• Camere Live link="camereLive"
 • Nuoro- incursiune într-unul dintre cele mai frumoase orașe din Sardinia

  Pizza Nuoro, Italia
  0 Shares

  Scandalul Blue Air nu va opri pofta de city break a românilor așa că eu am ales să public în continuare ponturi de escapade. De această dată, a venit rândul prietenului meu Ovidiu Oprea să vă împărtășească din experiența lui la Nuoro, Sardinia.

  De ce este denumit orasul "Atena din Sardinia"

  N-am reușit să aflu de la cei cu care am stat de vorbă, majoritatea dintre ei sunt de părere că există numeroase dovezi ale civilizației sarde încă din timpuri preistorice, cultura Nuraghi fiind prezentă aproape la fiecare pas prin costrucții conice in formă de turn, cu rol de fortificatii militare sau temple religioase – aici părerile sunt împărțite.

  Când întrebi de „Atena din Sardinia”, unii îți spun de construcțiile, străzile  și zidurile din piatră construite in epoca romană, alții de numeroșii artiști care si-au pus amprenta asupra vieții culturale a orașului. Nuoro este capitala provinciei cu același nume, al șaselea oraș ca mărime din Sardinia si una dintre cele mai apreciate destinații culturale si istorice de pe insulă.

  Am simțit o italiană mai stricată și mai greu de înțeles, chiar dacă ar fi trebuit să fie invers

  Undeva în centrul Sardiniei există numeroase dovezi ale existenței civilizației nuragice  dezvoltată în Sardinia cu multe sute de ani înăinte de Hristos, cele câteva situri descoperite în zona muntelui Ortobene, indicând o viață socială activă cu diverse îndeletniciri agricole si de crestere a animalelor. Mai târziu, a apărut civilizația romană care si-a pus amprenta asupra regiunii, prin construirea unor așezări și a unui drum roman între Cagliari si Olbia, cere trecea chiar prin centrul Nuoresa. Poate cea mai importantă moștenire după trecerea romanilor, este limba sardă care se vorbește și astăzi, fiind cea mai conservatoare limbă romanică. Lingviștii afirmă că are foarte multe particularități comune cu limba română, însă acestea se pierd odată cu trecerea timpului, influențele limbii italiene înlocuind dialectul sard. Oricum, eu n-am reușit să fac diferența între limba sardă și italiană, poate doar am simțit o italiană mai stricată și mai greu de înțeles, chiar dacă ar fi trebuit să fie invers.

  După civilizația romană, au urmat vandalii, bizantinii și spaniolii, care si-au adus aportul fiecare cum a știut si putut la dezvoltarea sau declinul acestei regiuni. Undeva prin secolul al XVII-lea, regiunea a fost crunt lovită de ciumă, foamete și sărăcie.  Un secol mai târziu, prin anexarea la Regatul Sardiniei, zona a început să renască, devenind în scurt timp un centru administrativ si cultural important.

  Nuoro este faimos datorită unor artiști ca Salvatore si Sebastiano Satta, Francesco Ciusa și Grazzia Deledda, câștigătoarea unui premiu Nobel pentru Literatură

  În ultimul an am fost de patru ori în Nuoro, de fiecare dată l-am descoperit altfel, impresiile mele au fost diferite, dar acest lucru a ținut de opinie administrativă. Ce a rămas la fel si m-a impresionat de fiecare data? Centrul istoric cu numeroase clădiri si străzi construite din piatră, o plimbare în timp printre curți, porticuri, piețe cu măsuțe în fața unor braseii discrete, alei pietonale care pun in valoare arhitectura unică din centru Sardiniei, case înghesuite pe alei înguste unde doar o masina își poate face loc, statui, fântâni, copaci mediteraneeni si milioane de  flori. Inclusiv la balcoanele caselor, în fața unor obloane trase datorită căldurii de prânz. Nuoro este faimos datorită unor artiști ca Salvatore si Sebastiano Satta, Francesco Ciusa și Grazzia Deledda, câștigătoarea unui premiu Nobel pentru Literatură.

  Nuoro, Italia
  Nuoro, Italia

  De altfel, doi dintre acestia au câte un muzeu care poate fi vizitat, „Muzeul Deledda”, locul de naștere al scriitoarei, unde turiștii pot afla o mulțime de lucruri interesante despre viața si opera artistei care a deschis Sardinia lumii. „Piața Sebastiano Satta” este un muzeu în aer liber în memoria poetului care a adus mândrie poporului sard,  chiar în fața casei unde a trăit și a murit la vârsta de 47 de ani. În piață sunt expuse sculpturi ale lui Constantino Nivola, o altă personalitate importantă a Sardiniei.

   

  „Muzeul Vieții si al Tradițiilor Populare” din Sardinia este un loc must see în Nuoro, o enciclopedie de cultură tradițională, obiecte de îmbrăcăminte, artizanat, vase. bijuteri, elemente religioase, măști, articole textile pentru decor.

  „Muzeul Ciusa” este locul unde te vei pierde printre sculpturile realizate de unul dintre cei mai mari artisti plastici, Francesco Ciusa.

  „Muzeul de Artă”  din Nuoro, este locul unde sunt găzduite o mulțime de expoziții permanente sau temporare ale marilor artiști ai Sardiniei, dar si spectacole cu muzică clasică, din repertoriul italian.

  Muzeul de arheologie națională Giorgio Asproni”. este locul unde vei cunoaste istoria sarda din timpurile preistorice, de la primele izvoare cunoscute și până în zilele noastre. Vizitatorii vor putea cunoaste stilul de viață, uneltele, vasele, costumele tradiționale ale poporului sard.

  Nuoro este o destinație culturală, aici nu vei găsi plaje, piscine, viață de noapte, discoteci, gălăgie și atmosferă de vacanță mediteraneană

  Toate aceste pot fi găsite pe coasta de est sau de vest a Sardiniei, în stațiuni renumite. În Nuoro vei găsi un centru istoric de care te vei îndrăgosti, multă liniște, clădiri care par un muzeu în aer liber, tradiții, istorie dar mai ales peisaje montane pe care te vei îndrăgi pe loc. Pentru cei care iubesc natura există multe parcuri de unde se poate admira orasul de la înalțime, „Parco di Colle Sant Onofrio”, unde vei descoperii o mulțime de flori si plante mediteraneene, o pădure de pini,  „Parco Redentore” cu statuia Hristos Răscumpărătorul,  înaugurată în prezenta Papei Leon al XIII lea, este unul dintre locurile cele mai căutate din Nuoro. La sfârșitul săptămânii trecute a fost Sărbătoarea Mântuitorului, cel mai important eveniment de Sărbătoare din Nuoro.

  Nuoro, Italia
  Nuoro, Italia

  Nuoro este locul pentru o mulțime de așezăminte bisericești,  mai mari sau mai mici, toate cu o istorie bogată în spate. Pot aminti „Catedrala Santa Maria dela Neve”, p clădire în stil neoclasic, cu un altar foarte mare si picturi deosebite. O alta bisrică este „Madonna dele Grazie”, una dintre cele mai importante biserici din Nuoro, construită în secolul al XVII-lea.  Coloanele din biserică sunt decorate cu figuri de fiare și flori, amintind de motive gotice spaniole.

  Cazare în Nuoro

  În Nuoro există numeroase variante de cazare, de la hoteluri de 3 stele până la apartamente in regim hotelier. De fiecare dată am testat altă cazare, numitorul comun fiind centrului istoric. Fiecare cazare a avut cate un plus si minus, am scris despre ele, voi reveni in curând si cu ultima cazare, întâmplător, cea mai bună dintre toate.

  În Nuoro, clasificarea hotelieră ține cont de alt standard, diferit de România, nu sunt atât de multe servicii, în plus, multe dintre apartamentele în regim hotelier au dotări minim standard, acestea plătind impozit către Primărie. Tarifele variaza între 65 euro/zi, la un hotel de 3 stele, cu mic dejun si 35 de euro pentru un apartament în regim hotelier, fără mic dejun, aici fiind inclusă și taxa de oraș, obligatorie pentru toată lumea care se cazează în Nuoro.  Ar mai fi de adăugat (in)consistența micului dejun, cu un croissant, o cafea si eventual un suc sau apă, unitatea bifând și acest serviciu.  La hotelul Grillo, despre care am scris, am beneficiat de ceva mezeluri si brânzeturi, însă din cauza căldurii s-au topit pe platou si am renunțat la ele.

  Că tot am vorbit despre preparate culinare, în Nuoro există câteva pizzerii care oferă o mulțime de variante apetisante. În general, sunt deschise seara și sunt destul de aglomerate. La unele stai la rând pentru pizza și băuturi, la altele, care au si câteva mese pe o terasă, comanzi la masă, dar plătești în interior. Pizza vine în cutie, iar după ce o savurezi, arunci resturile în coșuri de gunoi, diferențiate de natura lor. În Sardinia, gunoiul se ridică aproape în fiecare zi, dar pe categorii. Lunea, gunoiul menajer, marti sticlele, miercuri plasticul si tot așa. Dacă amesteci gunoiul, te arzi cu amenzi usturătoare. Nuoro este renumită pentru gastronomia tradițională, alcătuită din produse simple, multe dintre aceste pe bază de carne si brânză. Pecorino, Cacciocavallocârnați, slănină, coppa, muschi de porc, so purpuzza, un amestec de carne de porc tocată cu diferite condimente. Nu trebuie uitată faimoasa pâine pentru care dimineața stai la coadă – pane guttiau. Pastele sunt la mare căutare în Nuoro, este o întreagă artă pentru a le prepara, sosul maccarrones versiunea nuoreză a gnochhi din Sardinia. Totuși. carnea este alimentul de bază în Nuoro, iar preparatele din porc, miel si vită sunt cele mai apreciate.

  Este necesar să țineți cont de programul restaurantelor, cam toate deschid la ora 09.00 si închid la ora 13-14.00, apoi redeschid la ora 17-18.00, până la ora 22.00, in weekend până la ora 23.00. Inclusiv supermarketurile tin cont de acest program.

  Cum ajungi la Nuoro din România, dar și alte ponturi găsești pe blogul lui Ovidiu Oprea.

  Avatar
  Adrian Gorpin

  Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar 18 ani am lucrat la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit