• Camere Live link="camereLive"
 • Sfaturi de vacanță de la un manager de hotel

  munte zapada
  0 Shares

  Chiar așa, mai visează cineva la vacanțe anul ăsta? Că se pare că nu vor să ne lase să mergem în vacanță. Cum adică nu ne lasă? Păi nu ne lasă prin proasta organizare de care dau dovadă în administrație în ultimii … cât?… 30 de ani? Și prin fuga de responsabilitate și asumarea unor lucruri care să ne ajute să trecem mai ușor. La ei e simplă treaba: lockdown, limitări, 20  persoane, 30 persoane, 100 persoane. Și atunci când plecăm în vacanță în 2021? În loc să se grăbească cu vaccinul și să se concentreze pe asta pentru că revenirea economiei se bazează pe vaccinarea cât mai rapidă ei nu pot/știu/vor să se organizeze mai repede cu aducerea dozelor de vaccin și pregătirea cabinetelor pentru vaccinare. Ăștia ai noștri de la Constanța se câcâie de 2 luni să facă centrul ăla de pavilion, am înțeles că au reușit și i-au dat drumul zilele astea. Nu știu cine e de vină pentru întârzierile astea (DSP, ISU, MS, Primărie, Prefectură sau Mama Natură). Știu doar că văd în mare parte numai incompetență și fugă de răspundere.

  Hai că mi-am vărsat oful la început. Noi de fapt trebuia să vorbim despre vacanțele de anul asta. Le facem sau nu?

  Pârtiile din Sinaia și Poiană sunt pline de bucureșteni și constănțeni

  E iarnă. Teoretic a trecut vacanța dar, în condiții normale, ai putea pleca un weekend la schi la munte și tot vacanță se numește. Și când zic munte, din păcate, mă refer la Valea Prahovei sau cel mult Poiana Brașov. De ce? Față de Constanța sunt cele mai apropiate stațiuni de schi. Și cele la care noi, constănțenii, avem acces cel mai ușor pentru 2, 3 zile de schi. Pentru orice altă destinație de ski din țară îți trebuie mult mai mult decât un weekend, chiar dacă îl prelungești puțin.

  Dar când te uiți la televizor și vezi ce e acolo nu-ți mai vine să mergi. Cozi în Poiană de sute de metri la care nu aș sta nici dacă s-ar termina zăpada din România și nu ar mai veni alta. Sinaia, orașul meu de suflet în care m-am născut și am trăit 26 de ani mă așteaptă cu brațele deschise mereu. Muntele însă nu. Muntele din Sinaia e foarte capricios iarna și plecatul la schi la Sinaia este o loterie. Poți prinde o zi cu vânt puternic sus care nu lasă gondolele să urce. Aici apreciez mult comunicarea celor de la Gondola Sinaia care, deși spun în fiecare zi cât de important este să fim safe pe munte și că pornirea sau oprirea instalațiilor se face pentru siguranța turiștilor, tot găsesc destui bătuți în cap care îi înjură sau rămân înghețați pe munte.

  sursa foto: Vlad Oprea

  Oricum, părerea mea este că acesta este un sezon complicat de schi. Pe care, cel mai probabil, o să-l sar. Din cauză că nu au mai plecat la schi în Austria, Italia, Franța, Elveția și chiar Bulgaria, toți s-au înghesuit să schieze la noi. Și cum probabil ați înțeles, pârtiile din Sinaia și Poiană sunt pline de bucureșteni și constănțeni. La fel și restaurantele.

  Bun, și atunci nu mai mergem la schi? Ba da, dar mergem în timpul săptămânii. Sau când nu este vacanță școlară. Sau ne ducem la prima oră dimineață și schiem până la 12. Sunt multe variante de a merge la schi și în încheierea acestui subcapitol vreau să-ți dau câteva sfaturi.

  Ce să faci înainte de a merge la schi:

  • În primul rând interesează-te foarte bine cu privire la condițiile de schiat. Urmărește prognoza meteo. Dacă este la limită (mai ales dacă alegi Sinaia) ia în calcul și opțiunea B. Au fost multe zile când m-am dus dimineață la Sinaia și nu s-a deschis telecabina/gondola și am ajuns la Predeal.
  • Ia în calcul aglomerația. De cea de pe drum nu mai vorbesc. Sper că nu te gândești să pleci la 8:30 din București și să ajungi la 10:00 la Sinaia (cum ar fi în mod normal). Ia în calcul că dacă la Sinaia este oprit totul și ceilalți care vin la schi tot la Predeal/Bușteni/Azuga or să meargă. Și atunci se aglomerează tare și acolo.
  • Mergi în timpul săptămânii dacă vrei să te bucuri de schi. Dacă ești în grup de 3, 4 persoane, poți pleca dimineața la 6:30-7:00 din București și seara esti înapoi (or să mă înjure hotelierii dar știu și ei foarte bine că ăsta este un trend mai ales pentru cei care nu au timp să stea și la hotel în timpul săptămânii).
  sursa foto Mihai Nenciu

  Hai la mare și în alt anotimp

  Acum, că m-am ocupat și de puțină responsabilitate socială, este momentul să-mi fac și puțină reclamă. De fapt nu mie ci litoralului românesc. Și mai ales atmosferei frumoase pe care o găsești primăvara aici. Știu, toată lumea vrea să vină vara la mare. Pentru că plajă, cluburi, relaxare, copii…Eu te sfătuiesc să vii și în celelalte anotimpuri pentru o scurtă vacanță. O să descoperi că te poți relaxa chiar mai mai mult decât vara când aglomerația este un factor de stres mare. Și nu îți va afecta așa tare bugetul pentru că prețurile sunt la fel ca oricare altele din țară. Poți alege marea pentru o cură de aerosolii, o plimbare pe plaja aproape goală și multe alte lucruri de făcut în zonă. 

  Cu aceste lucruri voi reveni în curând și pe blog și pe youtube și pe oriunde pot să-ți arăt ca litoralul noastru nu înseamnă doar plajă. Du-te în Maldive dacă vrei doar la plajă (sper că ai sesizat gluma și ironia). 

  Așa că închei și subcapitolul ăsta cu sfatul de a lua în calcul să vii într-o scurtă vacanță și pe litoral. Avantaje: plajă goală, puțină lume, restaurante mai goale (mai puțin în wknd când dau năvală constănțenii la restaurante). 

  La dezavantaje o să trec și faptul că fiind mai rece afară nu sunt foarte multe afaceri deschise de care în mod normal ai putea să beneficiezi vara. Dar asta o știi deja când alegi extrasezonul.

  FUNKYTRAVEL.RO

  Recomandările lui Răzvan Dobre pentru vacanța de vară și cea de toamnă le găsești AICI.