• Camere Live link="camereLive"
 • Studiu: micile afaceri din turism după starea de urgență

  Comuna Sarichioi
  0 Shares

  Asociația de Ecoturism din România (AER) a realizat un studiu bazat pe un sondaj în rândul afacerilor de mici dimensiuni din destinații cu profil de ecoturism și a elaborat un set de patru recomandări pentru reluarea activității în condiții de siguranță sanitară. Potrivit reprezentanților AER, nevoia studiului a apărut ca urmare a gradului ridicat de incertitudine privind reluarea activității economice și implicit a celei turistice în contextul epidemiei de #COVID19. Acest studiu a fost realizat în perioada 1-5 mai și a inclus intervievarea a 119 respondenți, din care pensiuni (73%), agenții de turism (12%) și ghizi (15%). Aceștia reprezintă afaceri de mici dimensiuni din diverse destinații, cu o distribuție reprezentativă la nivelul țării: Eco Maramureș, Pădurea Craiului, Țara Dornelor, Țara Hațegului – Retezat, Băile Tușnad și Împrejurimile, Colinele Transilvaniei, Ținutul Zimbrului, Delta Dunării și Zărnești – Piatra Craiului.

  50% din micii întreprinzători pot relua activitatea fără nicio problemă

  Aproape jumătate din respondenți (46 %) nu au apelat la măsurile de sprijin economic din perioada stării de urgență.  Cei mai mulți au mici afaceri de familie și nu s-au regăsit în setul de măsuri existent până la începutul lunii mai 2020. Aproximativ 50% din micii întreprinzători pot relua activitatea fără nicio problemă, dar 40% sunt totuși în expectativă față de posibilitatea de contaminare a lor, a oaspeților și a comunității locale.

  Reluarea activității este susținută fără rezerve de 49% dintre respondenți, în timp ce 11% au intenția să întârzie deschiderea pensiunilor de teama contaminării. 40% sunt încă în expectativă cu privire la reluarea imediată a activității.

  Măsurile de siguranță trebuie elaborate alături de reprezentanți ai industriei din turism

  Activitatea nu poate fi reluată fără implementarea unor măsuri suplimentare de siguranță sanitară care să ofere un grad ridicat de protecție oaspeților, angajaților, dar și comunității locale din destinație. 92% au răspuns că au în plan să implementeze măsuri suplimentare de protecție, în timp ce 8% nu s-au gândit încă la așa ceva.

  Totodată, 37% consideră că setul de măsuri de siguranță trebuie să fie elaborat de către autoritățile centrale (Ministerul Sănătății și Ministerul Economiei și Mediului de Afaceri – Direcția de Turism). Dar în mod surprinzător, 41% dintre respondenți au considerat că ei înșiși sunt responsabili de elaborarea acestor măsuri. Acest lucru ne poate indica gradul ridicat de responsabilitate al acestor mici afaceri ce sunt conștiente de rolul lor în ceea ce privește siguranța turiștilor și a comunităților în care își desfășoară activitatea.

  Două treimi din micii întreprinzători din turism speră să reia activitatea din iunie

  Majoritatea respondenților (39%) au de gând să reia activitatea de îndată ce va fi posibil intuindu-se data de 15 mai (la momentul realizării acestui chestionar era cunoscut faptul că începând cu 15 mai se încheie starea de urgență, iar proprietarii de afaceri se așteptau că pot relua treptat activitatea). În orice caz, două treimi cred că vor relua activitatea din iunie, iar încă mai bine de un sfert (29%) din iulie.

  Cea mai mare grijă a micilor întreprinzători în turism este teama publicului de a călători.

  Asociația de Ecoturism din România

  Astfel, proprietarilor de afaceri în turism le este teamă că nu vor fi turiști într-o proporție covârșitoare de 40%. Doar în cazul a 20% dintre ei le este teamă de contaminarea lor sau a oaspeților. În proporții mult mai mici, printre grijile administratorilor de pensiuni se numără și măsurile excesive de siguranță neadaptate afacerilor lor, pierderi financiare sau un al doilea val de contaminare.

  După obținerea rezultatelor studiului, reprezentanții Asociației de Ecoturism din România au emis un comunicat prin care solicită măsuri urgente pentru repornirea acestui sector.

  1. Elaborarea și implementarea rapidă și eficientă a unui set de măsuri de sprijin, adecvat micilor întreprinzători din turism: unități de cazare de mici dimensiuni, agenții (incoming și intern) și ghizi.
  2. Elaborarea unor ghiduri de măsuri de siguranță în grupuri de lucru mixte, cu implicarea mediului asociativ și a autorităților naționale din domeniile turism și sănătate, specifice fiecărui tip de activitate: cazare și servirea mesei de către unități de cazare de mici dimensiuni, activități în grupuri mici în natură sau zone mai puțin aglomerate (drumeție, cicloturism, călărie, observare păsări, observare urși vizite la obiective culturale locale etc.).
  3. Recunoașterea oficială a ghidurilor cu măsuri de siguranță de către Ministerul Sănătății și Ministerul Economiei și Mediului de Afaceri – Direcția de Turism, cât și implementarea lor în parteneriat cu asociațiile de turism naționale, asociațiile regionale și locale pentru redeschiderea activității în condiții de siguranță și creșterea încrederii publicului în a călători.
  4. Relansarea în cursul lunii iunie a activității micilor întreprinzători din turism pe baza implementării măsurilor de siguranță recunoscute oficial.

  “Aceste recomandări se adresează Guvernului României și în egală măsură asociațiilor specifice din turism, pentru relansarea activității micilor întreprinzători, care pot debloca în faza imediat după relaxarea stării de urgență, o bună parte a activității sectorului turistic. Acești mici întreprinzători sunt suportul de servicii al întregii rețele de destinații de ecoturism și o parte semnificativă a atractivității pentru piața internă de turism mai ales pentru 2020, dar și repoziționarea României pe piața internațională începând din 2021”, transmit reprezentanții Asociației de Ecoturism din România.

  Avatar
  Adrian Gorpin

  Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar 18 ani am lucrat la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit