Ca să vă fac poftă de Constanța, am deschis articolul cu o fotografie cu Octavian Băloi, owner și chef la Rozmarine Tapas și Vin. Între noi stau două cotlete suculente de berbecuț (mai multe în farfurie, mai puține în poză, pentru că ar fi trebuit să fim la dietă). Au fost felul principal, după ce am „gustat” și câte un caras gigant. Și uite cum, în două farfurii, am pus pe masă o parte din Dobrogea. Preparatele culinare, cu care se mândrește acest loc străjuit de Marea Neagră și Dunăre, ar trebui să devină o parte a experienței de care vă puteți bucura acum, în extrasezon.
Trebuie să recunosc că peștele și cotletele au „înotat” într-un spumant brut de la Carassia. Licoarea vine de la Crama de Spumante Carastelec, situată în apropierea masivului muntos Măgura Șimleului, zonă numită și insula cristalină a Transilvaniei.
PONT – dacă ajungeți la Rozmarine Tapas și Vin, pe lângă meniu vedeți că mai au și o tablă pe care scriu cu cretă ( asta dacă nu uită chef Băloi) preparatele zilei.
Masă comunitară, tururi ghidate, povești și istorie la “Strada Grecească”
Pășind pe străzile pline de dale sărite din Centrul Vechi al orașului Constanța, am ajuns pe strada Dr. Aristide Karatzali, unde era în plină desfășurare evenimentul „Strada Grecească – Sărbătoare urbană”, care a adus în prim-plan patrimoniul cultural și arhitectural grecesc al orașului. Strada Dr. Aristide Karatzali găzduiește numeroase clădiri istorice, reprezentative pentru comunitatea elenă: Consulatul Onorific al Republicii Elene, fosta Școală Greacă, Biserica Greacă „Schimbarea la Față”, Teatrul „Elpis” și Casa „Doctor Aristide Karatzali” (recent renovată). Istoricul Cristian Cealera a fost cel care a organizat un tur ghidat cu ocazia acestui eveniment, iar comunitatea greacă i-a răsplătit cu dulciuri tradiționale pe cei prezenți pe strada Dr. Aristide Karatzali.
Noi am nimerit la atelierul de dans, de parcă știa nea Toni Antoniadis, președintele Comunității Elene Elpis, cât mâncasem mai devreme la Rozmarine.
Cu pitica pe umeri, am dansat alături de greci, machidoni, români și turiști străini atrași de voia bună din fața Consulatului Onorific al Republicii Elene la Constanța.
Tomis Pietonal, Food Truck Festival, petreceri în aer liber, cafenele și restaurante pline
Constănțenii s-au obișnuit deja cu închiderea, în weekend, a bulevardului Tomis (de la Capitol până la Lupoaica) și transformarea acestuia într-o zonă pietonală. Aglomerația și freamătul din această bucată de oraș te fac să crezi că așezarea de la malul mării încă mai are puterea să recâștige încrederea turiștilor români și străini. În acest weekend, pe lângă suita de cafenele și restaurante deschise în zonă, mai sunt programate petreceri în aer liber și Food Truck Festival.
Iar zona va deveni un adevărat magnet și după redeschiderea Parcului Oleg Danovski. De după gard, pare că s-a transformat într-o oază de verdeață civilizată și modernă.
Descoperă Constanța și în extrasezon
Prin cuvintele și fotografiile așternute în acest articol, sper că v-am stârnit cel puțin curiozitatea de a descoperi orașul Constanța și în extrasezon. Și aici mă adresez inclusiv constănțenilor. Descoperiți zona veche, mergeți într-un tur ghidat, admirați clădirile refăcute din centrul vechi, savurați preparate dobrogene, criticați dalele sărite, bucurați-vă că, în sfârșit, Cazinoul este o clădire fanion în toată Europa.
PS – Și dacă nu sunt 30 de grade afară, folosiți aceeași tehnică pe care o aplicați când călătoriți în străinătate și prindeți o zi mai răcoroasă și cu nori. Nu transformați totul într-o tragedie, ci scoateți o geacă sau un pulover mai gros.
Urmărește Funky Travel
Blog - www.funkytravel.ro Facebook - www.facebook.com/funkytravelro Instagram - www.instagram.com/adi.gorpin