• Camere Live link="camereLive"
  • Încă o taxă care va da șah-mat evenimentelor pe plajă!

    funkytravel.ro
    0 Shares

    Inițial am crezut că este fake news când am primit informația care suna cam așa: “cei de la Apele Române au mai instituit o taxă pentru evenimentele organizate pe plajă, alta decât cea de închiriere a sectorului de nisip”.

    Mi s-a părut ușor incredibil ca după scandalul mutării licitației plajelor de la Constanța la București, tergiversarea organizării acestora până după începerea sezonului estival, obligativitatea demolării construcțiilor provizorii, ca măsură pentru a intra în procedura de selecție a ofertelor, creșterea tarifelor pentru închirierea sectoarelor de plajă, cei de la Apele Române să mai inventeze o taxă care să-i pună pe organizatorii de evenimente în situația de a se gândi de zece ori dacă mai fac ceva sau nu pe litoralul românesc.

    Peste 20.000 de euro, taxa suplimentară pentru primul festival organizat pe litoral în 2024

    Dar cum nimic nu te mai suprinde în România și cum toate instituțiile par câ își doresc să taxeze orice fir de nisip călcat de talpa vreunui turist, birul este adevărat și se numește TAXĂ PENTRU UTILIZAREA DOMENIULUI PUBLIC AL APELOR. Se aplică nu doar festivalurilor de muzică, ci oricărui eveniment cultural sau sportiv organizat pe o plajă de pe litoralul românesc. Informația fost confirmată printr-un răspuns oficial pentru funkytravel.ro de către reprezentanții Administratiei Nationale ,,Apele Romane”.

    TAXA PE EVENIMENTE ( așa i se spune intern în sediul Apelor Române)  este o decizie a Consilului de conducere al Administratiei Nationale ,,Apele Romane”, potrivit răspunsului oficial. Se calculeaza pe oră sau pe zi și este în funcție de suprafață.

    Tarife 2024
    Tarife pentru sezonul 2024

    Și aici, apare o smecherie pentru a suprataxa organizatorii de evenimente ( nu că ar fi fost ei prea mulți pe tot litoralul). Cei de la Apele Române știu foarte clar câte evenimente au fost în anii trecuți pe plajă că doar instituția este cea care le autorizează. Apoi, aceeași instituție știe că puține sectoare de plajă închiriate depășesc  5000 de mp. Să folosim un scenariu real: dacă un organizator de eveniment se va întinde pe 5000 mp dintr-un sector și 1000 mp din alt sector, i se vor aplica două taxe ( una pentru sectorul de 5000 mp, adică peste 9600 de lei/zi, plus încă o taxă pentru sectorul de 1000 mp de aproape 2500 de lei/zi). Pe lângă toate acestea, dacă organizatorul evenimentul este și cel care a licitat pentru plajă el va plăti și taxa de închiriere ( alte zeci de mii de euro) sau dacă va colabora cu cel care deține bucata de nisip, îi va achita acestuia.

    La capătul acestei lungi liste de taxe și dări se află turistul care va suporta din buzunar toate aceste costuri. Nu vreau să pară că le iau apărarea organizatorilor de evenimente sau a celor care închiriază plaje, dar să nu uităm că ei investesc bani pentru a face profit. Și cum taxele devin din ce în ce mai multe și mai mari, să nu ne mai mire că iar vor porni campanii că „uite cât este șezlongul la vecinii bulgari și de ce la noi este 100 de lei/zi.”

    Banii nu ajung în bugetul orașelor care gestionează stațiunile, ci în bugetul instituției cu sediul central în București

    Poate că eram un susținător al acestei noi taxe dacă banii rămâneau în bugetele locale ale municipiilor/orașelor/comunelor care gestionează stațiunile de pe litoralul românesc. Dar la fel cum banii plătiți pe chiria plajelor se duc direct în bugetul Administrației Nationale ,,Apele Romane” la fel se va întâmpla și cu noua taxă pentru evenimente.

    La finalul acestui material, vă las propoziția care închide răspunsul trimis de Administrația Natională ,,Apele Romane” către funkytravel.ro:

    “Legislatia nu prevede scutiri la plata tarifelor pentru utilizarea domeniului public al apelor pentru evenimente sportive, culturale și de agrement”

    Avatar
    Adrian Gorpin

    Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar 18 ani am lucrat la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit