Aproape 200 de amenzi date restaurantelor și hotelierilor din zona montană (VIDEO)

Patul murdar descoperit de inspectorii ANPC

Sărbătorile de iarnă au atras în zonele montane nu doar turiști, ci și reprezentanți ai Autorității pentru Protecția Consumatorului. În prima săptămână de verificări, au fost verificați 255 de operatori economici trei regiuni căutate de turiști în perioada sărbătorilor de iarnă, respectiv Sud Muntenia Ploiești, Nord Est Iași și Centru Brașov.

În urma acțiunilor de control, comisarii ANPC au aplicat  199 amenzi contravenționale, în valoare de aproximativ 1,1 milioane lei, 132 de avertismente, 30 de măsuri de oprirea temporară a prestării serviciului până la remedierea deficiențelor și  o propunere de suspendare a activității până la 6 luni. Inspectorii ANPC au și realizat un video cu momente suprinse din timpul verificărilor.

Cele mai importante abateri constatate abateri de la lege, cele mai importante dintre acestea fiind:

– comercializarea sau utilizarea unor materii prime cu data durabilității minimale depășită

– schimbarea stării termice a aproduselor

– utilizarea, la raionul de vitrină asistată – a unor vitrine frigorifice neigienizate, ale căror tăvi conțineau urme de resturi alimentare, pete și lichid provenit de la scurgerile din produse

– folosirea unor vitrine frigorifice care aveau ventilatoare cu depuneri sau strat gros de praf pe grila de protecție, urme de mucegai și de rugină

– comercializarea de legume – fructe cu modificări organoleptice, lovituri mecanice, pete, deshidratate, consistență moale, improprii consumului uman

– utilizarea unor spații de frig insalubre, cu urme de resturi alimentare lipite pe tăvile de inox, suprafețe cu rugină, urme de insecte

– lipsa menționării alergenilor pe listele meniu sau a afișării gramajului porțiilor, la unele unități de alimentație publică

– lipsa verificărilor metrologice la instrumentele de măsură utilizate

– lipsa etichetelor la unele produse alimentare

– utilizarea unor ustensile de bucătărie deteriorate sau neprofesionale

– lipsa afișării prețurilor la cazare

– utilizarea unor lenjerii de pat, saltele și alte accesorii, neigienizate sau deteriorate, în spațiile de cazare

– lipsa informațiilor necesare turiștilor, în spațiile de cazare.

Iar lista lungă de mai sus este doar pentru prima săptămână de verificări.