• Camere Live link="camereLive"
 • Experiență pe scuter în Hue, orașul de pe râul parfumat

  www.funkytravel.ro
  0 Shares

  Suntem de șapte zile în Vietnam, iar până acum am reușit să facem un tur de forță pentru a vizita Saigon, Hoi An și Da Nang. Pare că oboseala începe să-și spună cuvântul, iar cafeaua vietnameză ne dă și mai mult  somnul peste cap. 

  A doua zi de Crăciun ne-a prins în Hue, fostă capitală a Vietnamului între anii 1802 și 1945. Împărații dinastiei Nguyen au condus destinele vietnamezilor din Đại Nội Citadel. Întins pe zeci de hectare, domeniul este în sine o destinație turistică. 

  Đại Nội Citadel
  Đại Nội Citadel

  În citadelă, vei descoperi fosta casă a împăratului, alte zeci de mici palate, o replică a teatrului regal, dar și grădini atent aranjate. 200.000 de VND este biletul pentru o singură persoană, adică 40 de lei. Deși ne-am fi dorit să petrecem mai mult timp descoperind informații despre dinastia Nguyen, oboseala de peste zi, dar și lipsa unui ghid ne-au făcut să petrecem doar o oră în Đại Nội Citadel. Recomandarea mea este să vă alocați în jur de trei ore pentru acest obiectiv, să aveți la voi sandvișuri pentru un picnic și, neapărat, să beneficiați de explicațiile un ghid oficial, pe care îl găsiți la intrare.

  Hue pe scutere, prin haosul organizat din trafic

  Îmi este greu de crezut că poți descoperi singur, pe scuter, orașul Hue chiar dacă ești un as în conducerea vehiculelor pe două roți. Ai nevoie de cel puțin o zi pentru a te acomoda cu traficul și de o școala specială pentru a înțelege claxoanele din trafic. Pare că fiecare merge pe unde vrea el, chiar și pe contrasens, prioritatea se acordă în funcție de numărul de apăsări pe claxon, iar autoturismele își fac cumva loc prin marea de motociclete. Unul dintre vietnamezii cu care ne-am împrietenit  ne-a explicat că regulile codului rutier se aplică doar atunci când observă oamenii îmbrăcați în uniforme galbene, adică polițiștii de la rutieră. În rest, fiecare merge cum poate și se asigură că are loc să treacă. 

  scutere
  Trafic la apus

  V-am introdus puțin în atmosfera din traficul rutier din Hue pentru a va purta cu mine pe scuterul cu care am colindat orașul. La comandă a stat o doamnă sau o domnișoară dichisită. Sandalele albe cu toc erau asortate cu un șirag de perle, purtat la baza gâtului. Iar Lore a avut ocazia de a fi pasagera soției ghidului care ne-a purtat, uneori, prin locuri ascunse turiștilor. 

  Cele nouă scutere închiriate de grupul nostru au pornit dis de dimineață spre prima parte a turului, dedicat zonei spirituale. Conducătorul turului a fost Thinh, unul dintre puținii ghizi cu cinci stele la review în platforma Tripadvisor, dar recomandat și de Lonely Planet. Voi reveni la finalul acestui articol cu un mesaj special pe care Thinh l-a transmis, cu ajutorul meu, tuturor românilor. 

  Noi am ales turul de patru ore al orașului Hue. A costat 15 dolari/euro de persoană, dar, la finalul excursiei, am decis să plătim câte 20 de dolari/euro și încă 100.000 VND conducătorului de scuter pentru că ne-am simțit extraordinar.

  Primul pas a fost la Pagoda Thien Mu. Voi lăsa descrierea din site-urile oficiale ale punctelor de pe traseu pentru că este mult mai corect și exact așa. 

  Zeci de mici comercianți încearcă să te convingă să cumperi fructe în fața pagodei

  Apoi ne-am îndreptat spre mormintele regale ale lui Tu Duc, Minh Mang și Khai Dinh. Printre vizitele la monumentele istorice conservate extraordinar, ca un adevărat ghid, Thinh a numărat fetele din grup și a decis că uneori ai nevoie și de o mică sesiune de shopping chiar dacă eram pe scutere. 

  www.funkytravel.ro
  www.funkytravel.ro

  La un moment dat, cele nouă scutere au părăsit zona urbană și au intrat pe un traseu adecvat concursurilor de off road. Printr-o pădure deasă, Thinh ne-a îndrumat spre pagoda în care a studiat până la 11 ani alături de călugării budiști. 

  pagoda
  Thinh ne-a îndrumat spre pagoda în care a studiat până la 11 ani

  Un călugăr cu straie tradiționale de culoare maro, indică faptul că este încă novice, studia dintr-o carte, pe terasa templului. Zâmbind, ne-a rugat să menținem liniștea pentru că restul călugărilor sunt la odihnă. Liniștea locului te îndemna să nu scoți nici măcar un cuvânt, de teamă să nu-ți auzi propria răsuflare. Și aici Thinh a profitat de terenul gazdă și ne-a câștigat. Zece minute ne-a învățat să respirăm pentru a reuși să intrăm în starea de meditație apoi, uitându-se la câțiva dintre noi, ne-a rugat să ne domolim în viața de zi cu zi. Ora petrecută în templul din mijlocul pădurii, poveștile despre războiul care a decimat zeci de mii de vietnamezi din toată țara și apoi călătoria spre unul dintre buncărele folosite, potrivit ghidului, de trupele speciale americane  au completat experiența. 

  buncar american
  Buncărul folosit de trupele americane

  Urări tradiționale de Crăciun

  Finalul turului a fost la Đại Nội Citadel despre care ați citit la începutul acestei relatări. Am promis că la final voi reveni la omul Thinh, cel care ne-a purtat prin toate stările posibile pe timpul turului. Știa că noi sărbătorim Crăciunul și a ținut să ne facă o urare în limba română, iar pe mine m-a învățat să spun aceeași urare în vietnameză. Iată ce a ieșit! 

  Am scris aceste rânduri în miezul nopții, în camera de hotel din Hanoi. Un oraș cu o energie extraordinară, dar care va avea parte de o descriere separată. 

  Loredana, Adi și Călin în aventura din Hanoi

  Avatar
  Adrian Gorpin

  Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar 18 ani am lucrat la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit