• Camere Live link="camereLive"
 • Starea de urgență și cea de alertă au curățat plajele de deșeurile aruncate de localnici și turiști

  0 Shares

  Informația apare în raportul oficial al Mare Nostrum, organizație care, de zece ani, monitorizează plajele românești.  Voluntarii recunosc că de trei ani nu au mai găsit plajele atât de curate.  Cantitățile de deșeuri au scăzut considerabil, o cauză fiind perioada de pandemie, care a ținut constănțenii și turiștii în casă.

  În unele sectoare de plajă cantitatea de deșeuri a scăzut cu peste 80%

  Pe cele 8 sectoare de plajă monitorizate de Mare Nostrum au fost identificate 6.646 deșeuri din material polimeric artificial ( cauciuc, material textil, hârtie, carton, lemn prelucrat, sticlă, ceramică, metal), un număr considerabil mai mic față de 2019, când au fost înregistrate peste 45.000 deșeuri în cele două sesiuni anuale. În opinia celor de la Mare Nostrum, cel mai murdar sector de plajă, în urma monitorizărilor effectuate, a fost Năvodari, cu 2.074 deșeuri, o parte din ele provenind de la construcțiile din zonă.

  Pe locul 2, în topul cantității de gunoaie înregistrate, s-a aflat Mamaia Nord, cu 1.481 deșeuri. Cele mai mici cantități de deșeuri au fost înregistrate pe sectoarele din Vama Veche și Corbu: „Cifrele înregistrate sunt într-adevăr mici, comparativ  cu perioadele similare ale anilor trecuți. Acest lucru nu poate decât să ne bucure, însă suntem convinși că aceste cifre mici sunt generate de starea de urgență, în care oamenii au stat în casă și nu au ajuns în număr mare și frecvent pe plajă. De asemenea, un alt factor a fost și faptul că autoritățile publice locale, precum reprezentanții Apelor Române Dobrogea Litoral au pregătit plaja pentru sezonul estival. Ne-ar fi plăcut să spunem că aceste cifre mici sunt rezultatul comportamentului responsabil, dar mai avem de lucrat mult din acest punct de vedere”, spune Mihaela Cândea Mirea, director executiv ONG Mare Nostrum.

  2019, anul în care plajele românești au înregistrat un record negativ

  Față de luna aprilie a anului trecut, cifrele înregistrate în această sesiune sunt de două ori mai mici. Principalele categorii de deșeuri inventariate sunt cele din material polimeric artificial, care au ajuns la 4.847 de elemente. În această categorie intră mucurile de țigară, diferite tipuri de ambalaje și piese de plastic. Pe locul 2 se află elementele din metal care provin, cel mai probabil, de la construcțiile din apropierea porțiunilor de plajă, iar pe locul 3 elementele de sticlă și ceramică. În această sesiune au fost eliminate 84 kg de deșeuri de pe porțiunile de plajă, cantitățile cele mai mari fiind eliminate din sectorul Mamaia (37 kg) și Năvodari (21 kg): „Ne dorim ca în septembrie, după încheierea sezonului estival, să avem cifre la fel de mici în ceea ce privește cantitatea de deșeuri existentă pe porțiunile de plajă românești. Suntem convinși că putem atinge acest „vis”, mai ales în contextul actual”, spune Angelica Paiu, coordinator activitate monitorizare.

  Începând cu anul 2014, Mare Nostrum a inventariat și eliminat în mod corespunzător 153.292 deșeuri, iar cea mai mare cantitate a fost înregistrată pe sectorul din Constanța (34.788). Cele mai multe deșeuri au fost înregistrate în sesiunea din septembrie 2019 (33.295), fiind urmată de sesiunea din octombrie 2016 (27.175).

  Avatar
  Adrian Gorpin

  Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar 18 ani am lucrat la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit