• Camere Live link="camereLive"
 • 546 de euro, valoarea medie a unui sejur plătit pe litoral în 2023

  plaja
  0 Shares

  Turoperatorul litoralulromanesc.ro, unul dintre cei mai importanți jucători de pe litoral, cu un portofoliu de 500 de structuri de cazare în 13 stațiuni,  a realizat prima analiză a sezonului 2023. Datele colectate arată că turiștii au plătit, în medie, 546 de euro pentru două persoane, menținându-se la un nivel similar celui din 2022. Din totalul rezervărilor, 26% au fost achitate cu vouchere de vacanță. Durata medie a sejurului a fost 4,8 nopți.  Pe de altă  parte, turoperatorul susține că s-a accentuat un trend tot mai evident în ultimii ani: românii sunt foarte atenți la raportul calitate-preț atunci când doresc un sejur pe litoralul autohton și sunt dispuși să aloce bugete de vacanță mai mari dacă pachetul turistic include și alte servicii pe lângă cazare și masă.

  „Tot mai mulți turiști includ pe lista criteriilor în funcție de care aleg o unitate de cazare pe litoral accesul la plajă privată sau piscină, șezlongul ca parte din costul pachetului, variantele de petrecere a timpului liber și opțiunile de distracție. Cele mai căutate sunt hotelurile de 3 și 4 stele, care s-au adaptat la cerințele turiștilor și au creat pachete complexe. În aceste condiții, și gradul de satisfacție a turiștilor a crescut ușor în comparație cu sezonul trecut”, adaugă Ionuț Nedea.

  Iată ce note au dat românii hotelurilor în care și-au petrecut vacanțele pe litoral

  Potrivit celor aproape 12.000 de turiști care au oferit feedback la finalul sejururilor petrecute pe litoral, curățenia din hoteluri a fost evaluată cu nota 8.59 din 10, serviciile primite – cu 8.28, poziționarea hotelului – cu 8.99, personalul hotelului – cu 8.56, raportul calitate-preț – cu 8.15, iar dotarea unităților de cazare – cu 7.82. În schimb, feedback-urile lăsate de turiști pentru modul în care au interacționat cu consilierii de turism din cadrul agenției depășesc media 9 la toate categoriile analizate, respectiv receptivitate, amabilitate, informații oferite, procedură și recomandare.

  Peste 36% din totalul celor care au ales litoralul românesc în această vară sunt din Capitală. Pe locul secund se află județul Prahova, cu 5,92% din totalul turiștilor veniți pe litoral, iar pe poziția a treia se află județul Cluj, cu 5,27% din total. În continuare, topul 10 al județelor din care vin la mare turiști este format din: Timiș (5,20%), Brașov (4,44%), Iași (4,30%), Argeș (2,75%), Bacău (2,14%), Dolj (2,14%) și Suceava (2,10%). La polul opus se situează județele Tulcea, Ialomița, Mehedinți și Sălaj, care, cumulat, nu adună nici două procente.

  Potrivit datelor Litoralulromanesc.ro, principala categorie de turiști care alege stațiunile de la Marea Neagră ca destinație de vacanță, respectiv 68% din total, este formată din familii. Următoarea categorie e reprezentantă de cupluri, 22% din total. În ceea ce privește clasamentul pe criteriul „vârstă”, 41,9% dintre turiștii care aleg litoralul autohton au vârste cuprinse între 25 și 44 ani, urmați de cei din segmentul de vârstă 45-54 ani, care reprezintă 28% din total. Pe locul trei se află seniorii din categoria de vârstă 55-64 de ani, respectiv 12%.

  Au fost lansate primele pachete din programul Înscrieri Timpurii 2024

  Primele rezervări în hotelurile din stațiunile de la mare pentru 2024 au fost deja făcute, anunță Litoralulromanesc.ro, cel mai mare turoperator pe acest segment de vacanțe, care precizează că majoritatea pachetelor pentru anul viitor vor fi disponibile de la finalul lunii septembrie, în condițiile de rezervare ale programului Înscrieri Timpurii.

  Ionut Nedea
  Ionuț Nedea, CEO Litoralulromanesc.ro

  „Privit în ansamblu, sezonul 2023 a fost unul destul de complicat pentru operatorii de turism de pe litoral. Totuși, agenția nostră a reușit să se adapteze contextului și să înregistreze o creștere a rezervărilor cu 25% față de anul trecut, lucru ce se datorează continuării procesului de digitalizare, implementării unor soluții software, precum și reacției rapide la nevoile turiștilor. Am avut perioade în care agenții noștri abia au făcut față fluxului mare de solicitări, dar și perioade de acalmie, cauzate, în principal, de factori externi, așa cum a fost greva din educație în luna iunie, care a temperat ritmul rezervărilor. Cu toate acestea, litoralul autohton nu a dus lipsă de turiști, cele mai aglomerate intervale fiind finalul lunii iunie și jumătatea lunii august. Unii dintre ei, în general turiști fideli acestei destinații, ne-au contactat pentru a-și rezerva sejurul din 2024 chiar din momentul în care și-au încheiat concediul de anul acesta”, afirmă Ionuț Nedea, CEO Litoralulromanesc.ro.

  Potrivit datelor turoperatorului, mulți români preferă să-și rezerve din timp vacanța pe litoral pentru a beneficia de avantajele pe care le presupune programul Înscrieri Timpurii, respectiv un discount de până la 50% și posibilitatea de a plăti pachetul în tranșe.

  Urmărește Funky Travel

  Blog - www.funkytravel.ro
  Facebook - www.facebook.com/funkytravelro
  Instagram - www.instagram.com/adi.gorpin
  Avatar
  Adrian Gorpin

  Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar 18 ani am lucrat la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit