• Camere Live link="camereLive"
 • Realitate vs dorințe! Românii fac plajă la Mamaia, dar se gândesc la Grecia 

  litoral
  0 Shares

  Informațiile pe care le veți citi mai jos au fost obținute în cadrul cercetării Destinații Vizionare, studiu realizat de Institutul pentru Orașe Vizionare.  Au fost 3000 de respondenți cu vârsta de +18 ani (bărbați și femei) care fac parte din populația digitalizată a României. 77% dintre participanți au fost în cel puțin o vacanță, în ultimele 12 luni. Datele au fost ponderate în funcție de vârstă, gen, regiune și mărimea localității astfel încât totalul să reflecte structura națională. Cercetarea este reprezentativă la nivel național, iar culegerea datelor s-a realizat la finalul lunii martie 2023.  Veți vedea de ce românii fac plajă la Mamaia, dar sunt cu gândul la Grecia. 

  Multi români caută să descopere ceva inedit, să învete, să experimenteze sau chiar să își testeze limitele

  Românii au motivații diverse pentru a merge în vacantă, începând cu nevoia de recreere și deconectare, până la distracție sau adrenalinã. Vacanța înseamnã și un gest de răsfăț, de respect fată de sine însuși.

  Mulți români caută să descopere ceva inedit, să învețe, să experimenteze sau chiar să îsi testeze limitele. Vacanțele dau culoare vieții.

  romanii și vacanta
  Studiu realizat de Institutul pentru Orașe Vizionare

  Din păcate, mai mult de jumătate dintre respondenți nu au avut o vacanță extinsă. Doar 13% din români au fost răsfățați cu cel puțin o vacanță de peste 4 nopți și cel puțin o mini-vacanță de 1-3 nopți în ultimele 12 luni.  La polul opus, 23% nu au avut niciun fel de vacanță. Mai ales în zona rurală, la populație de peste 55 ani sau cu venituri mici. 

  vacanta
  Studiu realizat de Institutul pentru Orașe Vizionare

  România a fost țara unde au avut loc marea majoritate a vacanțelor din ultimul an: peste 91% din mini-vacanțe și peste 70% din vacanțele mai lungi. 

  vacanta
  Studiu realizat de Institutul pentru Orașe Vizionare

  Bugetul cheltuit pe vacanța medie în străinătate, dublu față de România

  Vacanța medie în străinatate a costat 6000 lei, versus 3000 lei în România. Sumele prezentate în cercetare scot la iveală că mulți dintre români consideră o vacanță chiar și o escapadă de două zile. 

  buget vacanță
  Studiu realizat de Institutul pentru Orașe Vizionare

  Activitățile în natură câștigă în România, mai ales când vine vorba de mini-vacanțe. În schimb, vacanțele în afara țării sunt preferate pentru plajă și soare, city break-uri sau istorie și cultură. 

  România, cea mai populară alegere pentru vacanța la mare, iar Grecia, cea mai aspirațională

  Și dacă tot ne apropiem cu pași grăbiți de sezonul estival, să ajunge la partea din cercetare care răspunde la o întrebare aflată pe buzelele tuturor: unde mergeți în vacanța de vară. 

  Când vine vorba de litoral, România este alegerea a jumătate dintre români, urmată de Grecia și Bulgaria. Atunci când se gândesc la viitor, România este singura țară care pierde din intenția de vizitare, în schimb cel mai mult câștigă Grecia urmată de Turcia. Doar 1% parte din români au reușit să ajungă într-o destinație exotică în 2022. Este însă un vis pentru mult mai mulți. 

  Și ajungem și la celebra comparație dintre litoralul românesc, cel bulgăresc și cel grecesc. Cei care au fost acolo în ultimii 5 ani apreciază litoralul grecesc peste cel românesc la toate capitolele, cu excepția ușurinței cu care poți să ajungi acolo. Cele mai mari diferențe față de România sunt la capitolele curățenie și preț care merită (+30%), urmată de plaje și calitatea serviciilor (+25%).  Față de Bulgaria pare a exista o șansă mai bună de a apăra cota de piață, în special dacă s-ar îmbunătăți nivelul de curățenie și de calitate a serviciilor. 

  Nota autorului

  Din punctul meu de vedere, cercetarea de mai sus nu este un duș rece, cel puțin în cazul litoralului. Datele și informațiile pot fi folosite de autorități și patronate pentru a știi ce trebuie îmbunătățit. Într-un 2023 în care destinațiile externe costă aproape dublu față de 2022 sau 2019, este o ocazie ca toți factorii de decizie să coboare din turnurile de fildeș și să pună osul la treabă. Românii vor să-și petreacă vacanțele acasă, dar nu în orice condiții. Vor servicii de calitate și chiar sunt dispuși să plătească pentru acestea. 

  Urmărește Funky Travel

  Blog - www.funkytravel.ro
  Facebook - www.facebook.com/funkytravelro
  Instagram - www.instagram.com/adi.gorpin
  Avatar
  Adrian Gorpin

  Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar 18 ani am lucrat la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit