• Camere Live link="camereLive"
  • Inițiative legislative electorale care declanșează războiul între turiști și hotelieri

    Războiul între turiști și hotelieri
    0 Shares

    Nu mai este niciun secret că orice ministru înscăunat ca șef al Turismului din România a vrut să-și lase cumva amprenta asupra acestui sector devenit parcă Cenușereasa economiei naționale.  În timp ce statele civilizate încearcă să găsească soluții pentru a atrage cât mai mult incoming ( turiști străini care să verse bani în economia națională/locală) în clădirea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România s-au copt două proiecte de acte normative menite să reglementeze activitatea turistică din țară. Vorbim de un proiect de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Ordonanţei Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România și de un proiect de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.267/2010 privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licenţelor şi brevetelor de turism.

    Acte normative făcute pe repede înainte fără explicații și pline de posibile interpretări

    Înainte de a redacta acest articol am consultat experți în sectorul turistic ( manageri de resorturi) și specialiști în legislație, tocmai pentru a-mi verifica propriile interpretări. Specialiștii contactați de mine, au avut aceeași părere: proiectele au lacune crase și pline de prevederi interpretabile. A nu se înțelege cumva că țin partea hotelierilor, dar va fi greu inclusiv pentru turiști să-și ceară drepturile dacă cele două proiecte vor fi aprobate.

    Stațiunea Mamaia
    Stațiunea Mamaia

    Nu e zăpadă la munte sau soare la mare, turiștii își pot cere banii înapoi pe vacanțe

    Poate că vi se pare exagerat intertitlul de mai sus, dar asta se poate întâmpla dacă prevederile celor două acte normative rămân la fel ca în proiectele propuse. Iată de unde vine această concluzie.

    Proiect OUG

     

    La articolul 30 după litera l) se introduce o nouă literă, lit. m), cu următorul cuprins:

    „să returneze sau să ramburseze către turist orice plăți efectuate de către acesta, fără întârzieri nejustificate, pentru serviciile neprestate sau prestate parțial.”

     

    Manager de turism Aici este gravă …exprimarea generală a acestui articol. Dupa gramatica mea, având în vedere cum este conceput articolul de lege, este clar că turistul trebuie să primească banii pentru orice serviciu neprestat: dacă plouă la mare vara, dacă nu ninge la munte iarna și el nu vine deși a achitat serviciul în avans și nereturnabil pentru a beneficia de tarife preferențiale, trebuie returnați banii pentru că noi nu am prestat.

     

    Avocat (independent, nu din sectorul turistic)-  în situația în care legiuitorul nu detaliază serviciile pe care trebuie să le presteze operatorul de turism, da, poate fi și situația în care turistul își cere banii fie integral sau parțial pentru că el nu a beneficiat de soare și de zăpadă, în funcție de caz. 



    Proiect HG

     

    La Articolul 8, alin. (1) după litera c) se introduce o nouă literă, litera d) care va avea următorul cuprins:

     

    ”d) să ofere servicii la același tip și categorie sau superioare, cu acceptul turistului, sau să restituie fără întârzieri nejustificate, dar nu mai târziu de 14 zile, sumele achitate de către turiști pentru achiziționarea/rezervarea serviciilor turistice oferite, contravaloarea aferentă acelor servicii care nu au putut fi total sau parțial prestate, din vina exclusivă a operatorului economic.”

     

    Avocat (independent, nu din sectorul turistic)- chiar dacă ar există formularea aceasta trebuie detaliate cauzele de vina exclusivă, sau mai bine zis fie definirea noțiunii în actul normativ (cel mai ușor pentru subiecții cărora li se aplică), fie o trimitere clară la o prevedere legală preexistentă care definește și detaliază. 




    Interzicerea promovării locurilor de cazare neclasificate turistic

    Este o soluție pentru ca zecile de mii de apartamente și case neclasificate să intre în legalitate, iar banii plătiți de turiști să intre în economia națională ( taxați).

    În proiectul Hotârârii de Guvern, la  Articolul 7,  se introduc trei noi alineate cu următorul cuprins:

     

    Se interzice orice formă de publicitate/promovare, ofertare, comercializare sau de vânzare ori de facilitare a îndeplinirii acestor activități, de către o persoană fizică sau juridică, altele decât care desfășoară activități de cazare turistică și/sau alimentație publică precum și care prestează alte servicii specifice în structuri de primire turistice, în calitate de proprietar și/sau administrator al acestora, pentru serviciile unei unități de cazare de pe teritoriul României, pentru care nu a fost emis certificat de clasificare valabil sau certificatul de clasificare provizoriu aflat în termenul de valabilitate.



    Cu alte cuvinte, booking, airbnb, facebook și alte platforme care promovează astfel de apartamente ar trebui să ceară documente de clasificare înainte de a aproba publicarea pe platformele de cazare. PS: să văd eu cine stă să verifice X grupuri de facebook care conțin mai multe apartamente/pensiuni/case neclasificate decât toate platformele la un loc.

    Deși pare o lovitură pentru Năvodari ( Mamaia Nord ) și Mamaia, unde sunt zeci de mii de apartamente în care se cazează turiști, propunerea ar însemna intrarea în legalitate a acestora sau dispariția lor de pe piață.

    Ciudata abordare a celor care au inițiat cele două proiecte de acte legislative

    Să mă explic!



    Ai un proiect pentru o Ordonanță de Guvern care, odată votat, începe să-și producă efectele în trei zile. Dacă tot consideri că este o urgență de ce nu ai prins în actul cu implementare rapidă și interdicția de a promova/publica unități de cazare neclasificate, ci te complici ulterior cu un proiect de hotărâre de Guvern. 


    Ai introdus în proiectul de Ordonață de  Guvern obligația hotelierului de a achita contravaloarea serviciilor neprestate sau prestate parțial fără a defini ce înseamnă acest lucru. Cu alte cuvinte, oricărui turist îi va fi extrem de greu să obțină aceste despăgubiri în lipsa unor prevederi foarte clare care să-l ajute. 


    Fără a mă crede atotștiutor, dar, analizând părerile experților și cele două proiecte, pot să afirm că inițiativele ministerului sunt doar acțiuni electorale fără finalitate în viața reală. Dacă proiectele rămân în acest stadiu, nu vor face altceva decât să adâncească și mai mult prăpastia dintre cele două tabere: turiștii și hotelierii.

    Avatar
    Adrian Gorpin

    Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar 18 ani am lucrat la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit