concluzie, din punctul de vedere al factorilor terapeutici este competitivă.
Puteți să ne explicați mai multe despre Hidroterapie și Climatoterapie și care sunt beneficiile ?
Hidroterapia se referă la folosirea apei din rețeaua de apă potabilă sub formă de băi sau alte proceduri- comprese, afuziuni. Balneoterapia se referă la folosirea apelor minerale care sunt soluții complexe din punct de vedere fizic și chimic, stabile la sursă și care conțin cel putin 1 g/l dintr-un element chimic ce are activitate terapeutică dovedită științific. Climatoterapia este un complex de factori geografici, telurici, cosmici care au impact asupra organismului uman. Bioclimatul se referă la impactul factorilor climatici asupra organismului uman. Vorbim despre presiunile parțiale ale gazelor din aer, de compoziția chimică a aerului, de prezența ionilor de luminozitate, temperatura aerului, gradul de însorire.
Ar trebui să nu uităm de saline, care sunt zone de microclimat stabil pe toata durata anului, cu o temperatură constantă (8-12 C) și o cantitate mare de aerosoli salini. Dintre toți factorii terapeutici naturali, climatul este cel mai ignorat deși este în contact cu organismul uman 24/24 ore, în timp ce o baie generală cu ape minerale durează 20-30 minute/ zi. Climatul este implicat în inducerea stării de bine, de relaxare sau din potrivă de exaltare, de inducere a somnului sau a insomniei, a poftei de mâncare sau a inapetenței, reglarea respirației, a numărului de bătăi ale inimii/minut.
Aceste efecte se sumează cu cele ale aplicațiilor de nămol, ape minerale, gaze terapeutice (mofete). În acest context, este foarte importantă înțelegerea semnificației curei balneare. Cura balneară înseamnă administrarea sistematizată, ritmică, dozată a factorilor terapeutici naturali un număr de zile cuprins între minim 10 – 12 până la maximum 16-18 zile. Curele la mare (heliomarine) corect efectuate cu o alternanță între încalzire la soare și răcorire în apa mării, administrate progresiv sunt ca un program de gimnastică asemenea unui antrenament efectuat zilnic de vasele de sânge din piele. Acest antrenament este folosit de organism iarna când râspunsul vaselor de sânge la frig este puternic și protejează împotriva bolilor sezonului rece, în special la copii.
Câte centre de tratament avem pe litoral în care se aplică aceste terapii ?
În fiecare stațiune există cel puțin un sanatoriu balnear care oferă cure balneare de recuperare în afecțiunile reumatismale, neurologce periferice, post-traumatice.
Și să rămânem aici puțin. Sunt aceste terapii calea de a prelungi sezonul turistic pe litoralul românesc. De ce aveam nevoie pentru a deveni o destinație pentru astfel de terapii și în extrasezon?
Modelul de funcționare a sanatoriilor balneare pe toată durata anului nu cred că mai reprezintă un secret. Ele oferă servicii de calitate bazate pe namolul din zăcământul din Lacul Techirghiol în scop medical. Apa mării, climatul masajul, kinetoterapia pot alcătui pachete de servicii balneare cu scop de relaxare.
Urmărește Funky Travel
Blog - www.funkytravel.ro Facebook - www.facebook.com/funkytravelro Instagram - www.instagram.com/adi.gorpin