Ișlerul, prăjitura care a unit breasla cârciumarilor din Brașov

Oana Coantă și ișlerul vedetă

Ișlerul: doi biscuiți din aluat cu nucă și unt, lipiți cu o cremă și acoperiți, din abundență, cu o glazură de ciocolată.  Brșovenii îți vor spune că mâncau această prăjitură în pauza de masă, atunci când chiuleau de la ore, la prima întâlnire din parc sau de la cofetărie. Ișlerul a devenit acum un liant și un desert comun al cârciurmarilor din Brașov.

În vreme de pandemie, împreună suntem mai puternici

Oana Coantă este head chef și administrator la Bistro de l’Arte din Brașov.  Mi-a povestit cum s-a ajuns ca breasla cârciurmarilor de sub Tâmpa să adere la acest desert local. ‘’Ne-am tot gândit o vreme ce desert local ni s-ar potrivi tuturor, ținând cont că unii dintre noi au cafenele, deci nu pot fierbe sau coace. În plus, ne trebuia ceva mai puțin perisabil și care să nu depindă de sezon. Apoi, ne-am amintit de IȘLER. Cine e mai vechi prin Brașov își amintește de cel puțin doi – trei cofetari bătrâni care făceau ișlere, le mâncai în pauze sau când chiuleai de la școală . Ne-am ajutat între noi cu rețeta de bază și sfaturi, avem și o brutărie membră a Breslei, care face pentru cafenelele sau micile cârciumioare care nu au cum pregăti ișlerul în condiții bune. Suntem 15 acum, cu 15 rețete diferite, adaptate stilului fiecăruia’’, spune Oana.

Turul culinar al ișlerului în 15 locații din Brașov

De ce un adevărat tur culinar al ișlerului? Pentru că sunt 15 localuri până acum implicate în acest proiect, altele se pregătesc, iar fiecare are propria rețetă. Desertul poate fi comandat cu prețuri între nouă și optsprezece lei, în funcție de rețetă și de cantitate. 

Localurile implicate le vei găsi AICI.