• Camere Live link="camereLive"
 • Zona de îmbăiere din Mamaia este sigură pentru copii, anunță salvamarii

  0 Shares

  Ampla operațiune de extindere a plajelor de pe litoralul românesc a schimbat nu doar “granițele” stațiunii Mamaia, ci și condițiile de îmbăiere. La fel s-a întâmplat și în urmă cu cinci ani când a fost refăcută zona de sud a stațiunii Mamaia. Cu alte cuvinte, plaja a înaintat spre largul mării, iar turiștii se temeau că pericolul de înec va fi mult mai mare. Au trecut însă cinci veri de atunci, iar numărul cazurilor de înec, cel puțin pentru stațiunea Mamaia, este în continuă scădere.

  “Am modificat zonele de siguranță tocmai pentru binele turiștilor”

  Gabriel Culea este coordonatorul salvamarilor care asigură supravegherea și intervențiile pe plaja din Mamaia. Anual, salvamarii verifică zonele de îmbăiere. Acestea pot suferi modificări naturale sau artificiale așa cum s-a întâmplat cu extinderea plajelor.

  Gabriel Culea, coordonatorul salvamarilor din Mamaia

  “De la Cazinoul din Mamaia și până în nordul stațiunii, acolo unde au fost lărgite plajele, zona sigură de îmbăiere atinge între 20 și 40 de metri. Vor fi amplasate geamanduri pentru a fi semnalizat acest perimetru. Este adevărat că în unele locuri zona s-a mai restrâns, dar, după experiența din sudul stațiunii, vă spun că va reveni la 50-60 de metri” spune Gabriel Culea. Cu alte cuvinte, în unele zone veți vedea geamandurile mai aproape de mal, iar în alte locuri mai depărtate. Să nu uitați că salvamarii au rolul de a-i proteja pe turiști și tocmai de aceea verifică, anual, perimetrul pe care îl au în grijă.

  “Dacă respectați steagurile arborate și sfaturile salvamarilor veți fi în siguranță”

  Și cum se tot învârte în mediul online informația că zona de îmbăiere din Mamaia este periculoasă pentru cei mici, l-am rugat chiar pe Gabriel Culea să ne spună care este adevărul. “Marea este periculoasă, doar dacă nu respectăm regulile. Dacă ai steag roșu nu intri în mare! Pentru cei care vin cu copiii la mare, le transmit același lucru ca înainte de extinderea plajelor. Stați cu ei în zona de siguranță și  nu-i lăsați nesupravegheați. Dacă respectați aceste reguli, totul va fi bine”, spune Gabriel Culea.

  Ignoranţa Ucide Anual 37 Turisti Inecati pe Litoralul Romanesc Funky Travel Blog Cei mai mulţi ignoră steagurile salvamarilor/ Turiştii nu cunosc semnificaţia steagurilor
  Salvamari pe plajă

  Aplicaţia SEA STATUS reprezintă un instrument de ajutor

  Aplicaţia SEA STATUS alertează turiştii în situaţia în care condiţiile meteo pun în pericol viaţa celor aflaţi pe litoral. De asemenea, prin intermediul aplicaţiei puteţi apela la numarul de urgenţă 112 în momentul în care sunteţi martorii unui incident care necesită prezenţa salvamarilor, a paramedicilor SMURD şi a scafandrilor de la ISU Dobrogea.

  SEA STATUS este aplicaţia oficială a Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor Profeşionişti şi a Salvamarilor din România. Este o metodă modernă prin care salvamarii vor să ajungă la toţi turiştii români care vin să-şi petreacă vacanţa pe litoral.

  În conformitate cu statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste 400.000 de persoane se îneacă anual în lume, aceasta fiind ca importanţă a doua cauză de deces accidental. Aşadar, existenţa serviciilor de salvamar în toate zonele unde există plaje publice amenajate este obligatorie. În România, în 2018, potrivit datelor oficiale oferite de ISU Dobrogea, pe litoral au fost înregistrate 37 de decese prin înec, dar şi zeci de operaţiuni de salvare. În 2019, până la jumătatea lunii iulie, au fost înregistrate cinci cazuri de deces prin înec. În 2020, bilanțul negru este peste cel din aceeași perioadă a anului trecut. Astăzi, 08.07.2020, cei de la ISU tocmai ce au înregistrat decesul numărul ȘASE, iar la cauză au scris înecul.

  Aplicaţia SEA STATUS reprezintă un instrument de ajutor, în primul rand! Pe lângă serviciile de salvamar, aplicaţia pune la dispoziţia tuturor celor care vor să se bucure de plajă şi mare un instrument rapid de informare şi raportare a situaţiilor critice din zonă. Dacă permiteţi ca aplicaţia să vă localizeze, veţi primi informaţii despre steagul arborat de salvamari în zona în care vă aflaţi, dar şi diferite alerte pentru a semnala starea de siguranţă sau de pericol.

  Totodată, cu ajutorul acestei aplicaţii puteţi descoperi informaţiile necesare despre pregătirea procesului de salvare a unei persoane de la înec, echipamentul de salvare, precum şi sfaturi utile pentru turişti, localnici, dar şi pentru cei care supraveghează copiii aflaţi la malul mării.

  Sea Status

  Ce informaţii utile puteti găsi în aplicaţia SEA STATUS?

  • Semnalistica steagurilor arborate pe plajă de către salvamari;
  • Poziţia bazelor de salvamari în funcţie de zona în care vă aflaţi;
  • Informaţii despre temperatura aerului, viteza şi direcţia vântului, temperatura apei, înalţimea valurilor şi starea mării.
  • Sfaturi pentru salvarea unei persoane de la înec;
  • Pregătirea procesului de salvare a unei persoane şi procedura de salvare;
  • Echipamentul de salvare;- Sfaturi pentru turişti şi localnici;
  • Sfaturi pentru cei care supraveghează copiii aflaţi la malul mării;
  • Pregatirea de îmbaiere în mare;
  • Distanţa sigură de înot faţă de malul mării;
  • Echipamentul necesar pentru înot

  Aplicaţia SEA STATUS alertează turiştii în situaţia în care condiţiile meteo pun în pericol viaţa celor aflaţi pe litoral. De asemenea, prin intermediul aplicaţiei puteţi apela la numarul de urgenţă 112 în momentul în care sunteţi martorii unui incident care necesită prezenta salvamarilor, a paramedicilor SMURD şi a scafandrilor de la ISU Dobrogea.

  Poţi descărca aplicaţia SEA STATUS

  Avatar
  Adrian Gorpin

  Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar 18 ani am lucrat la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit