• Camere Live link="camereLive"
 • Un apus spectaculos și o duminică pe urmele lui Ivan Patzaichin 

  Apus
  0 Shares

  În ceea ce se anunța ultimul weekend de vară din octombrie, am decis să fugim de pe litoral într-o escapadă la Tulcea. Am zis de la bun început că va fi duminica dedicată lui Ivan Patzaichin, mai ales că nu am avut posibilitatea de a ajunge la inaugurarea falezei care poartă numele celebrului sportiv român.

  Pont de călătorie dacă mergi cu mașina spre Tulcea

  Clasicul drum pe șoseaua care leagă Constanța de Tulcea este mai lung cu cel puțin o oră din cauza lucrărilor care se realizează la intrarea în Babadag. În cazul în care nu vrei să faci un ocol de peste 50 de km, așa cum pățit noi, îți recomand să alegi ruta Constanța – Baia – Sarichioi- Tulcea ( dus-întors). În cazul în care vii de la București, folosește ruta tradițională pentru că ocolești zona cu lucrări. Pe de altă parte, ruta ocolitoare te va duce prin localitățile pitorești ale județului Tulcea (Slava Rusă, Ciucurova), iar pădurea, care îmbracă dealurile dobrogene, are hainele colorate de toamnă.

  Peisaj toamnă
  Peisaj de toamnă la Slava Rusă

  Memorialul „Ivan Patzaichin”, principalul punct de pe faleza care poartă numele celebrului sportiv

  Faleza din Tulcea este puntea de legătură dintre oraș și brațele Dunării. Disputată ani la rând de autorități, bucata de teren a devenit, în sfârșit, o pietonală. Cu o fântână arteziană la mijlocul distanței și cu o lățime care permite amplasarea de terase în sezonul cald, faleza este un punct de atracție pentru turiști și localnici. Din păcate, trecerea spre oraș nu se face prin intermediul unui spațiu verde, ci, pentru moment, tronează clădiri abandonate, maluri prăfuite și schele ridicate de constructorii care refac blocurile. Dar, dacă te uiti doar spre Dunăre vei ignora aceste aspecte inestetice.

  Cam 30 de minute de pas lent și strâbați cam toată faleza. La capătul care face și intrarea în Delta Dunării veghează memorialul„Ivan Patzaichin”.

  „Columna lui Ivan” – realizată de Virgil Scripcariu
  „Columna lui Ivan” – realizată de Virgil Scripcariu

  Element principal al ansamblului memorial, Columna este simbolul vizibil din orice punct al Falezei ce ii poarta numele. Onorează memoria lui Ivan Patzaichin din perspectiva profilului său de multiplu campion olimpic și mondial la canoe, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 1968, 1972, 1980 şi 1984 şi triplu laureat cu argint. Realizată din inox, lucrarea va marca simbolic momentele în care Ivan a dus faima României dincolo de granițe prin reușitele sale sportive.

  Metopa” – creată de Mircea Cantor
  Metopa” – creată de Mircea Cantor

  „Metopa” – creată de Mircea Cantor

  În maniera sa inconfundabilă de lucru cu materia și inspirat de cultura tradițională, Mircea Cantor utilizează tehnica mozaicului și pictura pentru a reda artistic parcursul vieții lui Ivan – pornind de la Mila 23, satul din inima Deltei Dunării în care a făcut pentru prima dată cunoștință cu apa, barca și pagaia, elemente recurente în viața lui Ivan, și până aproape de prezent.

  „Inimă așezată” și „Val oprit” – concepute de Teodor Graur
  „Inimă așezată” și „Val oprit” – concepute de Teodor Graur

  „Inimă așezată” și „Val oprit” – concepute de Teodor Graur

  Marcat de magnetismul și de autoritatea personajului IVAN – izvorâtă din profilul său de autenticitate, modestie și impecabilă probitate morală – Teodor Graur surprinde efectul Patzaichin pe care Ivan l-a avut asupra celor pe care i-a atins, la propriu și la figurat. Graur îi surprinde latura de catalizator și de inspirație în aceste vremuri neliniștite, un motor capabil să schimbe sensul curentului din oamenii care pot schimba, la rândul lor, lumea în mai bine.

  „Fântâna” – realizată de Dan Vezentan
  „Fântâna” – realizată de Dan Vezentan

  „Fântâna” – realizată de Dan Vezentan

  Dan Vezentan poposește asupra iubirii nemărginite purtată de Ivan în suflet, în întregul său parcurs – dragostea față de apă și Deltă. Ivan a profitat de orice prilej ca să arate lumii frumusețea locurilor din care provine. Însă, mai mult decât atât, și-a propus să arate valoarea apelor pentru locuitori – atât din perspectivă utilitară, cât și ca mijloc de coagulare a oamenilor în jurul apei, un element identitar care poate aduce unei comunități prosperitate și sens.

  “Restaurantul care face carasul așa cum trebuie este de recomandat”

  Așa spunea Ivan Patzaichin când mă plimba domol cu canotca prin Delta Dunării.

  Împreună cu Ivan Patzaichin la Mila 23

  Am mers țintit spre restaurantul Ivan Pescar de pe faleză, tocmai pentru a savura un caras prăjit ca la carte. Nu am avut noroc! Lucrările de refacere a fațadelor blocurilor au determinat închiderea pentru o perioadă scurtă a restaurantului. Cum www.funkytravel.ro are prieteni peste tot în România, așa am aflat de restaurantul pensiunii Stânca Dunării din localitatea Nufăru. Un drum cu mașina de 30 de minute de la Tulcea și ajungi la terasa aflată pe malul brațului Sf Gheorghe. Festinul culinar a debutat cu porții zdravene de scrumbie marinată de casă (34 de lei/porția). Nota 9,5 din 10 pentru preparat!

  Scrumbie marinată, ceapă roșie și măsline
  Scrumbie marinată, ceapă roșie și măsline

  În timp ce companionii mei s-au delectat cu storceag (38 de lei/porția) și șalău (30 de de lei/porția), eu am ales, bineînțeles, un caras prăjit.

  caras prăjit cu mămăligă și mujdei
  Caras prăjit cu mămăligă și mujdei

  Peștele de mai bine de 300 de grame a fost gătit la perfecție, cel puțin după gustul meu (36 de lei). Recomand cu drag acest loc pentru restaurant, nu știu ce să spun despre pensiune pentru că nu am rămas peste noapte.

  Recomandare: angajații restaurantului ne-au anunțat că în sezonul de toamnă-iarnă vor deschide doar la sfârșit de săptămână așa că nu ar fi rău să suni înainte pentru confirmare.

  Muzeul Ivan Patzaichin se ridică la Mila 23

  Sper ca la finalul acestui an să puteți citi în www.funkytravel.ro o relatare despre Muzeul Ivan Patzaichin de la Mila 23. Cum lucrările sunt în toi, vă las un citat al lui Teodor Frolu. “Moment istoric! Primul exponat al Muzeului Ivan Patzaichin este așezat la apus de soare. Canoea de dublu din anii ‘68-‘70”

  Canoea de dublu din anii ‘68-‘70
  Canoea de dublu din anii ‘68-‘70

  Urmărește Funky Travel

  Blog - www.funkytravel.ro
  Facebook - www.facebook.com/funkytravelro
  Instagram - www.instagram.com/adi.gorpin
  Avatar
  Adrian Gorpin

  Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar 18 ani am lucrat la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit