• Camere Live link="camereLive"
  • Nu ratați aceste momente! Delfinii fac spectacol aproape de mal. Explicații! 

    Delfini Marea Neagră
    0 Shares

    Acest noiembrie, care aduce mai mult a septembrie, a transformat litoralul într-o atracție și în extrasezon. Hotelurile deschide tot timpul anului nu au dus lipsă de turiști, mai ales că a fost și vacanța elevilor, dar pare că natura continua să cheme români la malul mării. În această perioadă, familii întregi de delfini fac spectacol foarte aproape de malul mării. Pe lângă două clipuri video, unul suprins de echipa www.funkytravel.ro , al doilea de Omul cu Branhii, am vorbit și cu specialistul Adrian Bâlbă pentru a afla de ce avem parte de acest spectacol zilnic.

    Imagini suprinse de Omul de Branhii în dreptul Cazino Constanța

    Clipul pe care îl veți vedea mai jos a fost suprins zilele trecute chiar în dreptul falezei. Așa cum veți observa, exemplarele de delfin chiar s-au dat în spectacol.

    Vă recomand să urmăriți pagina Omul cu Branhii dacă sunteți pasionați de fauna și flora din Marea Neagră.

    Al doilea clip este suprins în dreptul Neversea Beach. Trei exemplare de delfini păreau că sunt într-o joacă/vânătoare aproape de mal.

    Sunt șanse mari să observați exemplare de afalin, cei mai mari delfini din Marea Neagră

    În Marea Neagră trăiesc trei specii de mamifere marine.

     

    Delfinul comun – Delphinus delphis ponticus

    Afalinul – Tursiops truncatus ponticus

    Marsuinul – Phocoena phocoena relicta

     

    Iată explicațiile medicului veterinar, doctor în științe medicale veterinare, Adrian Bâlbă despre prezența delfinlor atât de aproape de malul mării.

    Potrivit biologilor marini, afalinul are înotătoarea dorsală în formă caracteristică, lată la bază, înaltă și falciformă. Pectoralele scurte, iar caudala concavă, în partea posterioară o crestătură mediană bine marcată. Respirațiile la suprafață sunt foarte frecvente (toate la 15 secunde), fiecare de o secundă. Culoare gri închis pe spate, flancurile mai deschise, abdomenul alb sau roziu; trecerea de la culoarea întunecoasă a părții dorsale către cea luminoasă a părții ventrale este progresivă, fără o limită netă.La naștere are 0,9 – 1 m; adulții ating 2,5-3,5 m (masculii) și 2,3-3,2 m (femelele). Este o specie comună în Marea Mediterană și Marea Neagră. Specie nectonică, predominant bentofagă, se apropie de zona țărmului mai ales primăvara. Este întâlnită în grupuri mici de 4-10 indivizi, deasupra taluzului continental, iar grupuri mai mari de 25 de exemplare sunt comune zonelor de larg. Înoată cu o viteză de aproximativ 33 km/oră. Ating maturitatea sexuală între 5-12 ani femelele și începând cu 10 ani masculii. Durata de gestație este de 12 luni. Longevitatea estimată la 25-30 de ani. Poate coborî la adâncimi de până la 90-100 m. Exemplarele mature se hrănesc cu pești bentici și pelagici, creveți, crabi și moluște. Se poate hrăni și cu pești de talie mare (chefal). Un delfin adult poate consuma între 8 și 15 kg de hrană zilnic.

    Iar dacă aveți de gând să petreceți un weekend pe litoral, aveți AICI cele mai bune oferte de cazare. 

    Urmărește Funky Travel

    Blog - www.funkytravel.ro
    Facebook - www.facebook.com/funkytravelro
    Instagram - www.instagram.com/adi.gorpin
    Adrian Gorpin

    Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar 18 ani am lucrat la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit