• Camere Live link="camereLive"
 • Omul cu branhii și imaginile spectaculoase suprinse în Marea Neagră

  0 Shares

  Marea Neagră, rămasă în ultimii ani doar cu numele de Neagră pentru că, în realitate, este de un azur mediteranean, a devenit “casă” pentru iubitorii de sporturi nautice care preferau să plece peste hotare. Valentin Marcoci are 41 de ani și este practicant de freediving. Obișnuit să iasă în largul mării pentru scufundări, Valentin, sau “Omul cu branhii”, așa cum s-a autointitulat, a surprins imagini de colecție la aproape trei mile travers de Portul Tomis.

  Ambarcațiunea cu vele a fost însoțită minute în sir de o familie de delfini. Mamiferele extreme de jucăușe i-au permis lui Valentin să se apropie și chiar să înoate împreună. 

  sursa foto- Valentin Marcoci

  Întreaga experiență a fost filmată de “Omul cu branhii”, iar imaginile nu par a fi înregistrate în Marea Neagră, ci mai degrabă în Mediterană. Poate de aceea Valentin a recunoscut că a fost una dintre cele mai uimitoare experiențe în marea de acasă.

  Imaginile suprinse de Valentin Marcoci

  230 de recorduri mondiale recunoscute de AIDA

  Potrivit www.freedivingromania.ro, Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltarea Apneei (AIDA), înfiinţată în 1992 este federaţia internaţională care promovează scufundările în apnee (freediving). AIDA stabileşte standardele sportive, gestionează şi supraveghează concursurile şi recordurile de freediving (230 recorduri mondiale oficiate până în prezent) în disciplinele recunoscute şi omologate la nivel internaţional şi naţional.

  Concursurile şi recordurile sunt organizate atât pentru probe masculine cât şi feminine. Cele opt discipline recunoscute AIDA sunt prezentate mai jos.

  Greutate Constantă Neasistată (CNF) – Constant Weight No-fins

  Disciplină de adâncime – Freediver-ul coboară şi urcă pe verticală folosind doar puterea proprie, fără utilizarea de echipamente de propulsie (labe, monofin), fără să se tragă de coardă şi fără să işi schimbe greutatea lestului pe toată durata scufundării. Această disciplină este considerată cea mai pură şi dificilă probă în care este nevoie de o coordonare perfectă între miscările de propulsie, egalizare, tehnică şi flotabilitate.  Actualele recorduri mondiale sunt de 90m adâncime pentru bărbaţi şi 62m pentru femei.

  Greutate constantă (CWT) – Constant Weight

  Disciplină de adâncime – Freediver-ul coboară şi urcă cu echipament ajutător (labe de scufundări sau monofin), fără să se tragă de coardă şi fără să işi schimbe greutatea lestului pe toată durata scufundării. CWT este una dintre cele trei discipline luate în considerare pentru competiţiile internaţionale de echipa, împreună cu apneea statică şi apneea dinamică în bazin. Actualele recorduri mondiale sunt de 123m adâncime pentru bărbaţi şi 101m pentru femei.

  Apnee Dinamică Neasistată (DNF) – Dynamic No-Fins

  Disciplină de bazin – Freediver-ul înoată într-o poziţie orizontală sub apă încercând să acopere cea mai mare distanţă posibilă. Orice ajutoare de propulsie sunt interzise. O disciplină bazată foarte mult pe tehnică şi coordonare. Competiţiile ori recordurile DNF sunt recunoscute doar în bazin de minimum 25m lungime. Actualele recorduri mondiale sunt de 213m lungime (8 ½ lungimi de bazin de 25m!)  pentru bărbaţi şi 160m pentru femei.

  Apnee Dinamică Asistată (DYN) –  Dynamic with Fins

  Disciplină de bazin – Freediver-ul înoată într-o poziţie orizontală sub apă încercând să acopere cea mai mare distanţă posibilă. Orice ajutoare de propulsie, altele decât labe sau monofin sunt interzise. Competiţiile ori recordurile DYN sunt recunoscute doar în bazin de minimum 25m. Actualele recorduri mondiale sunt de 250m lungime (5 lungimi de bazin olimpic de 50m sau 10 lungimi de bazin semi-olimpic!) pentru bărbaţi şi 214m pentru femei.

  Apnee Statică (STA) –  Static Apnea

  Disciplină de bazin – Freediver-ul îşi ţine respiraţia cu căile respiratorii aflate complet sub apă şi corpul nemişcat pentru o cât mai bună şi lungă conservare a resurselor de oxigen. Este interzisă inspirarea de oxigen pur înainte de competiţie sau record. STA este una dintre cele trei discipline luate în considerare pentru competiţiile internaţionale de echipă. Actualele recorduri mondiale sunt de 11 minute şi 35 de secunde pentru bărbaţi şi 8 minute şi 23 de secunde pentru femei.

  Apnee Liberă (FIM) –  Free Immersion

  Disciplină de adâncime – Freediver-ul coboară şi urcă vertical fără utilizarea de echipamente de propulsie (labe sau monofin) dar poate, prin tragere, să se ajute de coardă.  Coborărea se poate face cu capul sau cu picioarele înainte, stilul ales fiind la latitudinea scufundătorului. FIM nu este o disciplină în concursurile pe echipe dar se practică la unele competiţii individuale. Actualele recorduri mondiale sunt de 112m adâncime pentru bărbaţi şi 90m pentru femei.

  Greutate Variabilă (VWT) – Variable Weight

  Disciplină de mare adîncime asistată mecanic – Freediver-ul coboară cu ajutorul unui balast şi urcă folosind puterea proprie fie prin tragere sau propulsie VWT este una din cele două discipline de mare adâncime care utilizează o “sanie” sau balast pentru coborăre. Dat fiind adâncimile mari şi tehnica necesară pentru această probă, se organizează rar concursuri şi recorduri pentru VWT. Actualele recorduri mondiale sunt de 142m pentru bărbaţi şi 123m pentru femei (record care rezistă din 2003!).

  Fără Limite (NLT) –  No Limits

  Disciplină de mare adîncime asistată mecanic – Freediver-ul coboară şi urcă cu ajutorul unui dispozitiv la alegerea sa. Fără Limite este disciplina de adâncime absolută care prezintă numeroase probleme legate de sigurantă dat fiind adâncimile actuale realizate. Recordurile mondiale actuale sunt de 214m pentru bărbaţi şi 160m pentru femei (record care rezistă din 2002!).

  Dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita că îmi poți da follow  AICI pentru a vedea și următoarele postări. Mulțumesc!

  Avatar
  Adrian Gorpin

  Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar 18 ani am lucrat la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit