• Camere Live link="camereLive"
 • Timișoara, premiată de Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism

  Timisoara
  0 Shares

  Considerat echivalentul premiului Oscar din cinematografie, „Mărul de Aur”, „Pomme d’Or” sau „Golden Apple” este acordat unei organizaţii, unui oraş sau unei personalităţi, în semn de recunoaştere a demersurilor pentru promovarea și dezvoltarea turismului. Câştigătorii sunt selectaţi în urma analizei dosarelor de candidatură şi a votului dat de un juriu alcătuit din membri FIJET.  Anul acesta, premiul a fost atribuit orașului Timișoara, desemnată Capitală Culturală Europeană.

  ”Mă simt onorat să primesc acest premiu în numele orașului, o distincție care ne bucură și, în același timp, ne impulsionează să promovăm mai departe povestea Timișoarei, o poveste bazată pe valorile sale incontestabile: diversitatea, inovația, curajul. Trăim într-o lume în care este din ce în ce mai dificil să construim punți de legătură între oameni, de aceea cred că valoarea călătoriilor, a turismului și a ospitalității nu a fost nicicând mai importantă. Avem nevoie de parteneri, de aliați, în transmiterea în întreaga lume a valorilor Timișoarei și cred că Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism este unul dintre promotorii ideii, care există de mii de ani, și anume că este bine să călătorim, să vizităm alte țări, să cunoaștem alte culturi, alți oameni, cu poveștile și perspectivele lor și, în acest fel, să ne dezvoltăm complet ca membri ai aceleiași familii, umanitatea. Timișoara se străduiește să promoveze exact această idee pe termen lung, calitatea de Capitală Culturală a Europei fiind doar un puternic început”, a declarat Dominic Fritz, primarul municipiului Timișoara, cu ocazia primirii distincției ”Mărul de aur”.

  Marul de Aur
  Ceremonia acordării trofeului Mărul de Aur

  ”Acest trofeu devenit tradiție de peste 50 de ani se acordă unui oraș ori unei regiuni, destinații turistice, și este înmânat primarului sau reprezentantului acelei destinații din partea autorităților publice. Mărul de Aur revine unei destinații turistice care știe să se promoveze și care dezvoltă un turism durabil, sustenabil. Timișoara ne-a convins de acest lucru și sunt sigur că are un viitor turistic frumos și durabil. Și o spun nu doar în nume propriu, ci ca reprezentant al Federației breslei jurnaliștilor de turism din toată lumea”, a subliniat Tijani Haddad, președintele Federației Internaționale a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism (FIJET).

  Dan Perjovschi langa tramvai in Piata Libertatii din Timisoara, duminica 19 februarie 2022. Sebastian Tataru / SEBATATARU.RO

  ”În primul rând, îi mulțumesc Timișoarei că în 1989 ne-a redat libertatea și îi felicit pe timișoreni pentru obținerea titlului de Capitală Culturală a Europei în 2023. Această reușită remarcabilă, alături de obținerea trofeului Mărul de Aur, se datorează bunei colaborări între autoritățile locale și reprezentanții industriei turismului, transportatori, instituții de cultură și de spectacole, muzee și multe altele. Timișoara este un oraș cosmopolit. Ne mândrim că este un oraș românesc, dar aparține în egală măsură Europei precum și lumii întregi. Ne onorează faptul că și FIJET a contribuit la promovarea acestui oraș și sunt sigur că deși Timișoara are un trecut frumos, va avea un viitor și mai frumos și, evident, turistic”, a declarat Ștefan Baciu, președintele Clubului Presei de Turism – FIJET România.

  Primele trofee ”Mărul de Aur” au fost acordate în anul 1971

  Atunci au fost recompensate Sicilia, parcul de distracţii Efteling, cu reprezentări ale unor poveşti cu zâne, din Ţările de Jos şi Bokrijk, un complex de parcuri şi muzee, aflat lângă oraşul belgian Genk. Bokrijk este cunoscut pentru muzeul său în aer liber, care prezintă istoria vieţii rurale printr-o impresionantă colecţie de clădiri vechi de pe tot cuprinsul provinciei Flandra.

  În toamna anului trecut, FIJET a acordat două trofee „Mărul de Aur”, unul orașului Novi Sad (Serbia), celălalt orașului Izmir (Turcia). Înainte de pandemie, în 2019, orașul Oradea a fost recompensat de FIJET cu „Mărul de Aur”. Din 1971 și până în prezent, FIJET a conferit 69 de astfel de trofee, de mârimi și forme diferite, regula fiind că într-un an pot fi acordate cel mult trei Mere de Aur. 

  ederația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism, cunoscută sub acronimul FIJET, este una dintre cele mai vechi asociații mass media din lume, cu o istorie de peste 65 de ani. FIJET a fost fondată la Paris, la 2 decembrie 1954, sub numele de „Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains du Tourisme”, de către un grup de inițiativă alcătuit din scriitori de turism din Franța și Belgia, cărora li s-au alăturat alți jurnaliști și scriitori de turism din Grecia, Italia și Marele Ducat al Luxemburgului. În prezent, FIJET are peste 30 de asociaţii naţionale afiliate, printre care şi Clubul Presei de Turism FIJET România. 

   

  Despre Clubul Presei de Turism – FIJET Romania

   

  Înfiinţat în 2007, Clubul Presei de Turism – FIJET România este organizația românească afiliată la Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism / Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains du Tourisme (FIJET). Clubul Presei de Turism – FIJET România este format din jurnalişti profesionişti din presa scrisă, radio şi televiziune care înţeleg nevoile şi cerinţele membrilor asociaţiei şi colegilor. Obiectivul permanent este de a oferi cele mai bune şi cele mai profesioniste servicii pentru toţi membrii. Fiind o organizaţie profesională, FIJET România oferă sprijin pentru jurnaliştii membri în organizarea de călătorii şi documentarea pentru întocmirea materialelor, şi chiar cu introducerea acestor  articole în respectate publicatii din întreaga lume, precum și schimburi de informaţii cu alţi membri şi profesionişti din industrie.  Calitatea de membru în Clubul Presei de Turism – FIJET România este deschisă ziariştilor profesionişti din presa de turism, gastronomie şi oenologie, jurnaliştilor din radio şi televiziuni, fotografilor etc. Calitatea de membru se extinde la editori şi redactori ai publicaţiilor cu specializări conexe, autori de cărţi şi liberi profesionişti.

  Platforma funkytravel.ro este membră a Clubul Presei de Turism – FIJET România. 

  Urmărește Funky Travel

  Blog - www.funkytravel.ro
  Facebook - www.facebook.com/funkytravelro
  Instagram - www.instagram.com/adi.gorpin
  Funkytravel.ro
  Funkytravel.ro

  Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit.