• Camere Live link="camereLive"
  • Cât durează să obții viza pentru Africa de Sud, dacă nu ești președintele României

    Apus în Cape Town
    0 Shares

    Au trecut mai bine 96 de ore de când am lăsat Constanța în spate și am pornit într-o călătorie peste multe mări și țări. Dacă urmăriți www.funkytravel.ro, știți că a devenit un obicei să plecăm iarna în zone cu mult soare și temperaturi de peste 20 de grade Celsius. Este noutatea pe care kitesurfing-ul a adus-o în viața noastră. Și dacă nu ați văzut deja fotografiile de pe Instagram, suntem în Cape Town, Africa de Sud, locul în care este organizat unul dintre cel mai importante concursuri de kite din lume.

    La un pas de a spune “Am mai vrut să mergem, dar n-am mai fost”

    Ca să simți soarele african pe piele, ai nevoie de o viză turistică. Bucuroși că românii au opțiunea de e-viza ( aplicație pe care o încarci online), nu ne-am gândit că ne vom da un alt concediu peste cap, vom plăti degeaba taxe consulare și vom sta cu emoții că vom pierde biletele de avion, deloc ieftine.

    Cape Town, Africa de Sud
    Cape Town, Africa de Sud

    Iată anunțul MAE privind condițiile de călătorie în Africa de Sud.

     

    Intrarea în Republica Africa de Sud este permisă cu pașaportul valabil pentru o perioadă de 6 luni.Cetăţenii români au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul acestui stat.  Viza se obţine în format electronic, accesând https://ehome.dha.gov.za/ePermit/home unde, după creearea unui cont de utilizator, cetăţenii români pot transmite aplicaţia pentru viză on-line. După validarea acesteia, solicitanţii primesc pe email viza electronică care trebuie printată şi prezentată împreună cu paşaportul, organelor poliţiei de frontieră la intrarea în Africa de Sud.

     

    ATENŢIE!

     

    Se recomandă ca cererile de vize de scurtă şedere să fie depuse cu cel puţin 30 de zile anterior momentului planificat al călătoriei.

    Extrasele de cont bancar utilizate pentru dovedirea mijloacelor financiare, trebuie să fie certificate cu ştampila băncii emitente și însoțite de o scrisoare de confirmare a titularului, emisă de bancă Toate documentele justificative trebuie să fie traduse în limba engleză.”

     

    Zis și făcut! Am depus cererile cu mai bine de 60 de zile înainte de data plecării spre Cape Town. Mare atenție: ți se vor cere o sumedenie de acte, inclusiv ale părinților, extrase de cont, semnate și ștampilate de bancă, emise în limba engleză, vizele active din pașaport și vizele anterioare. Aici este prima greșeală pe care am făcut-o. Noi cumpărasem biletele de avion fără să luăm în calcul că sistemul de emitere a vizelor online merge mai rău decât CFR Călători.

    PONT – dacă vrei să aplici la viză, cel mai bine este să ai un booking de cazare cu anulare gratuită. Așa îndeplinești un criteriu obligatoriu, iar dacă nu obții viza, măcar nu pierzi banii pe cazare.

     

    Și uite cum au trecut mai bine de 40 de zile de la data la care am încărcat aplicațiile, iar sistemul african de e-viza bătea pasul pe loc. Intrați în criză de timp, am decis să ne pregătim un plan secundar pentru a reuși să plecăm în concediu. Ne-am programat la Ambasada Africii de Sud la Budapesta ( în România nu avem reprezentanță oficială), am achitat o taxă de 33 de euro/persoană pentru interviu și am căutat soluții pentru un drum până în Ungaria chiar de 1 Decembrie, de Ziua Națională a României. Toate se petreceau în timp ce noi pe 1 Decembrie aveam programată o vacanță la Istanbul, alături de alți prieteni. Africanii au reușit să ne țină ca pe jar până în ultima clipă. Și iată cum am anulat noi vacanța la Istanbul, le-am dat peste cap și planurile prietenilor, am fost la un pas să plătim biletele de tren până la Budapesta, iar cu o zi înainte să ne facem bagajele pentru a  pleca în Ungaria, ne-am trezit cu emailul de confirmare pentru vizele online. Ca să vă dați seama ce loterie este acest sistem e-viza, dintr-un grup de 16 persoane, doar trei au obținut și permisul de intrare în Africa de Sud. Restul încă așteaptă emailul de confirmare sau de interdicție a accesului.

    PONT – dacă vrei să fii sigur că obții viza, mai bine programezi din start o vizită la consulatul din Budapesta.

     

    Și ca să încheiem într-o notă optimistă, circulă o informație, încă neverificată oficial, care anunță că, din martie 2024, românii nu vor mai avea nevoie de viză pentru a intra în Africa de Sud.

    PS: Am adunat câteva aventuri în Africa de Sud, dar vin pe rând, în funcție de inspirație. Vă las doar un simplu amănunt: atunci când conduci o mașină cu volan pe partea dreaptă, degeaba semnalizezi cu ștergătoarele.

    O să înțelegeți gluma în episodul următor!

     

    Vacanțe plăcute și Crăciun Fericit!

    Urmărește Funky Travel

    Blog - www.funkytravel.ro
    Facebook - www.facebook.com/funkytravelro
    Instagram - www.instagram.com/adi.gorpin
    Adrian Gorpin

    Lucrez de mai bine de 20 de ani în media. Am început la TV Neptun, iar 18 ani am lucrat la Pro Tv. În fiecare an, încerc să văd ce lucruri bune s-au făcut pe litoral, ce trebuie îndreptat şi dacă există modele pe care le putem urma. Funkytravel.ro este o „coală” digitală în care vei descoperi analize despre turism, interviuri cu oameni care lucrează în acestă industrie, ponturi de cazare, dar şi câteva dintre aventurile pe care le-am trăit