• Camere Live link="camereLive"
 • Clădirile Muzeului Ivan Patzaichin din Mila 23 sunt gata

  Muzeul Ivan Patzaichin din Mila 23
  0 Shares

  Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23 anunţă finalizarea şi recepţia clădirilor care vor găzdui Muzeul Ivan Patzaichin din Mila 23 – Delta Dunării – satul său natal.

  Muzeul va reprezenta un adevărat centru de inovare comunitară, ale cărui activităţi se vor baza pe recuperarea şi reinterpretarea normelor sociale specifice arealului deltaic, în contextul Centrului de Cultură Tradiţională Ivan Patzaichin, beneficiarul proiectului de finanţare Cod SMIS 152165 RO.

  Centrul de Cultură Tradiţională Ivan Patzaichin îşi propune să prezinte atât locuitorilor, cât şi vizitatorilor, modalităţi prin care Delta se poate dezvolta sustenabil, încurajându-i pe tinerii din Delta să nu îşi mai dorească să părăsească zona. Tradiţiile şi obiceiurile pot fi păstrate şi integrate în viaţa modernă, oferind locuitorilor Deltei şansa de a le utiliza în obţinerea de surse alternative de venit, pe toată durata anului. Muzeul nu va fi doar un muzeu de vizitat, ci şi un portal deschis către natură, un laborator şi un conector la lumea creativă, prin care tradiţia locală va fi păstrată, explorată şi valorificată ca o resursă contemporană de dezvoltare.

  Simulare 3D
  Simulare 3D a muzeului

  Ansamblul Muzeului este format din două clădiri, realizate integral din lemn şi materiale locale, stuf şi lut, ce integrează părţi din casa în care au locuit părinţii lui Ivan după inundaţiile din 1970.  Pentru izolarea clădirilor a fost folosită, pentru prima dată în Deltă, termoizolaţie din cânepă – un proces inovativ ce recuperează şi valorifică superior o plantă tradiţională pentru România, cu multiple utilizări, în mare parte astăzi uitate.  Observatorul-Muzeu, cu o înălţime de 18 m, realizat integral din lemn lamelar, este cea mai înaltă structură din lemn din judeţul Tulcea şi va găzdui la parter Tezaurul (cele mai importante medalii câştigate de Ivan în timpul activităţii sale de sportiv). În etajele superioare este desfăşurată pe verticală o instalaţie artistică multimedia ce prezintă parcursul vieţii lui Ivan, de la copilăria în sat, la perioada de multiplu campion olimpic, etapa de antrenor şi mentor, până la cea de antreprenor social. În clădirea adiacentă vor avea loc activităţi culturale ale diferitelor organizaţii locale, precum şi întâlniri ale stakeholderilor din Deltă (organizaţii nonguvernamentale, operatori din turism, autorităţi locale), tabere de vară şi rezidenţe pentru artişti.

  Muzeul Ivan Patzaichin din Mila 23
  Muzeul Ivan Patzaichin din Mila 23

  Ansamblul va dispune de un spaţiu model de Punct de Gastronomie Locală pentru cursuri şi un atelier de reparat şi întreţinere bărci din lemn. Este dotat cu sistem de panouri solare şi punct de încărcare biciclete şi motoare de bărci electrice, propunându-şi să devină primul prosumator din Mila 23. Acest spaţiu va fi un hub esenţial pentru turismul sustenabil şi un punct de referinţă pentru remodelarea turismului în Deltă, aflându-se pe primul „traseu de turism lent” iniţiat în cadrul unei iniţiative de mobilitate pentru ecoturism în Delta Dunării. Echiparea Muzeului va avea loc în perioada imediat următoare, iar deschiderea acestuia pentru public va avea loc odată cu noul sezon turistic, în luna mai 2024. Muzeul este realizat la iniţiativa Asociaţiei Ivan Patzaichin – Mila 23 şi va fi administrat de aceasta.

  Investiţia are valoarea totală de 3,6 milioane lei, şi a beneficiat de o finanţare nerambursabilă în valoare de 2,376 milioane lei acordată prin Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime 2014 – 2022, Măsura III.3 – punerea în aplicare a strategiilor de dezvoltare locală plasate sub responsabilitatea comunităţii.

  Muzeul nu ar fi văzut lumina zilei fără generosul sprijin financiar al Partenerului Principal BCR şi al Alpha Bank. Construcţia ansamblului a fost sponsorizată şi de Fundaţia Bosch România, Asociaţia Vasile Tomoiaga, Imuc Global Group, Addinol Lubricants Romania, TMD Pro Solutions, CTE Solution-Utilaje Specializate, Energoconstruct. Mulţumiri se cuvin şi Romanian-American Foundation, care a contribuit cu asistenţă financiară şi de management.

   

  Funkytravel.ro
  Funkytravel.ro

  Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit.