• Camere Live link="camereLive"
 • Disperarea unui hotelier din Mamaia! Ce facem cu turismul intern ?

  0 Shares

  “M-am săturat. Eu vreau să am predictibilitate pentru sezonul ăsta. Vreau să le spun angajaților și furnizorilor că o să-i plătesc la timp pentru că o să avem turiști. Vreau să am oameni sănătoși la hotel (angajați și clienți). Nu vreau să fiu discriminat față de bulgari sau greci. Ca să pleci în afara țării va trebui să plătești testul (dacă nu ești vaccinat). Faceți-le gratis pentru cei care călătoresc în România în vacanță. Așa ajutați cu adevărat turismul.”

  M-am enervat! Din nou! Peste tot se vorbește despre ce facilități acordă turcii, grecii sau bulgarii pentru turiștii care vin din alte țări. Am îngroșat special ultima parte a frazei. Pentru că ei se referă la incoming (repet: turiști care vin din alte țări în țara lor). Pentru că România are un contingent mare de turiști care se duc în aceste țări. De ce? Pentru că e ieftin și bine organizat all inclusive-ul din Bulgaria și Turcia și pentru că e foarte frumos în Grecia. Pe bună dreptate, aici nu am ce să comentez. Turcii sunt ani lumină în fața noastră la all inclusive prin resort-urile lor. După cum știm bine, pătura medie a românilor vrea mâncare cât mai multă, să lase copilul să se bălăcească și să aibă activități (adică să scape de el, copilul, în vacanță). Grecia este clar iubită de români pentru multe alte aspecte, nu le mai enumăr.

  Multe agenții de turism dau faliment dacă nu vând vacanțe în străinătate

  Toată presa mă întreabă ce părere am despre ce au făcut turcii, bulgarii și grecii. Păi ce părere am? Ca turist, am o părere foarte bună. Chiar astăzi s-a anunțat că se intenționează la nivel de UE să se implementeze certificatul de călătorie care să menționeze ori că ești vaccinat, ori că ai un test negativ valabil ori că ai anticorpi după ce ai făcut boala. Deci, la fel cum pot să mă duc în Bulgaria și Grecia, mă voi putea duce și în Italia, Spania sau Franța. Și atunci care este marea știre cu țările astea?

  Păi știrea este că multe agenții de turism (mult mai vocale și mai strânse împreună decât hotelierii) dau faliment dacă nu vând vacanțe în străinătate. Asta este de fapt știrea. Lobby-ul pe care-l fac ca lumea să-și cumpere vacanțe știind că sub o formă sau alta (vaccinați sau doar testați sau chiar deloc dacă ne luăm după fenta turcilor) pot merge în vacanță dacă sunt sănătoși.

  Cu turismul românesc ce faceți?

  Păi și hotelurile noastre de pe litoral? Păi cei cu ele? Cu ce sunt ele diferite față de cele de la munte din iarnă? Ce vrei să-ți spun eu despre măsurile bulgarilor, grecilor și turcilor când ei au 98% turism de incoming și la noi e invers. Eu aștept de la autoritățile noastre să ne spună ce facem noi cu turiștii români care vor să vină la vară la mare sau la munte. Adică pot pleca în toată Europa și Turcia pe baza faptului că sunt sănătoși (vaccin sau test), dar la noi ne gândim să reducem la 70% capacitatea de cazare și să nu-i lăsăm să mănânce în interiorul restaurantului decât pe serii. Eu nu am văzut sau auzit vreun guvern în lumea asta care să acorde mai puțină importanță decât ăștia care ne guvernează pe noi. Nicio viziune, nicio propunere de discutat! Veniți cu propuneri de restartare a turismului!

  Stațiunea Mamaia
  sursa foto: Visit Mamaia

  Nu mă înțelegeți greșit. Nu sunt împotriva măsurilor de prevenire normale a răspândirii acestui nenorocit de virus. Le avem implementate de anul trecut. Dar gata, hai să căutăm soluții să ne continuăm viața și să ne începem businessurile. Vă plângeți de valuri fără să fi luat măsuri legate de managementul paturilor de ATI sau de teste rapide și GRATUITE pentru populație. Închideți repede tot ca să nu vedem incompetența și manevrele pe care probabil le faceți. Vaccinați mai repede pe toată lumea! Cumpărați mai multe vaccinuri! Acordați teste gratuite ca în toată Europa!

  Vă este frică de hoteluri? Acordați-le teste gratuite pentru toți turiștii la check-in și pentru toți angajații ca să le facă săptămânal. În funcție de numărul lor, vă puteți da seama și câți turiști au fost și ce declară la ANAF.

   Acordați-le doar celor care sunt autorizați și promovați asta. Ăsta este ajutor pentru HORECA. Dacă se cazează doar oameni sănătoși (cum se vor caza în Grecia sau Bulgaria) unde este virusul. Nu-l mai găsiți nici la restaurantele de pe litoral unde vin turiști. Nu-l mai urmăriți nici pe faleza din Mamaia cu ochii vigilenți ai poliției locale. 

  Răzvan Dobre
  Răzvan Dobre

  M-am săturat. Eu vreau să am predictibilitate pentru sezonul ăsta. Vreau să le spun angajaților și furnizorilor că o să-i plătesc la timp pentru că o să avem turiști. Vreau să am oameni sănătoși la hotel (angajați și clienți). Nu vreau să fiu discriminat față de bulgari sau greci. Ca să pleci în afara țării va trebui să plătești testul (dacă nu ești vaccinat). Faceți-le gratis pentru cei care călătoresc în România în vacanță. Așa ajutați cu adevărat turismul.

  Noi mai avem pe cineva care se ocupă cu turismul în această țară? În afară de organizații, federații și asociații. Mă refer la autorități?

  Hai, dați drumul la turism și în România, nu-l mai blocați!