• Camere Live link="camereLive"
 • O experiență care m-a făcut să văd Turcia cu alți ochi

  0 Shares

  Ce vă vine în minte când vă gândiți la Turcia all inclusive ? Să nu credeți că se aplică doar în cazul turiștilor români. Da, cei mai mulți asociază vacanța la all inclusive cu mâncarea în cantități impresionante și fără limită. Oricât m-ați pune la zid pentru propozițiile citite până aici, vă spun că uneori adevărul doare. În același timp, modul în care aleg unii turiști să-și petreacă vacanța nu trebuie judecat. Vreau să descoperiți însă și o altă față a Mării Egee și a experiențelor pe care le puteți încerca acolo chiar dacă alegeți tot un pachet cu totul inclus. 

  Vacanță all inclusive, dar la bordul unei goelete

  Sfârșitul lunii mai m-a prins la 32 de grade Celsius pe o goeletă construită chiar în zona Bodrum.  Marina din Bodrum este ticsită de ”ketch”, ambarcațiuni tradiționale din lemn construite local, dar și de  „schooner”, ambele cunoscute cu denumirea de „goulette” sau „gulet”, velier motorizat caracterizat de utilizarea a cel puțin două catarge.

  Goeleta

  Toate aceste ambarcațiuni, denumite generic ”Goelete”, sunt special construite pentru agrement, cu accesorii și echipamente concepute pentru a satisface confortul oaspetilor. Goeleta este construită din lemn de pin și stilizată cu prova ascuțită și pupa rotunjită. Puntea spațioasă din prova este proiectată cu un spatiu comun pentru petrecerea timpului în mod cât mai plăcut, iar la pupa vei găsi locul ideal pentru a lenevi la soare, dar și o zonă dedicată pentru masă. Un alt mare avantaj al acestor ambarcațiuni este faptul că salonul și bucătăria sunt separate de cabinele pentru pasageri, ceea ce te îndeamnă la party-uri târzii fără a deranja prea mult restul echipajului.

  Cină la bordul iahtului
  Cină la bordul iahtului

  Yachturile sunt dotate cu cabine duble cu grup sanitar propriu, duș, spații de depozitare și tot confortul, condiții care te fac să te simți ca într-un hotel de 5 stele, doar că pe apă.

  În ceea ce privește capacitatea, yachturile pot primi de la 4 la 20 persoane, plus skipperul, echipajul său și un bucătar. Mai trebuie adăugat că riscul de a avea rău de mare este …. spre zero, pentru că ambarcațiunile sunt extrem de stabile.

  Trei zile și trei nopți de libertate în largul Mării Egee

  Dacă tot v-ați familiarizat cu ambarcațiunea, vă spun că am ajuns la Bodrum cu câteva zile înainte de lansarea charterelor spre această destinație. Cu alte cuvinte, cu un test PCR cu rezultat negativ, obligatoriu pentru a intra în Turcia chiar și pentru cei vaccinați, am zburat de la Bucuresti la Istanbul, apoi o escală de două ore în noul aeroport și o nouă cursă spre Bodrum. Pachetul turistic a inclus o noapte de cazare la Titanic Deluxe Bodrum. Hotelul impresionant este situat chiar pe malul Mării Egee.

  Terasa camerei cu vedere la mare

  Norocos din fire, m-am “pricopsit” cu o cameră cu vedere la mare, iar seara am petrecut-o la restaurantul grecesc din resort. Ca o concluzie, politica nu se resimte în viața oamenilor de rând din Turcia și Grecia, așa că toate preparatele grecești, gătite de un bucătar turc, au fost senzaționale. Iar zona în care se află restaurantul pot spune că este cireașa de pe tort.

  Terasa grecească din cadrul resortului

  PS: la momentul în care am călătorit erau valabile următoarele condiții de călătorie în Turcia. “Pentru a intra în Turcia aveți nevoie de: pasaport valabil cel puțin șase luni, test PCR negativ (efectuat cu cel mult 72h înainte de a intra în Turcia) și QR Code-ul solicitat la îmbarcare, generat prin completarea aplicatiei: HTTPS://REGISTER.HEALTH.GOV.TR

  UPDATE- de astăzi, 05.06.2021, România a inclus Turcia pe lista verde a țărilor în care se poate călători. 

  Dimineață, îmbarcarea în autocar, iar prânzul l-am prins aici.

  Da, în apa de 21 de grade a Mării Egee. Îmbarcați pe goeletă, în doar o oră am ajuns la adăpostul unei insule. Descătușați, aproape toți cei din grup s-au avântat în apa de un turcoaz ireal, sub atenta supraveghere a echipajului ambarcațiunii. Iar după cină, luna s-a dat în spectacol.

  Au urmat alte două zile de voiaj printre insulele turcești cu opriri în zone spectaculoase. Iar dacă ești amator de petreceri nocturne, atunci ai ocazia să dai muzica la maximum pentru că nu vei deranja pe nimeni (în cursul nopții, iahturile acostează în dreptul unor insule pustii).

  Dacă vrei să încerci o astfel de experiență, dă un click AICI și în funcție de programul și bugetul tău, sunt sigur că vei primi cea mai bună soluție de la un consultant specializat.

  Cum am crezut că am nimerit în Hawaii

  Experiența zilelor petrecute pe goeletă își vor pune amprenta! Dacă nu ai mai fost plecat mult timp cu o ambarcațiune, vei resimți pentru prima dată “răul de uscat”. Deși te afli pe asfalt, ai senzația că tot te miști în ritmul valurilor. Iar dacă mai adaugi încă opt ore de mers cu autocarul din Bodrum până în Kemer (Antalya), atunci poți spune că ai încercat cele mai tari senzații. De exemplu, eu am revăzut modelul de autoturism pe care am învățat să conduc.

  Revenind la călătorie, am ajuns la cel mai nou hotel din Antalya, respectiv din zona Kemer.  Adormit, nu mi-am dat seama în ce cadru natural urma să-mi petrec următoarele trei zile din această experiență. Sub atenta supraveghere a unui lanț muntos, complexul de cinci stele este desprins parcă dintr-o ilustrată din Hawaii. Munți, palmieri, apă cristalină și mult spațiu verde!

   

  Este atât de mare întreg complexul și atât de multe posibilități ai de petrecere a timpului liber încât ți se pare că ești de fapt într-o adevărată stațiune.

  Și cum am tot postat imagini pe Instagram și Facebook, uneori fără să menționez locul în care mă aflam, ci doar țara, mi-am dat seama că mulți dintre turiștii români au ocolit litoralul turcesc tocmai din cauza celor care se luptă cu “farfuriile pline”. Acum puteți vedea Turcia și cu alți ochi!

  Avatar
  Adrian Gorpin

  Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar 18 ani am lucrat la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit