Hotelierii și agențiile anunță primele efecte negative ale dispariției voucherelor de vacanță. Un studiu realizat de ASE București scoate la iveală că : “Un leu investit în voucherele de vacanță generează 0,51 lei la PIB-ul României”
Despre posibila dispariție a tichetelor de vacanță ați tot văzut diverse păreri la televizor/în online/la radio. În aceste zile, când acestă suspedare a voucherelor de vacanță pe 2021 este tot mai probabilă, marile agenții de turism din țară, hotelieri și reprezentanți ai patronatelor au început deja să simtă efectele. Primii care le-au anunțat au fost cei de pe litoral și din Delta Dunării. În zona montană, din cauza condițiilor de călătorie, lucrurile stau încă bine, iar minusul se va observa cel mai probabil din primăvară.
Cu 50% mai puține rezervări imediat după anunț
Litoralulromanesc.ro este unul dintre cei mai mari turoperatori. Ionuț Nedea este managerul companiei și a observat, în timp real, efectele anunțului, mai ales că agenția gestionează mii de camere pe litoral. “În 2019, ponderea rezervărilor cu vouchere de vacanță era de 26% din totalul vacanțelor. În 2020, a crescut la 35%. Impactul poate ajunge la 50% pentru că, de fapt, o parte dintre rezervări erau achitate cu vouchere, dar si cu bani. Prin urmare, dacă scăderea încasărilor din vouchere este de 35%, scăderea totală a rezervărilor este de aproximativ 50%”, susține Ionuț Nedea.
Și cei de la Asociaţia de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD) estimează o scădere cu 40%-60% a numărului de turişti în acest an, dacă voucherele de vacanţă pentru angajaţii instituţiilor statului nu vor mai fi date. Preşedintele AMDTDD, Cătălin Ţibuleac susține, într-o declarație pentru Agerpres, că turiştii fidelizaţi vor reveni, iar preţurile nu vor scădea.
În opinia sa, singura soluţie în acest context o reprezintă turiştii străini.”Se fac teste COVID-19, există vaccinuri şi cred că lumea este dispusă să cheltuiască bani pentru vacanţe, iar speranţa noastră este turismul de incoming”, a mai spus Cătălin Ţibuleac. Dar nu doar hotelierii vor avea de pierdut! Din acest lanț făceau parte restaurantele, serviciile de transport și muzeele.
Studiu ASE București despre voucherele de vacanță: “asigură creșterea activității economice și crearea de locuri de muncă prin stimularea consumului și a ofertei interne”
Asociația Națională a Agențiilor de Turism a dat publicității și numărul de vouchere care au rămas nefolosite în 2020 și pot fi utilizare în acest an. Conform celor de la ANAT, în 2019 plus primele zece luni ale lui 2020, au fost emise tichete de vacanță în valoare totală de 2,7 miliarde de lei. Din acest total, până acum au fost consumate vouchere de vacanță în valoare de 2,15 miliarde de lei, cu alte cuvinte 77,5% din cele emise. 22,5% dintre tichete mai sunt utilizabile pentru acest an. “În concluzie, nu mai sunt atât de multe vouchere de vacanță în piață, așa cum susțin oficialii. Deci voucherele de vacanță s-au bucurat de un succes mare și au fost utilizate, banii întorcându-se în economia națională”, susțin oficialii ANAT.
Potrivit unui studiu efectuat de Academia de Studii Economice (ASE) și Asociația Profesională a Emitenților de Tichete (APET), voucherele de vacanță asigură creșterea activității economice și crearea de locuri de muncă prin stimularea consumului și a ofertei interne. Iată ce mai spune studiul :
-voucherele de vacanță au un impact pozitiv Impact pozitiv asupra cifrei de afaceri, profitabilității, ratei investițiilor, productivității, ocupării, eficienței și a valorii adăugate.
– voucherele asigură creșterea încasărilor bugetare prin: veniturile fiscale aferente activității economice și locurilor de muncă generate, care depășesc facilitățile fiscale; reducerea economiei subterane prin descurajarea muncii la negru și reducerea evaziunii fiscale; reducerea cheltuielilor aferente serviciilor de asistență socială, șomaj și asistență medicală prin îmbunătățirea stării de sănătate a beneficiarilor.
-fiecare leu investit în voucherele de vacanță generează 0,51 lei la produsul intern brut al României, iar la fiecare 64.359 de lei direcționați pentru voucherele de vacanță se creează și se menține un loc de muncă.
-voucherele de vacanță au determinat autorizarea, deci fiscalizatea a circa 3000 de structuri de cazare – pensiuni, vile, apartamente. Prin eliminarea voucherelor există riscul ca unele structuri de cazare să se reîntoarcă la ”turismul la negru”, bugetul de stat urmând să piardă sume consistente.
Pingback: Ce s-a întâmplat la câteva ore după ce Guvernul a anunțat că renunță la voucherele de vacanță pentru bugetari - newsromania.info