• Camere Live link="camereLive"
 • Cu măsuri speciale, dar și multe excepții pentru turiști, Antalya se pregătește de un nou sezon

  0 Shares

  Resorturi de lux, cultură și istorie la tot pasul, o gastronomie de excepție, ospitalitate și servicii ireproșabile, relaxare, plaje etichetate cu Blue Flag, numeroase opțiuni de distracție. Și un singur cuvânt pentru toate: Antalya. Stațiunea aflată pe Coasta Turcoaz este cea mai iubită destinație pentru vacanța de vară de către români, iar cifrele confirmă acest lucru: în 2019, nu mai puțin de 250.000 de conaționali și-au petrecut aici concediul de vară, statisticile incluzându-i doar pe cei care au sosit pe cale aeriană. În același an de referință, destinația a primit un număr record de turiști străini – peste 15 milioane. Însă, pandemia de coronavirus a schimbat radical situația, în 2020 doar 45.000 de români și-au făcut vacanțele în resorturile din Antalya. Cum încearcă turcii să revigoreze turismul în vremuri de restricții?

  Granițe deschise pentru turiști, dar în condiții speciale

  Trebuie precizat că ceea ce veți citi mai jos este relatat chiar de la fața locului. Turistul român care ajunge în această perioadă în Antalya va fi surprins să constate că unele restricții pe care le trebuie să le respecte în țară nu se aplică în Turcia, deși, în teorie, regula purtării măștii, de pildă, este valabilă pentru toată lumea. Aceasta pentru că gazdele fac tot posibilul ca oaspeții să uite că e pandemie. Mai mult, deși turcii sunt în lockdown, turiștii nu sunt afectați: au libertate de mișcare, pot merge în excursii sau vizita obiective culturale.

  Vedere din Antalya

  În vederea pregătirii pentru călătorie, pe lângă pașaport – care trebuie să fie valabil cel puțin 6 luni, românii trebuie să-și facă un test PCR (cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea pe teritoriul Turciei) și să completeze un formular care va genera un cod QR. Ambele trebuie prezentate atât la aeroport în țară, înainte de îmbarcare, cât și la aterizarea în Antalya. Acel cod QR servește și pentru accesul în muzee, la shopping și alte obiective din destinație. În plus, autoritățile recomandă și încheierea unei asigurări de coronavirus pentru ca, în cazul unei eventuale infectări cu virusul în Antalya, să beneficieze de decontarea cheltuielilor. Pe de altă parte, autoritățile din turismul turc sunt în tratative cu Uniunea Europeană pentru a încheia un acord ce le-ar permite turiștilor vaccinați să intre în țară fără obligativitatea prezentării acelui test PCR negativ. Precedentul există: un astfel de acord cu Marea Britanie e în vigoare în acest moment.

  Încă din 2020, guvernul de la Ankara a instituit un pachet de peste 100 de măsuri pe care toate unitățile de cazare trebuie să le aplice dacă vor să funcționeze. Astfel, hotelurile care respectă setul de reguli primesc un certificat de siguranță, care reprezintă o garanție pentru cei ce le calcă pragul că sunt luate toate măsurile posibile pentru siguranța lor sanitară. Regulile instituite de autorități prevăd, între altele, plasarea unor camere termice în hoteluri, dezinfectarea bagajelor şi a cheilor, eliminarea bufetelor şi amplasarea şezlongurilor pe plajă la o distanţă de cel puţin 1,5 metri între ele. În plus, toți angajații din resorturi poartă măști, iar dezinfectanții sunt prezenți în toate spațiile comune.

  Totuși, regulile stricte nu-i vizează și pe turiști pentru că aceștia pot sta în interior fără mască, mai ales în locurile mai puțin aglomerate. Vestea și mai bună este că centrele spa, piscinele, barurile, sălile de fitness sunt deschise, astfel că oaspeții se pot bucura pe deplin de relaxarea oferită de resorturile din Antalya. Rămân închise doar cluburile și cinema-urile, iar seara, în hotel, muzica se stinge imediat după ora 22:00. Nu înseamnă însă că turiștii sunt obligați să se retragă în camere după această oră pentru că mai pot sta la bar sau pot face plimbări pe malul mării dacă doresc.

  Hoteluri luxury și prețuri înghețate

  Nu e un secret faptul că turcilor li se datorează conceptul all inclusive, cu accentul pus pe fiecare detaliu care ar putea să le sporească gradul de confort oaspeților. Hotelurile din Antalya sunt renumite pentru calitatea serviciilor oferite chiar și celor mai pretențioși turiști. Fiind o destinație căutată de familiile cu copii, mulți hotelieri au făcut investiții masive în facilități speciale pentru cei mici, dezvoltând parcuri tematice, zone dedicate exclusiv copiilor, meniuri speciale, animatori care îi supraveghează permanent, ateliere de creație, spectacole pentru copii, piscine cu apă încălzită etc. Câteva exemple: Rixos Premium Belek, Sherwood Exclusive Lara, Granada Belek, NG Phaselys Kemer, Ela Quality.

  Vedere panoramică

  Însă, evident că nu este neglijat segmentul turiștilor care caută doar relaxare în vacanță, iar cuplurile au la dispoziție o varietate de hoteluri adults only în care cei doi se pot regăsi unul pe celălalt. Un exemplu este Commodore Elite Suites & Spa, unde cuvântul de ordine este “liniște”. Hotelierii turci susțin că tarifele nu vor crește în 2021, ci vor rămâne la nivelul anului trecut, când prețurile au scăzut în comparație cu 2019, anul de boom în turismul din această țară.

  Distracție în afara resortului

  Pentru cei mai mulți turiști, Antalya este sinonimă cu noțiunea de all inclusive, iar o vacanță în această destinație se reduce la plajă, relaxare, mese bogate, plimbări pe malul mării. Însă, Antalya are mult mai multe de oferit celor care vor să-i descopere secretele. De pildă, o plimbare pe străduțele boeme ale orașului vechi întregește imaginea acestui loc fabulos. Chiar și în această perioadă, în care pandemia a pus pe silent efervescența ce anima centrul istoric, turiștii se pot bucura de mixul de culori și savori din magazinele de ceaiuri și condimente, se pot răcori cu un fresh de rodie stors pe loc, se pot opri pentru poze în port sau la Poarta lui Hadrian, perfecte pentru Instagram. Tot din port pot porni în excursii cu vaporașul pe mare, în timpul cărora vor avea ocazia să admire Cascada Durden, unul dintre simbolurile Antalyei.  Amatorii de adrenalină nu vor duce lipsă de senzații tari dacă se aventurează într-o sesiune de rafting sau, de ce nu?, în parcul de distracții Land of Legends, cel mai mare de acest gen din Europa de Est, unde nu trebuie să rateze HyperCoaster-ul. Sau, dacă vor să revină acasă cu amintiri speciale, pot înota cu delfinii.

  Vacanțe în Turcia cu Soley Tour

  Compania Soley Tour este nou înființată (iulie 2020), iar cel care se află în spatele ei este constănțeanul Ionuț Nedea, patronul agenției Litoralulromanesc.ro, numărul 1 în România pe nișa vacanțelor la Marea Neagră. Într-o perioadă de mari incertitudini pentru turism la nivel mondial, Ionuț Nedea a avut curajul să investească într-un nou business în acest sector, asociindu-se cu turcul Erdinc Adali, acesta din urmă având experiență vastă pe destinația Turcia și relații apropiate cu unii dintre cei mai importanți hotelieri din Antalya.

  Managerii Soley Tour lansează vacanțele 2021 în Antalya

  Charterele Soley Tour către Antalya vor începe operarea din 26 mai din Bucureşti, Timişoara şi Cluj Napoca, urmând ca din iunie să se adauge Suceava şi Târgu Mureş. Turoperatorul promite extinderea portofoliului de destinații în perioada următoare. În curând, vor apărea noi programe turistice în ofertă: Egipt (Hurghada), Cipru de Nord, Dubai (din toamnă). Mai mult, în ceea ce privește Turcia, turoperatorul are în ofertă nu doar partea de sejur, ci și circuite în Istanbul, Cappadocia și, un pachet inedit, un sejur pe yacht cu plecare din Bodrum.