La nivelul UE există un sistem de indicații geografice care permit consumatorilor să aibă încredere și să distingă produsele de calitate, ajutând, de asemenea, producătorii în comercializarea lor.
România are 13 astfel de produse recunoscute la nivel european, iar protecția indicațiilor geografice are impact economic și cultural pentru comunitățile locale. Este o modalitate de a ajuta la dezvoltarea economică a acelor comunități și creează oportunități de muncă. Asta dacă se și promovează produsele turiștilor străini.
Județele Tulcea și Constanța: aria geografică în care se poate obține produsul înregistrat „Plăcintă dobrogeană - IGP”
Produs de patiserie din regiunea Dobrogea din sud-estul României, Plăcinta dobrogeană este al unsprezecelea produs românesc recunoscut și înregistrat la nivel european. Reputația produsului se datorează modului de preparare și dovezilor istorice privind vechimea și notorietatea sa.
Plăcinta dobrogenă se prepară cu foi de aluat întinse și umplute cu brânză telemea sărată, amestecată cu caș și cu ouă. Foile de aluat umplute se rulează, se încrețesc și se aranjează în formă de spirală în tăvi rotunde. Produsul final are un gust sărat datorat amestecului de brânză telemea, caș, ouă și iaurt. În secțiune, se observă straturile alternative de umplutură de brânză de culoare alb-gălbuie și foile de aluat.
Aria geografică în care se poate obține produsul înregistrat „Plăcintă dobrogeană – IGP” cu respectarea legislației specifice pe sisteme de calitate europene este constituită din două zone administrative: județele Tulcea și Constanța.