A trecut și cel mai liniștit 1 Mai din ultimii 20 ani și am ajuns la un bilanț istoric: pe litoral au fost înregistrați oficial 1200 de polițiști și ZERO turiști. Imagini cu plajele goale, restaurantele și terasele cu scaunele ridicate, beach baruri pregătite cu petreceri până la răsărit s-au perindat toată ziua pe micile ecrane ale telefoanelor, tabletelor și televizoarelor. Cum nimeni nu știe cum și când se vor deschide afacerile din HORECA, organizația patronală HORA, reprezentativă pentru industria ospitalității, a renunțat să mai aștepte propuneri de la autorități și a creionat proiectul #redeschidemrestaurante. Documentul a ajuns și la Ministerul Economiei.
Urmare a amenințării pandemiei globale și a măsurilor instaurate de autorități, industria ospitalității a fost cea mai afectată, atât la nivel local cât și international, înregistrând un declin atât de brusc, încât a determinat suspendarea activității în cazul a peste 90% dintre operatori. Cum autoritățile au anunțat o posibilă relaxare a măsurilor în apropierea datei de 15 mai, operatorii din industria HORECA propun redeschiderea localurilor în etape. Măsurile s-ar aplica pentru companiiile care au codul CAEN 5610, 5621, 5629, 5630.
PROIECTUL #redeschidemrestaurante
Faza 1
Data: 16 mai 2020
Spații:
- TERASE INDEPENDENTE SI TERASE INTEGRATE UNITATILOR PUBLICE DE ALIMENTATIE
- UNITĂȚI TAKE AWAY CU SERVIRE LA INTERIOR
Condiții:
- Terase independente si integrate unitatilor de alimentatie
- Distanta sociala ( distanta intre mese 2 m, mese de max 8 pax, )
- Unitatea va putea gazdui/acomoda un numar de maxim 200 de personae in acelasi timp.
- masuri sanitare obligatorii angajati ( masca, manusi, masurarea temperaturii la angajatilor la intrarea in tura );
- dotarea locatiilor cu dozatoare de gel sanitarizant,
- igienizarea si dezinfectarea programata a spatiilor de lucru ,
- instructiuni pentru protectia impotriva COVID19 in fiecare meniu.
- Unitati Take away cu servire in interior
- Limitarea accesului sul in interiorul locatiei potrivit numarului de case de marcat deschise/kioskuri, cu pastrarea distantei de 1,5 m intre statiile de preluare comenzi . in cazul in care exista mai multi clienti decat numarul de statii de servire, zona de asteptare va fi in fata unitatii cu pastrarea distantei intre clienti de 1,5 m ;
- Fiecare casa de marcat/ punct de servire va fi dotat cu ecran de protectie din plexiglass;
- Regulile de distantiere sociala vor fi afisate la loc vizibil la intrarea in unitate, angajatii unitatii avand obligatia de a verifica si asigura respectarea lor.
- masuri sanitare obligatorii angajati ( masca, manusi, masurarea temperaturii la angajatilor la intrarea in tura );
- dotarea locatiilor cu dozatoare de gel sanitarizant,
- igienizarea si dezinfectarea programata a spatiilor de lucru ,
- instructiuni pentru protectia impotriva COVID19 la fiecare statie de marcat
FAZA 2
Data: 1 Iunie 2020
Relaxarea restricțiilor pentru următoarele Spații ( pas 2 ):
- TERASE INDEPENDENTE SI TERASE INTEGRATE UNITATILOR PUBLICE DE ALIMENTATIE
- UNITATI TAKE AWAY CU SERVIRE LA INTERIOR
Masuri privind redeschiderea partiala a :
- Spații închise: Restaurant, Baruri, Cafenele, Autoserviri, etc. Nu mai mult de 50% din capacitatea legala conform avizului PSI
- Distanta sociala ( distanta intre mese 2 m, mese de max 8 pax )
- Unitatea va putea gazdui/acomoda maxim 50% din capacitatea autorizata de PSI
- masuri sanitare obligatorii angajati ( masca, manusi, masurarea temperaturii la angajatilor la intrarea in tura );
- dotarea locatiilor cu dozatoare de gel sanitarizant,
- igienizarea si dezinfectarea programata a spatiilor de lucru ,
- instructiuni pentru protectia impotriva COVID19 in fiecare meniu.
FAZA 3
Data : 15 iunie 2020
Condiție: numai dupa analiza indicatorilor COVID19 ( infectii, decese ) de catre CNSSU
Spații:
- Restaurante, Cafenele, Baruri, Unități autoservire, Terase, Unități take away
Conditii in concordanta cu solicitarile CNSSU de la momentul respectiv:
- Distanța socială
- Măsuri sanitare obligatorii angajați ( mască, mănuși, măsurarea temperaturii angajaților la intrarea în tură );
- Dotarea locațiilor cu dozatoare de gel sanitarizant,
- Igienizarea și dezinfectarea programată a spațiilor de lucru ,
- Instrucțiuni pentru protecția împotriva COVID19 în fiecare meniu.
Go back!
Data: Oricând
Condiție: numai după analiza indicatorilor COVID19 ( infețtii, decese ) de către CNSSU
Spații:
- Restaurante, Cafenele, Baruri, Unități autoservire, Terase, Unități take away
Conditii:
- Revenirea la situația din 15 martie. Interzicerea funcționării.
Pingback: Cum vor funcţiona terasele, restaurantele şi barurile. Când se redeschid şi ce reguli trebuie să respecte - newsromania.info
Pingback: Cum vor funcţiona terasele, restaurantele şi barurile - planul patronatelor din domeniu - Ziarul Actualitatea Argeseana
Pingback: Noile reguli de relaxare după furia pandemiei. Când și cum se vor deschide restaurantele și terasele - Transparent News